Glavolomke

odgovor na prvu "pitalicu" je dao skydiver. pobrkane su strane jednacine u pitanju. pare kod 3 momka i pare kod potrcka nisu sa iste strane jednacine. pitanje bi se jos lakse provalilo da je receno "3 momka su dala po 10e, soba kosta 25, recepcioner da potrcku 5e, potrcko od tih pet vrati samo 1e jednom momku a drgugoj dvojici ne da nista, zatim imamo kod prvog momka 9e kod drugog 10e i kod treceg 10e to je 29e i 4 kod potrcka to je 33e" a ovako je dato sa jednim evrom pa deluje teze :D.

nego, da ja postavim najbolju "mozgalicu" koju sam ikada cuo: (resenje je realno, znaci nije zajebancija u pitanju)

Bio jednom jedan kralj koji je u svojoj vlasti posedovao 10 drzava. svaka od tih deset drzava je morala na pocetku godine poslati kralju po 10 zlatnih poluga (svaka zlatna poluga je tezeine 1kg) kao porez za celu godinu. jednom je svanuo i taj dan i kralju su sluge donele 100 zlatnih poluga koje su poslale sve drzave koje je kralj drzao u svojoj vlasti. medjutim, kralj je od svojih dousnika dobio proverenu informaciju da ga jedna drzava vara, i da salje sve zlatne poluge tezine 900 grama umesto 1 kg! dakle 9 drzava salje poluge od 1kg dok jedna drzava salje poluge od 900 grama! kralj mora otkriti koja drzava ga vara ako ima preciznu vagu, ali ima samo jednu priliku da meri! dakle moze jednom da meri, a da pri tom moze staviti proizvoljan broj poluga na preciznu vagu. (pojam precizna vaga je zato da ne bi mislili da je u vagi problem, dakle vaga je tacna i meri ispravno sa maximalnom preciznoscu :) ).

Napomena: na svakoj poluzi, jedio obelezje je ime drzave koja te poluge salje i nista vise!

Pa ovo je lako.
Na vagu će stavljati poluge odredjenim redom.
1 država - Stavlja jednu polugu
2 država - Stavlja dve poluge
3 država - Stavlja 3 poluge
.
.
.
10 država - Stavlja svih 10 poluga

Da nebude zabune, on sve te poluge stavlja od jednom na vagu. Znači na vagi se nalazi ukupno 55 poluga. Kad bi sve države slale poluge od po 1kg, vaga bi pokazala 55kg. Ali pošto jedna država vara vaga će pokazati manje. Ukoliko vaga pokaže:
100g manje - prva država krade
200g manje - druga država krade i tako redom :D

P.S. Da neko ne misli da odajem rešenje. Prvi put čujem za ovo i zadatak ovog tipa, a mislim da sam pronašao rešenje posle 5 min.

Pa ovo je lako.
Na vagu će stavljati poluge odredjenim redom.
1 država - Stavlja jednu polugu
2 država - Stavlja dve poluge
3 država - Stavlja 3 poluge
.
.
.
10 država - Stavlja svih 10 poluga

Da nebude zabune, on sve te poluge stavlja od jednom na vagu. Znači na vagi se nalazi ukupno 55 poluga. Kad bi sve države slale poluge od po 1kg, vaga bi pokazala 55kg. Ali pošto jedna država vara vaga će pokazati manje. Ukoliko vaga pokaže:
100g manje - prva država krade
200g manje - druga država krade i tako redom :D

P.S. Da neko ne misli da odajem rešenje. Prvi put čujem za ovo i zadatak ovog tipa, a mislim da sam pronašao rešenje posle 5 min.

bravo :congrats: ja sam mozgao tacno 45min i bio sam blizu resenja ali mi je drug rekao resenje ipak :D

Zatvorite macu...?!

Sjajna mozgalica! U početku vas iznervira, onda počnu prvi haotični rezultati, pa sve bolji i bolji...na kraju provalite kako macu treba loviti u klopku...ali, ponekad će vam se ipak provući! Samo klikćite na svetla polja, zabavite se...i srećno...!

http://www.gamedesign.jp/flash/chatnoir/chatnoir.swf

Last edited:
Re: Zatvorite macu...?!

Evo probala sam, ali mi pobegne... :(
Moram još da vezbam. Dobra igrica da se "opusti" mozak...
Hvala!

Uh...ja mislio da sam sve otkrio...al očin...opet se ponekad provuče! U svakom slučaju, treba odmah početi zatvarati prostor daleko od nje i to na po dva polja od već zatvorenih. Tako da ako krene na bilo koju stranu, lako joj zatvaramo put samo sa jednim klikom...probajte to. Ako neko provali nešto bolje, neka napiše.

Last edited:

Jao izvinte! :dontknow:

Evo sada su sve skupljene na jedno mesto, pa hajdmo dalje... Ako neko "naleti" na neku zanimljivu, neka je postuje OVDE!

Pozz svima! :ciao:

Verovatno ste već čuli za ovaj test.

Navodno samo 2%populacije ga može rešiti, što je čista glupost, jer ako sam ja uspeo da ga rešim (ili se misli na onih drugih 2 % :() onda mislim da može mnogo više od tih 2% :D.

U svakom slučaju probajte, malo promislite i siguran sam da ćete doći do rešenja.

Ajnstajnov test inteligencije @ 505cafe.com IQ testovi

Jbte...pametan sam ko pola Ajnštajna...:flapper:... (rešio test za sat vremena...ali već nekoliko godina nisam rešio kako svakog meseca, s prihodima od 350E platiti kredit i račune od 500E...)? Hoće li neko od vas da proba?

Hajde da ja postavim jednu davnašnju, sećam je se iz nekih testova skraja prošlog veka :)

Imamo devet tačaka raspoređenih u pravilni kvadrat vidi sliku !

MOZGALICA.jpg

Treba proći kroz svaku tačku sa četri prave linije u nizu (nepodizati olovku sa papira)

NPR
PRIMER.jpg

Probajte deluje jednostavno ali nije verujte mi ;)

Kontinuitet u liniji je potreban kao neznam ona igrica na nokijama Snake - dakle kad kreneš nema vraćanja ni prekidanja crte

Bože sto je kratko vreme za ispravku, činimise da je neko to već primetio.
Dakle da nebude zabune pošto sam uzeo nesretni primer zmija linije mogu da se seku(Što kod te igrice nemože) dati primer sam uzeo prevashodno misleći na kontinuitet linije.

1. Gledajte u crvenu tačku na nosu lika žene 30 sekundi
2. Zatim pogledajete treptajući u zid ili belu površinu
3. Mozak je neverovatan, zar ne? :)

Naravno,predhodno uveličajte sliku :)

zena.jpg

Back