Custom ili Franken?

Da, sad je samo stvar definicije. Imam jedan TCM od 39mm, čelik i ravno mineralno staklo, poklopac na navoj, kao lutka. Em je to budibogsnama brend, em je unutra mehanizam nedostojan ručnog sata. Sam sebe je kandidovao da bude "unapređen" u blanko kućište. Inače bi naručivanje sličnog kućiša koštalo tri puta više nego dotični sat. Na kraju, kad se obrusi brend sa poklopca i bukvalno je blankiran.

Da, na istoj smo liniji, u potpunosti podržavam projekat!

-uuhhh... meni ova cela tematika samo probudila maštu. Mogao bih i ja iz Wenger-a izbaciti kvarcnu etu (kojoj inače ne radi datum i nema ključ i krunicu) i ubaciti neku mehaniku. Nije to loše, jer ga i onako nikada nebih bacio na prodaju...

Što neko već reče, ja sam već video na skupu "Vuk-as" satove i veoma mi se dopao taj brend . E sad, što sam malo skeptičan prema kvalitetu istih, to je drugo. Treba se držati zlatnog pravila foruma "važno je da se tebi svidja" ! :)

Vukas , meni se dopada tvoja zanimacija, te ću pogurati malo tvoju priču sa par kućišta i cifera.icon_rockon.gif Veliki Pozdrav !!!! icon_wave.gif

Hmmm, ta operacija mu dodje kao da iz auta izbacis glupavi, traktorski dizel i ubacis sofisticirani BMW V8 biturbo iz M3 :-)
E sad, po onim mojim definicijama, ne'am pojma gde to spada :D

Radovi u toku.
Light konverzija, ništa brušenje, ozbiljne prepravke itd.
Znači, nije tutorial kakav planiram nego je iskrslo samo od sebe i ispalo zgodno kao uvod.
Ovako bezbolnu prepravku može da napravi... pa, gotovo svako.

b.jpg a.jpg

Dva neispravna džepna sata, jedan je obezbedio cifer (hmmm, mogli su i bolje da ga odštampaju ali šta je tu je, ipak je to Darwil) i balans a drugi sve ostalo (Unitas 6498) i jedan quartz Madison od 44mm. Trošak: Darwil 1240 + Gifa (u nekom lotu od 5 - 6 komada) 1500 + 800 (za quartz) = 3540 (oko 30e). Nedostatak: Madison nije čelično kućište (a iskreno sam se nadao da jeste), ko mi je kriv - nisam pitao na vreme. Za utehu, lepo je što ima poklopac na navoj.

c.jpg Višak delova, poslužiće nekad.

Sklopilo se samo od sebe... dubina i dimenzije kućišta, pozicija cifera i mehanizma... Šta preostaje da bi išao na ruku: fiksiranje mehanizma (plastikom), kraćenje osovine ključa, verovatno i zamena krunice (zbog naleganja na rukavac i dihtovanja), uklanjanje tahimetar skale (šmirglom) sa distancera oko cifera jer je neprimerena, kaiš i... to je to.

d.jpg Nešto kao proba...

PS Da ne baksuziram ali nešto nalik blagom osmehu se pojavilo ispod brkova dok sam ovo stavljao na ruku.

Eh kako to izgleda lako kad ti opisujes.ja retko koji poklopac smem da skinem sam a kamo li sta drugo.vrlo zanimljiv rad.

...ja retko koji poklopac smem da skinem sam a kamo li sta drugo.

S' početka (hobija) otvarati sat i vaditi mehanizam značilo je trpeti puls od oko 140. Kao kad sam (kao klinac) skakao na glavu sa 5m u Košutnjaku (sa 10 nikad nisam skočio). Posle prođe, pretvori se u rutinu. Žrtvuješ komad ili dva manje vrednih satova, verziraš se malo i eto.

Ne bih baš da se upetljavam u bilo šta serijsko. Hvala, bez obzira.
A tahi skala je na plastičnom distanceru koji je neophodan, samo mi ona izgleda suvišno na "železničkom" satu. Biće ošmirglana.

Moja prva i jedina konverzija, džepni Cortebert sa Unitas 6498 mehanizmom.
S obzirom da je tipsko kućište za 6497/6498, i nije bio baš zahtjevan poduhvat.
43mm čelik, safirno staklo, debeli kaiš + leptir kopča.
Ja srećan! :lol:

1eccd60b79f61362b312c4d12c2ec28a657765cde374680e296f7b5bba2853da.0.jpg1.jpgca4c977d0323e728c34dc4ab30e90f05b9e12b8be6b71a58268c96484227199e.0.jpg
c8ce72cd8e0edf4cb563577af82105861107462748a3a6798cb1899664c49e49.jpgIMG_20160504_225919.jpg14.jpg
x (3).JPGx (4).JPGx (9).JPG

Back