Haifisch 23 - Moja kolekcija

GOAT 🐐 tekstova o satovima ponovo u akciji. Hvala puno na ovom tekstu zaista sam uživao. 🙏🏻
Na svu sreću, zbog kraće dužine ovoga testa, uspeo sam ga pročitati u celosti. Dok onaj duži i dalje čitam paragraf po paragraf...

Međutim, moram da priznam da mi se ovaj model nimalo, ali NIMALO ne sviđa. Prosto ne rezonuje samnom. Kada gledam ove fotke sa drugim satovima pored njega, prosto su svetlosnu godinu lepši, posebno Calatrava i Autavia.

Eto, morao sam to da kažem, iako stvarno poštujem AP kao brend, mislim da su se malo uspavali na lovorikama.

P.S. ne zameri na komentaru, ne želim da zvučim negativno, znam da su ukusi različiti.

Last edited:
Hvala Vladane.

Morao sam da režem tekst i da ga objavim u nekoliko postova, jer forum ne dopušta više od (ako se ne varam i ako sam dobro video) 10.000 znakova u jednom postu i takođe najviše 8 slika.

Ma zašto bih zamerao. Svako ima svoj ukus i tako treba da bude. Cenim iskrenost.

Hvala svima!

Želeo bih još nešto da dodam, jer sam putem poruka dobio nekoliko reči podrške nakon Vladanovog komentara o satu:)

Već sam nekoliko puta napisao i moraću ponovo da se ponovim:

Izgled sata je subjektivna varijabila, dok je kvalitet sata objektivna konstanta.

Uvek naglašavam onima koji me pitaju za savet, neka ih nikada ne zavede izgled sata. Najblaže moguće rečeno - smešno je davati hiljadu, hiljade ili čak nekoliko desetina hiljada eura za sat, zato što vam se sviđa njegov izgled. Za njegovu atraktivnost je dovoljno već 100 eura, dok je za lepotu sata potrebno daleko, daleko više.

Sat je uvek potrebno posmatrati sa holističke perspektive – celovitim pogledom. Autor, njegov značaj u delatnosti, uticaj na scenu, istorija, tradicija, inovativnost, principijelnost, itegritet, unutrašnjost, kvalitet i tačnost, iz čega i kako je napravljen, kakav je stepen celovite završne obrade.

Lepota sata se nalazi u njegovoj sadržajnosti, a ne u atraktivnosti. Lepotu nije potrebno videti, ali je od izuzetne važnosti osetiti je i pre svega, razumeti je.

Samo tako se izbegava klopka u kojoj se kvalitet timova ocenjuje po izgledu njihovih dresova, a ne po sadržaju i efikasnosti igre.
Samo tako se ne upada u blato, gde se »homage« satovi na osnovi izgleda upoređuju sa originalima i gde se plagijatori i šibicari koji ih sastavljaju glorificiraju društveno korisnim delatnicima.

Hvala svima!

Želeo bih još nešto da dodam, jer sam putem poruka dobio nekoliko reči podrške nakon Vladanovog komentara o satu:)

Već sam nekoliko puta napisao i moraću ponovo da se ponovim:

Izgled sata je subjektivna varijabila, dok je kvalitet sata objektivna konstanta.

Uvek naglašavam onima koji me pitaju za savet, neka ih nikada ne zavede izgled sata. Najblaže moguće rečeno - smešno je davati hiljadu, hiljade ili čak nekoliko desetina hiljada eura za sat, zato što vam se sviđa njegov izgled. Za njegovu atraktivnost je dovoljno već 100 eura, dok je za lepotu sata potrebno daleko, daleko više.

Sat je uvek potrebno posmatrati sa holističke perspektive – celovitim pogledom. Autor, njegov značaj u delatnosti, uticaj na scenu, istorija, tradicija, inovativnost, principijelnost, itegritet, unutrašnjost, kvalitet i tačnost, iz čega i kako je napravljen, kakav je stepen celovite završne obrade.

Lepota sata se nalazi u njegovoj sadržajnosti, a ne u atraktivnosti. Lepotu nije potrebno videti, ali je od izuzetne važnosti osetiti je i pre svega, razumeti je.

Samo tako se izbegava klopka u kojoj se kvalitet timova ocenjuje po izgledu njihovih dresova, a ne po sadržaju i efikasnosti igre.
Samo tako se ne upada u blato, gde se »homage« satovi na osnovi izgleda upoređuju sa originalima i gde se plagijatori i šibicari koji ih sastavljaju glorificiraju društveno korisnim delatnicima.

Prelepo rečeno i svaka čast. U potpunosti se slažem sa tobom, a moram da dodam da si izuzetno talentovan u pisanju. Toliko, da bi zaista trebalo da napišeš knjigu o satovima, ako to već nisi učinio.

Iskreno priznajem da sam preterao izražavajući svoje subjektivno mišljenje o izgledu sata u tvojoj temi u kojoj predstavljaš svoju kolekciju. Da je bilo u nekoj opštoj temi, možda bi i bilo prihvatljivo, ali ovako nije bilo u redu. Svakako nije bilo na mestu, zato molim da prihvatiš moje izvinjenje zbog “prljanja” teme. 🙏🏻

Vladane, nema nikakve potrebe za izvinjavanjem. Lično mi se sviđa i negativna reakcija, nego nikakva. Forum je zato, da se razmenuju mišljenja i ako su različita, toliko bolje za razvoj određene teme.

Nikada ne pišem zato da bi se nekome svideo, nego uvek pokušavam da nateram na razmišljanje.

