Casovnicarske lupe

Kamenni

New member
Pozdrav svma!
Posto sam prevrnuo i pretrazio mnoge forume, berze, i neznam sta sve, zanima me gde mogu da kupim casovnicarske lupe recimo 10x i 20x, naravno u Srbiji.
Samo da napomenem da nisam casovnicar i o servisiranju satova nemam blage veze, bavim se elektronikom i ovakve lupe bi mi mnogo pomogle i olaksale rad, mnogo je zgodnije nego mikroskop.
Hvala!

Hajde posalji i meni na pp, i ja trazim istu stvar. A kada su ovakve stvari, moze slobodno da se ostavi link, bar do sada je bilo tako.

Ovakve lupe će ti biti dobre eventualno za kontrolu spojeva i čitanju oznaka ali i ne za radit sa njima jer se moraš približiti objektu koji gledašna 1-2cm a na tij udalenosti mebudeš mogal nekaj lotati. Možda bi ti bilo zgodnije nešto u kaj koriste kirurzi il stomatolozi .Možeš reći za koje konkretno radove u elektronici ti treba?

Konkretno radim servis mobilnih telefona, laptop racunara, navigacija..... sa mikroskopom mi je prilicno nezgodno raditi, prvo zbog polozaja, a onda i zbog toga da nemogu svaki deo ploce staviti pod mikroskop, pogotovo vece, i najbitnija stvar od svega je konfor rada i preglednost.
A lemiti ili skidati delove kada ste vezani za mikroskop verujte mi nije nimalo udobno a ni prijatno.
Zubarska uvelicala ili sta vec koriste nisam nikada ni video, ali moze biti vrlo interesantno....

Last edited:
Vladanov prrvi predlog je dosta zgodan al te lampe su retko kada iznad 5x ali za ono kaj sam ja sa njima u elektronici radil je dovoljno i ima dosta mjesta za rad između lupe i radne površine ali moraju obavezno biti sa staklenom lećom jer je plastična jako loša.kirurške i stomatološke ti izgledaju kao mali dalekozor približi i uveća objekt gledanja. Osobno koristim i usb mikroskop 1.3 mpi do 200x.ali samo za kontrolu i prikazivanje mušterijama djelova sata ali nije pogodan za bilo kakav rad ispod njega

@Vladan
Imam vec takvu jednu lampu sa uvelicalom, ali slabo je to, koristim, ali ipak mi treba nesto 15x ili jos bolje 20x.
Stigao mi je paket sa lupom koju mi je preporucio @bezbi, danas cu da odem da preuzmem, pa cu da probam i svima javljam da li vredi nesto ili su bacene pare.
Pozz!

Ovakve lupe će ti biti dobre eventualno za kontrolu spojeva i čitanju oznaka ali i ne za radit sa njima jer se moraš približiti objektu koji gledašna 1-2cm a na tij udalenosti mebudeš mogal nekaj lotati.

I upravo je tako, samo za citanje oznaka i pregled mozda nekih spojeva i kontakata.
Za rad potpuno neupotrebljivo!
Moj savet, nekupovati!
Trazicemo dalje, mozda nadjem nesto upotrebljivije.

Jedno jos pitanje, sa cime Vi casovnicari radite kada rastavljate, sklapate, menjate delove u satovima, i Vama treba prostora za rad sa pincetama i neznam vec sa kojim alatima?

ako vidiš normalno nemoraš koristiti lupu ili se koristi 2-2.5x .Z kontrolu se obično koristi 10x za recimo kontrolu špirale ili vrhova osovina a i bitna je refleksija svjetla od predmeta gledanja po čemu možeš viditi da je nešto oštećeno a da ustvari ne vidiš samo oštećenje.radni prostor između sata i lupe je 3-7 cm ovisno o povećanju
test 2.JPG
ovo ti je slika sa usb mikroskopa sa visine od 10 cm ak razmišćlaš o nabavi pa da vidiš kak to otprilike izgleda

Back