Na ye-bayu (ups) nikad dosadno... Pustim neku pretragu (Cortebert, naravno), kad ono - čuveni vandal Wandolec, čovek čiju bi egzekuciju pozdravilo pola horologista ove planete (ne podstičem, daleko bilo). Šta si sad, crni sinko, napravio? Cortebert Régulateur!?! Cal 592?? Čekaj malo dete... to ne postoji. Uopšte.
Ajmo malo izokola: Régulateur = starinski zidni sat, sa klatnom, služio pre sto godina da ljudi podese sat. Odu kod sajdžije, dobardan... podese, doviđenja. Naziv ostao do danas, šmekerske swiss firme prave "takve" ručne, ko voli, za debele novce. Ozupče ispod cifera zupčanik za najsporiju skazaljku istim takvim, premeste je na njega i eto lepote. Mislim - šminke.
E sad, zašto je Wandolec "kriminalec"? Smislio je inovaciju! To sam video samo na njegovim rukobrljotinama, svaka mu čast! Ne bih ni skontao nego malo dalje čovek nudi i Omegu Régulateur, isti kalup, ista priča.
Ciferi odrađeni u sito štampi, liče... a izmeštenu skazaljku na istovetnoj poziciji fiksira jedan zavrtanj! Šaraf! Ušrafio je direktno na osovinu glavne opruge (ako nije njegov patent, molim za ispravku). Još uvek se češkam po glavi... Cortebert Régulateur... vidi ti Ukrajinca. Sad imam podeljeno mišljenje o njegovom slučaju. Prvo bih mu uručio plaketu za doprinos i inovativnost a onda pozvao strelj.... vod. Ili obrnuto, ništa ne menja.
PS Primetio sam da ne mogu da se okanem Ukrajine ovih dana... dobro sam uopšte i primetio.