Uh, nezgodno pitanje, jer upravo sam ovde naučio da se ne treba vezivati za proizvođača, odnosno robnu marku, već da treba gledati po modelima. To što je sat proizveo X, Y ili Z može da bude pokazatelj, ali samo početni. Ovde smo više puta poredili dva ili više modela istog proizvođača, pri čemu smo često isticali pozitivne i negativne strane neke serije, mehanizma i slično. Ako se sećate priča o seiku LM, hvaljen je zbog više stvari, ali je zamerano kako su mehanički rešeni promena dana i datuma. Kod čuvenog 3133 ume da se desi da kazaljke štoperice ne budu sasvim precizne, ali je hvaljena rezerva snage, koja ume da bude veća od deklarisane.
Naravno, ovo su samo neki primeri, a ima ih koliko hoćete. Ovakva iskustva su korisna kada se odlučujemo za kupovinu sata i treba uvek gledati šta kaže više ljudi. Ako bismo pokušali da samo na osnovu pojedinačnih iskustava izvedemo zaključke, svašta bi se desilo. Nekoliko puta sam spomenuo onu svoju raketicu televizorku koja je izuzetno precizna, a ovde imamo i utisak o G10. Ako bismo sudili samo na osnovu ova dva primera, mogli bismo reći da je bolja raketa TV od bilo kog sata sa G10, što baš i ne ide, ne računajući da sam upravo uporedio mehanizme koji se mogu naći u klasičnom navijaču bez komplikacija i u skupljim kvarcnim štoperima.
Naprosto, kod ovakvih pitanja ne postoji podela na crno i belo, na jeste ili nije, jer su mnogo kompleksnija.