Da li biste se vratili u osamdesete?

Na konto ovog zadnjeg što ste pisali, pogledajte ovaj video. Kako ovaj profesor objašnjava neke stvari, ne kažem da je baš upravu ali...

Sent from my V2170A using Tapatalk

Ovde zapravo imamo dve teme koje imaju dodirnih tačaka. Jedna je konzumerizam, tj. kupovina svega i svačega da bismo bili u trendu, o čemu govori ovaj profesor, a druga je debilizacija sama po sebi, koja može dovesti do prekomerne potrošnje.

Ovo što sam nazvao debilizacijom rezultat je više faktora, u koje spadaju prezasićenost informacijama, nesposobnost za kritičko mišljenje, sve manji raspon pažnje, smanjeno poverenje u institucije, nemogućnost sagledavanja sopstvenog (ne)znanja i mnogo toga drugog. Nesposobnost za kritičko mišljenje i prezasićenost informacijama utiču jedno na drugo. Iako je i u vreme kada internet nije postojao bilo idiotskih publikacija, kao što su npr. Treće oko ili knjige Eriha fon Denikena, većina dostupnog materijala je bilo normalno, tj. nije promovisalo pseudonauku ili teorije zavere. Kada je internet postao dostupan, a broj sadržaja se povećao, nastupila je jednaka mogućnost da se pristupi ozbiljnim naučnim radovima, ali i onome što zovemo pseudonauka. Onaj ko je imao loše školovanje i nije razvio mogućnost kritičkog mišljenja će lako poverovati ako mu neko napiše da je zemlja ravna ploča uz šuplju argumentaciju jer ne prepoznaje da je argumentacija šuplja. Iako se u školi uči suprotno, nepoverenje u institucije se preterano generalizuje, pa ima onih koji će poverovati da tamo neki masoni, CIA i Vatikan namerno zabranili da se govori o ravnoj zemlji iako ne uviđaju svoju glupost.

Sećam se da mi je koleginica tokom korone razgovarala sa studentima o vakcinaciji, pri čemu je svrha razgovora bila samo vežbanje konverzacije na engleskom, pa se zapanjila kada je čula od mnogih da ne žele da se vakcinišu jer „korona izaziva sterilitet". Kada ih je pitala odakle im taj podatak, spomenuli su Facebook, TikTok, Tviter i slično. Pošto koleginica zna znanje i ume da organizuje diskusije, prvo je pitala na šta se ti pametnjakovići pozivaju, da li su proverili izvor na koji se pozivaju, kako je moguće da se to sazna za samo nekoliko meseci ukoliko trudnoća traje devet meseci, dok je i za samo začeće potrebno vremena, zatim koliko su pročitali naučnih radova u ozbiljnim časopisima i tome slično. Naravno, odgovori su bili uglavnom tuc-muc. Na kraju ih je pitala da li joj veruju, na šta su odgovorili potvrdno, pa je zatim izjavila kako su se na Kalemegdan upravo spustili svemirci i raspitivali se gde mogu da kupe burek. Žao mi je što nisam bio lično prisutan, a čujem da je fenomenalno odradila posao.

Isto tako, čuo sam od jednog pilota da se objašnjavao sa komšinicom, inače fakultetski obrazovanom, da ne postoje nikakvi chemtrails kojima je neko „prska" odozgo. Ne znam koji je fakultet završila, ali ja sam još u osnovnoj školi naučio da su tragovi iza aviona u suštini isto kao i para iz usta ili auspuha kad je hladno, pošto gore vlada debeli minus. Pitao sam ga kako je proteklo objašnjavanje, na šta mi je odgovorio da bi mu bilo lakše da nauči svog labradora da programira.

Back