Darwil - tako poznat, a ipak nepoznat

Odlično izgleda!
Čudno mi je što nema nijedne reči o mehanizmu na sajtu (istina, samo sam letimično pregledao), pišu o kaišu i pakovanju, a nema informacije o najvažnijoj stvari.
Zna li se šta kucka unutra?

Ne piše. Dobil sam fensi karticu od čelika sa QR kodom [emoji1787]

Jutros mamurni aftermath. Zuludiver guma paše na milimetar. Rupe za štiftove su jako blizu i unutar kućišta pa je montaža natoa misija nemoguće.
Doduše ova boja paše ko spineri na bubu iz 60ih ali hbga

Last edited:
Kako vam se čini ovaj stari ronilački Darwil?
6a48f165ee3921795842221f661aa2c2.jpg

Послато са SM-G998B помоћу Тапатока

Meni deluje veoma loše. Izubijan i nedostaje mu bezel.

Možda se javi neko ko se bolje razume u stare satove

Sent from my RMX2155 using Tapatalk

Squale Medium. 35 mm.

Sam sat je odličan ali... Naći bezel i staklo je projekt.

Ovako bi trebao izgledati. Bezel je kompliciran i još dolazi sa bakelitnim umetkom. Ovo je samo jedna inačica, postoje i crni, crveni, narančasti, dvobojni..

Ako imaš vremena svakako uđi u to ali očekuj da će ti trebati oko godinu dana da nađeš dijelove. I jako vješt i motiviran urar za to sve.

Mehanički je jednostavan. Kazaljke se mogu relumati. Unutra je ili ETA ili ASchild.

Sretno.

Last edited:
Squale Medium. 35 mm.

Sam sat je odličan ali... Naći bezel i staklo je projekt.

Ovako bi trebao izgledati. Bezel je kompliciran i još dolazi sa bakelitnim umetkom. Ovo je samo jedna inačica, postoje i crni, crveni, narančasti, dvobojni..

Ako imaš vremena svakako uđi u to ali očekuj da će ti trebati oko godinu dana da nađeš dijelove. I jako vješt i motiviran urar za to sve.

Mehanički je jednostavan. Kazaljke se mogu relumati. Unutra je ili ETA ili ASchild.

Sretno.
U njemu je eta 2783, radi ok. Vidim da su rijetki satovi, najradije bih mijenjao za neki sat. Kod nas nema majstora za ove modele.

Послато са SM-G998B помоћу Тапатока

Projekt. 18k kućište.. Trebat će ili komplet sklop mehanizam-cifer ili puno vremena za složiti sve to.

Vidim da na forumu nije bilo reči o tome da se Darwil ponovo pojavio, ili bar nisam uspeo da nađem da je neko o tome pisao, ali pošto je u pitanju popularan brend koji za mnoge od nas ima i sentimentalnu vrednost, red je da se spomene. Za početak, evo novog sajta: https://www.darwil.ch/

Kada otvorite sajt, videćete da su predstavljene serije Mylord, Luxe, Mars, Marine i Secret Agent. Na satovima je vidljiva oznaka Vintage, a ako pogledate modele, prepoznaćete i mnoge stare znance iz prošlog veka.

Mehanizmi su švajcarski, što se podrazumeva, i to Sellita i ETA. Konkretne verzije mehanizama za svaki pojedinačni model se mogu videti na sajtu, a primetno je i da su svi automatski.

Iako je Darwil bio poznat kao priuštiv sat koji ima odličan odnos cene i kvaliteta, mislim da kod nas neće biti toliko popularan kao nekada, kada ga je imala skoro svaka kuća. Naime, cena najjeftinijih modela je oko 1500 evra, a najmlađa populacija koja ga se seća je već prevalila pedeset godina, ili se ovom dobu već približila. Domaće tržište spominjem namerno jer se prema podacima sa sajta Darwil može kupiti u dve zemlje, u Srbiji i u Švajcarskoj. Ukoliko nekoga zanima, prodaje ih časovničar Mihajlović na Terazijama, koji im je i zastupnik, a evo i linka: https://satovi-mihajlovic.com/e-prodavnica/?filter_brend=darwil

Voleo bih da se Darwil ponovo vrati na ruke domačih kupaca, ali mi deluje da je taj put trnovit.

Konačno, ako neko želi da sazna našto više o Darwilu, na sajtu Istra24 postoje dva teksta o ovom proizvođaču, a evo i linkova:
https://www.istra24.hr/kultura/darw...svicarske-kvalitete-koji-smo-kupovali-u-trstu
https://www.istra24.hr/kultura/darw...eli-danas-postizu-cijenu-od-preko-tisucu-eura

Hvala za info, Nešo.
Iskreno, ima jako puno lepih modela.

Meni se, recimo, ovaj baš sviđa.

darwil-w102sbk-1.jpg.webp

Nažalost, kao što si rekao, cena ih neće učiniti široko dostupnim i popularnim.

Kada sam gledao kolekciju, osećao sam se kao dete u fabrici čokolade, a kada sam video cene, osećao sam se kao da sam pao s Marsa. Ako bih morao da nešto izdvojim od celokupne ponude, vezao bih se za pomenutu planetu, ali ne znam koji bih pre od ova dva uzeo:

w103sbu.png
w103sgy.png

Jasno se vidi koliko liče na pretke:
slika-1179504-56edcc24d15d0-velika.jpg
darwil-DSCN0686_resize.jpg

Back