Automatik mehanizmi i odrzavanje

Bojke,hvala za komentar uz molbu da se (kada ti vreme to dozvoli) aktivnije uključiš u rad ovog foruma.

Hvala Bojke i nastavi sa komentarima jer, ovde je puno ljudi koji vole da čuju i znaju da cene stručno mišljenje! Nego, završavaj mi 156-cu, pa posle kuckaj postove :) (šalim se malo, bolje polako, al da je dobro ušteluješ)
Pozdrav!

Pozdrav i od mene, ovo su vrlo korisni saveti nama ljubiteljima satova, a posebno imaju na tezini kada se dobiju od cenjenog casovnicara.

Bojke, hvala puno na jako korisnim informacijama, uz želju da nas što češće obraduješ sa nekim stručnim komentarom. :thumbsup:

Samo ti nama piši, a što se tiče Mister No-ovog sata završi ga kad stigneš :lol: (Mister No, šalim se naravno ;))

Nadam se da je ovo pravo mesto da trzim savet jer bolje na forumu nisam nasao a internet mi nije pomogao.
Vec neko vreme imam Citizen NP1000-04e Caliber 4166 koji nosim samo na posao.To znaci da ga svakog ponedeljka navijam rucno i uz malo srece i pokreta preko nedelje ne moram ga rucno navijati do petka.Kako sat ima deklarativno 40h rezerve ali nikakav znak kada je navijen dovoljno (vrteo sam krunicu i do 100 puta) ne znam koliko je dovoljno i moze li to ostetiti mehanizam.U skromnom uputstvu to ne pise.
Poznaje li neko malo bolje ovaj mehanizam?

Attachments

• Citizen np1000-04e.jpg
    Citizen np1000-04e.jpg
    81.9 KB · Views: 140
Uglavno je 30-40 puta dovoljno da se sat potpuno navije, kad prethodno nije navijen.
Ovo vazi za vecinu mehanizama.

To znaci da ga svakog ponedeljka navijam rucno i uz malo srece i pokreta preko nedelje ne moram ga rucno navijati do petka.Kako sat ima deklarativno 40h rezerve ali nikakav znak kada je navijen dovoljno (vrteo sam krunicu i do 100 puta) ne znam koliko je dovoljno i moze li to ostetiti mehanizam.

pozdrav, vanja, i dobrodosao na forum!

ne mozes "prenaviti" automatski mehanizam jer ima zastitu. medjutim, izbegavaj rucno navijanje automatika jer ono bas ne prija automatskom mehanizmu!
dakle, u ponedeljak, pre nego sto stavis sat, navij ga rucno vrlo malo, samo da krene, i posle ga nosi i pusti da se navije sam.

vise mozes procitati u jednoj staroj temi, evo odavde:

http://www.svetsatova.com/forum/f64...automatskim-mehanizmima-2609-2.html#post21861

Ja mislim da bi proizvodjaci napisali u uputstvu da je rucno navijanje opasno po mehanizam i da ga treba koristiti samo u specijalnim situacijama. A koliko se secam da samo ETA 2824 i neki Vostok imaju problema sa tim.

Postavlja se pitanje da li su bolji automatici koji imaju mogucnost rucnog navijanja ili oni koji nemaju ,u cemu je tu razlika?

U pitanju je odgovor, možeđ da ih navijaš i da rade a da ih ne nosiš redovno, što je dobro za mehaničke satove. Takođe je i komplikacija više, spada u važan atribut mehanizma.

Malo da oživim ovu temu a i ja nešto naučim. Ako se sat nosi dan dva svake dvije ili tri sedmice da li ga je bolje držati u kutiji za navijanje ili pustiti da stoji do sljedećeg nošenja i naviti ga ručno ili u kutijom prije nošenja. Pozdrav svim članovima.

Malo da oživim ovu temu a i ja nešto naučim. Ako se sat nosi dan dva svake dvije ili tri sedmice da li ga je bolje držati u kutiji za navijanje ili pustiti da stoji do sljedećeg nošenja i naviti ga ručno ili u kutijom prije nošenja. Pozdrav svim članovima.
Po mom misljenju, ako se nosi dan-dva svake dve-tri nedelje nema smisla drzati ga u navijacu (umesto da radi 50ak sati on radi 300-500). Da se nosi svaki treci ili cetvrti dan, pa i da razmisli covek, dosadi stalno namestati vreme. Ovako ce za tri nedelje u navijacu svakako otici koji minut gore dole pa ga opet treba podesiti i svede se na (skoro) isto

I meni logika govori da se troši vise ako je u navijaču ali onda se postavlja pitanje o ulju u satu. Dolazili do promjene gustine ulja, kvaliteta?

Par satova ne koristim u zadnje vrijeme i glupo mi da se vrte toliki dug period u navijaču. Koliko dugo ne smeta mehanizmu da miruje. Koliko dugo sat može da stoji a da ne dodje do promjene viskoziteta ulja.
Ako neko zna i imao je iskustva po ovom pitanju bio bi zahvalan na odgovoru.
Pozdrav.

Za mehaničke satove je propisano da se radi servis na svakih 5 god. + -, tako bi bilo najoptimalnije, jer posle tog vremena ulje gubi viskozitet.

Za mehaničke satove je propisano da se radi servis na svakih 5 god. + -, tako bi bilo najoptimalnije, jer posle tog vremena ulje gubi viskozitet.
don Alberto, kolega vjerovatno nisam postavio pitanje kako treba. Mislio sam vise u kontekstu da li će nešto biti sa viskozitetom ulja ako se sat ne nosi ili nastavlja na navijač npr. 3 mjeseca ili duže.

Mene je majstor Kostić savjetovao da stari navijač navijem jednom u 20 dana.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Back