Doxa Conquistador

sector77

New member
pozdrav svima , evo da se malo pohvalim dosao sam u posijed meni prelijepe i dobro ocuvane doxe. Malo sam je sredio cape cod krpicom i odmah je zasjala kao nova. evo koja slikica . ovom prilikom bi zamolio nekoga ako slucajno posjeduje ovakvu da mi kaze koje se godine radio ovaj model ?hvalaPC170830.jpgPC170831.jpgPC170832.jpgPC170835.jpgPC170838.jpgPC170839.jpgPC170840.jpgPC170842.jpgPC170843.jpgPC170845.jpg

Druže,čestitam.
Mnogo je dobra :thumbup:
Model mi je potpuno nepoznat,ali ćemo valjda iskopati nešto.

38mm sirina sa krunicom i duzina 44mm dosta velik za to vrijeme , hvala na komentaru

Last edited by a moderator:
Sector77, evo linka za sličan sat: Classicwatch discussion fora: Doxa-special vintage Conquistador

Izgleda da je sat iz šezdesetih godina prošlog veka, ali se nadam da će ti neko preciznije odgovoriti. Ako nađem nešto bolje na internetu, obavezno linkujem.

U uvodnom postu sa linka je pogrešno rečeno da je sat iz 1966, jer vidim da se diskutant ispravio i kaže da je stariji.

hvala nesa i ja sam toga nasao i po komentarima ispada da je negdje od 1955 pa nadalje ali nikako naci tocnu godinu

Mislim da će biti teško odrediti godinu. Našao sam još jednu sličnu temu: Help identify old Doxa timepiece

Kako sam pročitao na ovom forumu, fabrika nije više ona stara Doxa, a nemaju podatke. Možda bi trebalo pokušati pomoću slike mehanizma ili sajtova za prodaju (e-bay i sl.), ali mislim da ćeš moći da godinu proizvodnje odrediš samo približno. Slobodna procena je druga polovina pedesetih do sredine šezdesetih, mada ovim nisam baš mnogo rekao.

Inače, satić je prelep i nadam se da ćeš ga lepo čuvati i dugo uživati u njemu.

Stvarno lep sat, nema šta! Znaš li koji je mehanizam u njoj?

edit: vidim nešto mi poznat ovaj cifarnik, preturim malo po kutiji sa starim satovima i nadjem ovo:
technos.jpg technos! Šteta što mu je cifarnik u ovako lošem stanju. Valjalo bi se malo potruditi i srediti ga.

Last edited:
Mislim da će biti teško odrediti godinu. Našao sam još jednu sličnu temu: Help identify old Doxa timepiece

Kako sam pročitao na ovom forumu, fabrika nije više ona stara Doxa, a nemaju podatke. Možda bi trebalo pokušati pomoću slike mehanizma ili sajtova za prodaju (e-bay i sl.), ali mislim da ćeš moći da godinu proizvodnje odrediš samo približno. Slobodna procena je druga polovina pedesetih do sredine šezdesetih, mada ovim nisam baš mnogo rekao.

hvala neša , potrudit cu se slikat mehanizam pozdrav svima

evo slika mehanizma pa ako netko posjeduje znanje PC170857.jpgPC170858.jpgPC170859.jpgPC170860.jpgPC170861.jpgPC170862.jpgPC170863.jpgPC170864.jpgPC170865.jpgPC170866.jpgPC170868.jpgPC170867.jpgbilo bi mi drago saznat vrstu i godinu proizvodnje mehanizma. hvala svima

Jako lep sat, čestitam i ja.
Što se mašine tiče, ne bih baš da unosim zabunu ili da širim temu nešto mnogo, ali...

Doxa 14, prilično različit kalibar od našeg primerka:
IMG_0348Small.jpg

FHF 27 (ili 271), takođe Doxa conquistador. Jedina razlika je varijacija mosta u donjem delu (nije podeljen), verovatno je sectorov sat nešto stariji i mašina je neka starija varijanta.
227620d1256635903-doxa-conquistador-non-diver-doxa1.jpg

227622d1256636169-doxa-conquistador-non-diver-movement.jpg

Btw, u Ranfft Watches arhivi FHF27 je prikazan u nekim još novijim verzijama, ovakvu nema.

Jako lep sat, čestitam i ja.
Što se mašine tiče, ne bih baš da unosim zabunu ili da širim temu nešto mnogo, ali...

Doxa 14, prilično različit kalibar od našeg primerka:
IMG_0348Small.jpg

FHF 27 (ili 271), takođe Doxa conquistador. Jedina razlika je varijacija mosta u donjem delu (nije podeljen), verovatno je sectorov sat nešto stariji i mašina je neka starija varijanta.
227620d1256635903-doxa-conquistador-non-diver-doxa1.jpg

227622d1256636169-doxa-conquistador-non-diver-movement.jpg

Btw, u Ranfft Watches arhivi FHF27 je prikazan u nekim još novijim verzijama, ovakvu nema.
Vukas pa ti si car , otvorio si pandorinu kutiju u nizoj klasi satova , e sad se prica otvara ajmo probat stvarno iskopat od kad je mehanizam , jel postoji jos nesto na mehanizmu sto bi trebao poslikat da nam pomogne u identifikaciji mehanizma. Zbog ovakvih stvari i postoji forum da se informiramo i trazimo nama nepoznate stvari ...:congrats::thumbsup:

Vukas, nisi ti uneo zabunu nego ja, čini mi se! Nisam uporedjivao slike mašina ove doxe i arhive Ranfft. Da sam to uradio video bi očiglednu razliku. Povukla me sličnost cifarnika ove doxe i technosa, kojeg sam prikazao. E sad, otac mi reče da je technos s početka šesdesetih, a negde izguglah da je tih godina doxa radila uglavnom cal.14!

Nego, često je u Ranfft arhivi slika jednog mehanizma za čitavu seriju, pa i to otežava ponekad identifikaciju mašine.

I što kaže sector77, zbog ovakvih stvari forum, izmedju ostalog, i postoji

Što reče sector, priča sa starijim swiss mehanizmima je pandorina kutija (bunar bez dna, rekao bih) sa lavirintom bez izlaza. I onda, ako imaš malo sreće i minimum metodologije, nabasaš na neku sliku ili link pa tražiš dalje...
Kod Švajcaraca se događa da više ne možeš da ispratiš ko je koga osnovao, preuzeo, nasledio itd. Srećna velika incestuozna časovničarska familija.
FHF datira još iz 18. veka, prethodnik je holdinga ESA, koji je naravno prethodnik holdinga ETA koji... i onda digneš ruke od posla. Ne znam da li postoji kod njih firma koja u nekom periodu nije ugrađivala FHF.
I onda još i Ranfft, kao što kažeš, koji trpa istu sliku na 30 kalibara u proseku (bez obzira, arhiva mu zlata vredi).

Evo, kao kuriozitet jedan stari "B" sa FHF mašinom iste strukture kao naša Doxa:

B-2.jpg B-1.jpg

Na stranu što je Doxa šezdesetih pretrpela poplavu i ostala bez arhive.
Verovatno si u pravu za godište Doxe, sredina pedesetih, a za nešto više o satu... ja nemam ideju.
Sumnjam da bi i ovi iz DB-a iskopali više od nas.

Vukas i Mister no velika hvala na trudu i zeljama da se ova prica dovede kraju ali nekad jednostavno nema kraja . Bitna je volja a toga na forumu ima i to je ono sto forum cini ozbiljnim i kvalitetnim, pozdrav od doxice i mene i puno hvala:thumbsup::adore:doxa.jpg

Last edited:
Back