HADzI DALIBOR
New member
Hvala Nebojša i živ bio!
Uglavno je 30-40 puta dovoljno da se sat potpuno navije, kad prethodno nije navijen.
Ovo vazi za vecinu mehanizama.
To znaci da ga svakog ponedeljka navijam rucno i uz malo srece i pokreta preko nedelje ne moram ga rucno navijati do petka.Kako sat ima deklarativno 40h rezerve ali nikakav znak kada je navijen dovoljno (vrteo sam krunicu i do 100 puta) ne znam koliko je dovoljno i moze li to ostetiti mehanizam.
Po mom misljenju, ako se nosi dan-dva svake dve-tri nedelje nema smisla drzati ga u navijacu (umesto da radi 50ak sati on radi 300-500). Da se nosi svaki treci ili cetvrti dan, pa i da razmisli covek, dosadi stalno namestati vreme. Ovako ce za tri nedelje u navijacu svakako otici koji minut gore dole pa ga opet treba podesiti i svede se na (skoro) istoMalo da oživim ovu temu a i ja nešto naučim. Ako se sat nosi dan dva svake dvije ili tri sedmice da li ga je bolje držati u kutiji za navijanje ili pustiti da stoji do sljedećeg nošenja i naviti ga ručno ili u kutijom prije nošenja. Pozdrav svim članovima.
don Alberto, kolega vjerovatno nisam postavio pitanje kako treba. Mislio sam vise u kontekstu da li će nešto biti sa viskozitetom ulja ako se sat ne nosi ili nastavlja na navijač npr. 3 mjeseca ili duže.Za mehaničke satove je propisano da se radi servis na svakih 5 god. + -, tako bi bilo najoptimalnije, jer posle tog vremena ulje gubi viskozitet.