CITIZEN Chrono radio controlled

Da nebi bilo zabune sat radi i kad nije u dometu odašiljača koji služi samo za usklađivanje vremena sata. Na satu imate i prikaze drugih vremenskih zona pa možete prebaciti ručno na njih. Jedino ak se mislite preselit na aljasku gdje je vreme itak uspoteno, na antartik gde je tak svejedno koliko je sati, ili na karibe gdje bu vas bolia ona stvar za vrijeme, onda Vam nebi preporučil taj sat

Da nebi bilo zabune sat radi i kad nije u dometu odašiljača koji služi samo za usklađivanje vremena sata. Na satu imate i prikaze drugih vremenskih zona pa možete prebaciti ručno na njih. Jedino ak se mislite preselit na aljasku gdje je vreme itak uspoteno, na antartik gde je tak svejedno koliko je sati, ili na karibe gdje bu vas bolia ona stvar za vrijeme, onda Vam nebi preporučil taj sat

Heheehe, hvala na odgovoru....:D
Sat je super, mislim jaa...

Kasno sam video ovu temu, ali nisam mogao a da ne prokomentarisem odgovor. Cista desetka! Posebno ovo za Karibe, tamo ti stvarno sat nikako ne treba :) Bar ne dok je Kastro ziv!

Sada kada sam poceo da kazem jos i ovo: radio control na ovim satovima radi svuda u svetu bez obzira za koje trziste su radjeni satovi, pod uslovom da hvata signal. Taj signal vrsi sinhronizaciju tacnog vremena. U Evropi postoji samo taj odasiljac u Nemackoj, ali na zalost u Srbiji nema signala.

Ne znam da li je Angel kupio Citizena, i koliko je zadovoljan.

Cek bre, ima signala sigurno. Bila je rasprava na tu temu i neko je kacio slike sa mapom Evrope i pokrivenoscu signalom. Bilo je i potvrda od mnogih da signal stize i u Srbiju.
Inace, jos manje od mesec dana i moj AS4020-36e stize iz Barcelone...ako ne postignem neki dogovor u BG-u :) Koliko dugo ga cekam...
View attachment 2227

I ja imam dva Citizen-a sa radio control funkcijom. I moram da potvrdim da u Srbiji nema signala. Bar ga u BG sigurno nema. A proverio sam skoro i kada sam bio u NS-u. Hajde sada, da ne bude da ja nesto gresim sa satom, neka se neko javi ako hvata signal. Voleo bi da nas demantuje.

Wlayco, prvo reci jesi li kupio Citizen-a i koja je cena ovde koju dobijas? Inace, Citizen je specifican i ima razlicite cene, recimo licno znam da je u Svedskoj preskup, duplo skuplji nego u Spaniji. A drugo, sto se tice ovog signala, odmah da razjasnimo to nije isti odasiljac. Citizen ima svoju frekvenciju, a Casio svoju, ima i nekih nemackih kucni, oni takodje imaju svoju. Dakle, signala ipak nema u Srbiji, bar ne u BG.

I ja mislim da nema radio signal za Citizen satove u Srbiji. Koliko sam video granica je negde u Subotici, ali to je bukvalno najdalja tacka na grafikonu koji su oni obelezili. Verovatno ce u bliskoj buducnosti pojacati signal. Takodje taj signal kod nekih satova automatski podesava tacnost sata u periodu izmedju 2h i 3h nocu. A naravno moze i rucno da se aktivira opcija u bilo kom trenutku.

Wlayco, prvo reci jesi li kupio Citizen-a i koja je cena ovde koju dobijas? Inace, Citizen je specifican i ima razlicite cene, recimo licno znam da je u Svedskoj preskup, duplo skuplji nego u Spaniji. A drugo, sto se tice ovog signala, odmah da razjasnimo to nije isti odasiljac. Citizen ima svoju frekvenciju, a Casio svoju, ima i nekih nemackih kucni, oni takodje imaju svoju. Dakle, signala ipak nema u Srbiji, bar ne u BG.

Za ovaj model , AS4020-xx , cena u Spaniji je od 300-350e. Na Citizen Espana sajtu cena je 378e ali u svim radnjama se naravno moze dobiti popust od 10% minimum pa i vise , zavisi od cenjkanja.
U Beogradu je 400 u radnji ali moze da se nabavi i jeftinije...malo jeftinije...
Inace, u pravu si , iz nekog razloga u Spaniji i Italiji su mnogo jeftiniji nego u drugim zemljama. U Nemackoj je recimo od 450-500...

Ja jos nisam kupio sat i iskreno pomalo sam razocaran ako ste stvarno u pravu i ako zaista nema signala...
Btw. koji je to odasiljac i gde bi mogla da se pogleda mapa pokrivenosti?

zdravo ljudi....nisam znao da postoje domacji sajtovi koji se bave ovakvom tematikom :D...veoma dobro poznajem citizen satove zato sto sam radio u inostranstvu sa njima...zeleo bih da dodam da radio control na ovim satovima radi svuda u svetu (znam to zato sto menja vreme sam dok prelazim iz jedne vremenske zone u drugu...putovao sam iz baltimora do beograda) radio tornjevi su postavljeni svuda u svetu a za evropu konkretno postoji samo jedan u nemackoj.

