Garant sat - Fortis mehanizam - ?

jovag

New member
Postovani forumasi,

nedavno sam dobio stari sat od drugara ali ne znam nista o tom satu pa me interesuje jel neko nekad cuo za svajcarskog proizvodjaca GARANT?Na prvoj plocici pise GARANT i ima oznaku GEVRIL GRUPE koja prodaje skupocene svajcarske satove a na poklopcu ima natpis i znak proizvodjaca FORTIS i serijski broj 6239.Sat je automatic i mashina je FORTIS.Ako neko posjeduje neke informacije neka mi javi da se malo uputim.mnogo mi se svidja sat.

Re: Pomoć u proceni autentičnosti - da li je vaš sat original?

Postovani,

Clan sam sajta Svet-Satova nekoliko dana pa se jos ne snalazim bas najbolje.Htio sam da postavim pitanje u vezi sata kojeg sam dobio od drugara prije nekoliko dana.Dakle o cemu se radi, sat je star i u prilicno losem stanju spolja ali je masina u extra stanju i tacan je u sekundi.
Interesuje me sve o tom satu koliko ste vi u mogucnosti da mi objasnite.Sat svajcarske proizvodnje.Na prednjoj strani (plocici) pise GARANT i ima oznaku Gevril group, 21 jewels automatic.Na poledjini (poklopcu) pise FORTIS 6239 swiss made waterproof shockprotected automatic.Unutar na masini (zamajcu) pise Fortis 21 jewels swiss made.
Interesuje me kad je proizveden, kakvog je kvaliteta,sta mogu sa njim, koliko vredi.Sto vise informacija bi mi mnogo znacilo...
Unaprijed sam vam zahvalan!!!
Veliki pozdrav za vas.

001.jpg002.jpg003.jpg004.jpg005.jpg006.jpg007.jpg008.jpg009.jpg010.jpg011.jpg012.jpg013.jpg014.jpg015.jpg016.jpg017.jpg018.jpg019.jpg020.jpgSat 158.jpgSat 159.jpgSat 160.jpgSat 161.jpgSat 162.jpgSat 163.jpgSat 164.jpgSat 165.jpgSat 165.jpgSat 166.jpg

Slike su jako mutne, ništa se ne vidi. Jel možeš da ga malo bolje uslikaš? Ovako je za sat jako teško bilo šta reći. Pozz!

Ne vredi ništa uz ovakve slike. Kod ovog sata je najvažnije dobro uslikati mehanizam. To se radi u makro modu i bez blica, a najbolje na dnevnoj svetlosti.

Ipak, da ne bude da nisi dobio nikakve podatke, ovaj mehanizam mi liči na ETA 2472, automatski mehanizam švajcarske proizvodnje sa kraja šezdesetih ili početkom sedamdeestih. Napominjem da liči, pošto ne mogu da utvrdim, a fortisa sa ovim mehanizmom je bilo u tom periodu. Pogledaj pažljivo slike mehanizma na sledećem linku: Fortis Flieger Auto (vintage) for $?509 for sale from a Trusted Seller on Chrono24

Koliko mi je poznato Gevril Group distribuira švajcarske satove na tržištu SAD i Kanade. Značilo bi ako drug koji ti ga je poklonio ume da kaže da li je satu možda menjan mehanizam ili bilo šta što ima veze sa njegovom kupovinom. Svakako da nije neki čuveni brend, bar prema ovome Garant, ali moram priznati da me buni mehanizam sa Fortisovim potpisom

Ispravka oko broja, trebalo je da napišem 2452, pošto ima verziju od 21 rubina, a sat je onda desetak godina stariji od navedenog podatka

A jel postoji mogucnost da se ovaj mehanizam prebaci u neko kuciste u koje bi odgovarao?
Jel postoji to u praksi inace?

Re: Sharper

Što se tiče prebacivanja mehanizma, to može, ali to se zove budženje. Prebacivanje Fortisovog mehanizma u drugi sat bi se moglo nazvati svetogrđem. Naravno, potrebno je da kućište odgovara po veličini, ali to ti je jalov posao, osim ako nemaš već spremno kućište za to, a najbolje bi bilo Fortisovo. Pošto je u pitanju star sat, najbolje je da ga ostaviš takav kakav jeste. To sa budženjem mehanizma u drugo kućište je neisplativa rabota.

Što se tiče Sharpera, u pitanju je opskurna britanska firma o kojoj se malo može naći i na internetu. Sajt im jedva radi, urađen je amaterski, a kod nekih modela piše da im ugrađuju jeftin, ali ipak sasvim pristojan, Miyotin mehanizam. Za te pare možeš da biraš pristojne satove poznatijih i pouzdanijih proizvođača.

mislim da se ne radi o prebacivanju mehanizma jer sam i ja imao slicnu situaciju, dva puta!
u pitanju su satovi marke ELOGA. lepo izgledaju, navodno ronilacki ali su u plasticnom kucistu pa deluju malo jeftino. prvi kad sam kupio i otvorio bio sam siguran da je prepakivan jer je unutra bio FORTIS mehanizam! prodao sam ga jer nisam fan franken satova ali sam ubrzo naisao na jos jednu elogu, jako slicnu i opet je imala FORTIS automatik mehanizam. ne mogu sa sigurnoscu reci oznaku. moguce da se radi o markama koje su bile namenjene odredjenim trzistima pa su imali drugacije nazive ali mi nije jasno cega bi fortis imao da se stidi :D

Jos jedno pitanje, imam kvarcni sat Phillip Watch, kakvi su to satovi posto imam informaciju da su u njima svjcarski ISA mehanizmi?

Hvala na informacijama

Imam sat u kojem je miyota os 20.
Sat je bio bez baterije 2 mjeseca i kada sam zamijenio bateriju nije htio da se pokrene, samo je stoperica radila.
Sta mislite, jel ima nade da ponovo radi i sta da radim sa njim?

jovag
Ako je pre toga radio, radiće opet.
Naravno,ako stara baterija nije ''iscurila''.
Verovatno je problem do nekog kontakta.
(Probaj da par puta izvučeš krunicu pa da je vratiš)
U svakom slučaju neka ga pogleda časovničar.

Radio je 3 godine bez problema i imao pauzu od 2 mjeseca. Posle toga nece da krene a stoperica radi. Nosio sam kod nekog casovnicara ko doma zdravlja u blokovima, on kaze da nema vajde nego da mi on ugradi novu masinu za 50 eura. Nije problem ali sat nije padao, niti je nista neobicno radjeno sa njim nego sto je nosen. Daj mi neki savjjet gdje da podjem jer mislim da ima nade da se pokrene, mnogo bi mi znacilo.
Sat sam dobio u kutiji sa garncijom koja sad vise ne vazi ali sam cuo da je taj mehanizam i ako ne skup jako kvalitetan.

Hitno potrebna pomoc ili savjet kako i sta...

Pozrav,

Gdje kupiti alat za popravku satova u Beogradu?
Potrebno za kucnu upotrebu.

jovag, imas na kupujemprodajem, jedan clan prodaje alat za 800dinara, amaterski je, ja imam takav, los je kvalitet ali za amatera nije nista bolje, meni je savrsen oodradi oposao, isplatio se prvog dana, ako te interesuje clan kako se zove, javi se privatnom porukom pa cu ti reci, a verujem da nije ni jedini koji ima taj alat za satove na kupujemprodajem, 14 komponenti sadrzi komplet

Back