»Sa srcem punim hladnih kristala, mi smo sijali u srcu sivog grada«
Jura Stublić (Film) – Boje su u nama

20260114_114933.jpg

Ponekad je potrebno u život uneti malo boja.

Pošto radim od kuće, satovi koje posedujem nisu baš često na ruci. Za skokove do trgovina, na kaficu u obližnje kafiće sa prijateljima ili lepšom polovinom, te zbog obavljanja nekih nužnih poslića mi je zaista neukusno staviti Pateka, Audemarsa ili Vacherona, a Autavia ima krunicu na navoj, pa dok podesim vreme prođe cela večnost. Kvarčni Longines 1/100 mi ima određenu sentimentalnu vrednost, pa sam rešenje potražio u nečemu što sam sa posebnom pažnjom pratio već od prvog izlaska na scenu, krajem 2021 godine.

Kolekcija Seiko Solar Speedtimer Chronograph je od tada predstavila nešto više od 20 modela, koji su se našli u redovitoj prodaji, kao i satova u okviru linija Special Edition za američko i evropsko tržište, te nekoliko limitiranih edicija.

Osim uopštene dobro prihvaćene atraktivnosti, Seiko je napravio odličan potez postavljajući ih u univerzalne dimenzije sa prečnikom od 39,0 ili 41,4 mm, te (važnijom) dužinom (od luga do luga) sa 45,5 i 45,9 mm. Uz odgovarajuću visinu od 13,0 mm, predstavljaju idealnu kombinaciju, takoreći za sve prilike i uslove.

Retro dizajnirani brojčanici i kućišta, narukvice prihvatljivog kvaliteta, safirna stakla, solarni V192 hronografski kalibar sa 60 minutnom štopericom, 24 časovnim displejom, podbrojčanikom malog sekundnika, te jednostavnim indikatorom rezerve snage, koji se prilikom aktiviranja hronografa pretvara u minutni brojčanik i fenomenalno rešenje kod kojeg glavna (centralna) kazaljka hronografa za sekunde ne skače, nego klizi kao kod mehaničkog sata, pridonose privlačnosti i slobodno mogu napisati, toplini ovih satova (uprkos srcu iz kvarca) i opravdavaju ne baš nisku cenu, koja se kreće u okviru od 750 € do 800 €.

Da..znam, znam…mogao sam taj izazov svakodnevnog logističkog eksploatisanja rešiti sa jednim satom, ali ludak kakav jesam, udomio sam sve modele koji su mi se duži period sviđali, i to sve u manje od mesec dana. A vukao sam ih skoro iz celog sveta…od lokalnog zvaničnog dilera, Evrope, Japana, SAD i Malezije.

Svi su takoreći isti, a opet svaki od njih je priča za sebe, kao i raspoloženje ili trenutno osećanje, pa je toliko lakše u danom trenutku doneti odluku za kojim satom posegnuti.

Seiko je ovo zaista odlično odradio i prateći sudbinu Speedtimer Solar kolekcije, ne mogu iz sećanja izdvojiti uspešniju asimilaciju kvarčnih satova kod ljubitelja i zahtevnijih pratilica časovničarske delatnosti. Ne samo da predstavljaju ultimativni prikaz praktičke upotrebljivosti kvarca, nego daju neku sićušnu, dražesnu nadgradnju horološkog plebejstva. Kao mali prednji džep na farmerkama.

I da… postoji neka posebna draž staviti na ruku kvarčni sat i pomisliti: Ovo je kompletno In House delo. Koliko sličnih osećanja se može pojaviti u globalnoj godišnjoj produkciji od milijardu kvarčnih satova? Vrlo, vrlo, zaista vrlo malo.

Inače nije nikakva tajna. Solarni mehanizam V192 se proizvodi u Japanu, brojčanici i kućišta u Kini i Singapuru, gde se satovi sklapaju, osim onih sa oznakom SBDLxxx, koji se sastavljaju u Japanu.

SBDL 107

SEIKO SBL107.jpg

SEIKO SBL107-2.jpg

20251226_130152.jpg

20251226_130337.jpg

20260125_123235.jpg

SSC 813P1

SEIKO SSC 813P1.jpg

20251226_131108.jpg

20251226_131402.jpg

Attachments

• SEIKO SSC 813P1.jpg
    SEIKO SSC 813P1.jpg
    173.7 KB · Views: 6
WOW, zaista šta reći, osim svaka čast! Fenomenalna kolekcija, i iskreno dok ih gledam onako na gomili osećam se kao klinac koji gleda punu kutiju šarenih bombona i ne zna koju pre da uzme. 🍬😁
Svaki je na svoj način lep, ali ako bih izdvojio nekoliko boja, onda bi to bile verovatno ove:
bela (panda), žuta, zlatna, electric blue, Tiffany blue, crvena, losos,....ma sve bi ih posedovao 🤤

Sta reci, osim fenomenalno!
Onaj crveni cifere je bomba!
Bas sve modele imaš?

Hvala!
Ne, nemam sve. Uzeo sam one, koji su vizuelno na mene napravili najveći utisak, tokom dužeg perioda.
Nisam uzeo ni drugi najprodavaniji model (nakon klasične Pande SSC813), verziju solarnog Pogue SSC947), jer mi je automatik verzija prevelika institucija da bih je kvario sa kvarčnim "reizdanjem". Osim toga Pogue je neponovljiv i neka ostane tamo i tada, gde mu je mesto - u istoriji.

Back