Nekada sve što je automatski zna da bude dosadnio, čak i da nema odašiljače kakve veze ima, namestiš ručno, a tamo gde pilotiraš namesti ti se automatski ako izađeš iz vazdušnog prostora Srbije!
@WlayCo nema potrebe da budeš razočaran! Sat je fenomenalan čak i ako nema odašiljača!

Nekada sve što je automatski zna da bude dosadnio, čak i da nema odašiljače kakve veze ima, namestiš ručno, a tamo gde pilotiraš namesti ti se automatski ako izađeš iz vazdušnog prostora Srbije!
@WlayCo nema potrebe da budeš razočaran! Sat je fenomenalan čak i ako nema odašiljača!

Naravno da jeste :) zato sam vec i ugovorio cenu i stize za koji sat. A posle ces brale da mi cestitas na mojoj temi :)

Moguće je da je prijem signala slabiji ili da ga nema u Srbiji obzirom da ljudi širom sveta imaju problema sa ovim kada je Citizen u pitanju. Pokušajte da isključite opciju auto prijema signala i da sinhronizaciju uradite manuelno, možda ćete imati više uspeha.
Evo citat iz opisa za Citizen Skyhawk AT JY0000-02E sat, gde čovek lepo kaže da je prijem u Švajcarskoj odličan dok ga u Španiji praktično nije ni imao.

The time synchronization with the Frankfurt station went smoothly (as Switzerland is very close to the German broadcasting antenna).
Later I adjusted the strap cutting away couple of rubber units and started enjoying the great watch on my wrist.

Edit 2007/11/11: Some updates on the radio synchronisation performance across the Europe. I have just visited Barcelona. I stayed on the 9th floor of the hotel. The automatic synchronisation of the watch did not work there. When placing the watch next to the window I managed to force manual synchronization while the signal strength was marked as Low. Theoretically the city was in the range of the German antenna (but already quite distant from Frankfurt - see the map below, copied from http://www.citizenwatch.com).

citizendcf77tower.jpg

Ja isto mogu da dam sve pohvale ovoj seriji Citizen-a, i odlicnom eco drive sistemu. Prijem signala je manje bitna stvar, jer u svakom slucaju se dobija jako puno za toliko novca. A i estetski su vrlo lepe uradjeni. Javi svoje impresije ;)

Wlayco vidim a je Citizen stigao i cestitam na satu odlicno izgleda. Hajde javi da li hvatas signal za automatsko stelovanje vremena. Pozdrav

Evo sta kaze uputstvo:

[Regular Automatic Reception]
The watch sets the time (including daylight savings time) and date by automatically
receiving radio waves at 3:00 AM or 4:00 AM each day. (Radio waves are not received
at 4:00 AM if they have been successfully received at 3:00 AM.)

For good reception, it is recommended to have the 6:00 position of
the watch facing in the direction of the radio wave transmitter station when receiving
radio waves.

In order to receive radio waves properly, remove the watch from your wrist and place
it in a stable location that facilitates reception of radio waves such as in front of a
window. Do not move the watch during reception.
· Radio waves may be hard to receive due to blockage by metallic objects or the
environment. When inside a building and so on, reception should be performed as
close to a window as possible.

It takes from about 2 to 15 minutes to receive radio waves. If reception has failed due to
a poor reception environment and so forth, it may take about 60 seconds for the watch to
return to the normal display.

Moze i manualno da se pokrene. Probao sam nekoliko puta ali nisam uspeo. Doduse u zgradi u prizemlju i na poslu okruzen drugim zgradama. Izgleda da moram da se popnem na krov zgrade pa da probam :)

Samo jedna stvar me zanima. Kad sam kupio sat uporedio sam vreme sa satom na kompjuteru i moj sat je isao 1s ispred, kad je na kompu bilo 12:55:23 kod mene je 12:55:24. E isto tako je i danas i svaki dan kad dodjem na posao ja proverim. Zanimljivo , zar ne?

Kad sam kupio sat uporedio sam vreme sa satom na kompjuteru i moj sat je isao 1s ispred, kad je na kompu bilo 12:55:23 kod mene je 12:55:24. E isto tako je i danas i svaki dan kad dodjem na posao ja proverim. Zanimljivo , zar ne?

Samo da napomenem - ako ne sinhronizujes vreme na racunaru sa nekim NTP serverom - vreme na lokalnom racunaru moze biti neprecizno. Bolje je da probas da poredis sa nekim sajtom koji prikazuje vreme i sinhronizuje ga sa nekim atomskim casovnikom (bilo je linkova na forumu, probacu da nadjem).

Last edited:
Back