Hajde da kažem par stvari, budući da sam Hydroconquest imao, a Oris Aquis planirao da kupim i probao više varijacija.
Longines na papiru deluje kao savršen, ali mislim da u praksi nije baš tako. Prvi utisak je odličan, ali kopča bukvalno kao da je nakalemljena sa duplo jeftinijeg sata. Pre svega, sama kopča je od presovanog lima. Debelog i dobro obrađenog, ali svejedno. Dalje, same makaze su super urađene, ali su "friction type". Dakle oslanjaju se na puku silu da se zatvore i otvore. Ne znam kako ostale kolege koje imaju ili su imali ovaj sat ovde na forumu, ali ja sam nokte izlomio otvarajući kopču.
Verzija koju sam ja imao je crna, starija, sa aluminijumskim bezelom, ali u odnosu na ovu novu se nije mnogo promenilo. Polirani linkovi narukvice se užasno lako grebu.
Bez obzira na to, izuzetno mi je žao što sam ovaj sat prodao, i siguran sam da ću neku varijaciju Hydroconquesta imati ponovo. Uz neki popust koji se obično dobije na retail cenu, stvarno se dobije mnogo.
E, sad Oris: inferioran po mehanizmu, ali prema mom ličnom utisku itekako superioran po kvalitetu završne obrade i opštem utisku. Osim u jednom - meni se više dopada osećaj okretanja bezela na Longines. Oris tu stoji nekako u direktnom kontrastu sa svime ostalim. Odlično i robusno kućište, kvalitetna narukvica i kopča daleko bolji nego na Longines, ali klikovi su mi na bezelu bili nekako "mrljavi". Otprilike kako na Longines izgleda da su kod kopče posustali, tako je kod Orisa sa bezelom. Samo moj utisak.
Oris je, barem ovako kada uđeš u radnju, skuplji. Da li je toliko kvalitetnije urađen koliko je skuplji? Po meni, jednostavno nije.
Longines odnosi pobedu. Još samo da su pametni pa da na narukvicu nabace istu redizajniranu kopču kakvu su stavili na gumu, ne bi bilo po meni konkurencije tom satu u rangu ~1000€. Pa neka to i naplate još malo.
Uzeti naravno u obzir i da je Longines dizajnom malo elegantniji i može se provući u nekim formalnijim prilikama, ako je to bitno. Barem po meni. Oris nikako. Mada, šta ja znam, kad nikada nisam formalan
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk