»Sa srcem punim hladnih kristala, mi smo sijali u srcu sivog grada«
Jura Stublić (Film) – Boje su u nama
Ponekad je potrebno u život uneti malo boja.
Pošto radim od kuće, satovi koje posedujem nisu baš često na ruci. Za skokove do trgovina, na kaficu u obližnje kafiće sa prijateljima ili lepšom polovinom, te zbog obavljanja nekih nužnih poslića mi je zaista neukusno staviti Pateka, Audemarsa ili Vacherona, a Autavia ima krunicu na navoj, pa dok podesim vreme prođe cela večnost. Kvarčni Longines 1/100 mi ima određenu sentimentalnu vrednost, pa sam rešenje potražio u nečemu što sam sa posebnom pažnjom pratio već od prvog izlaska na scenu, krajem 2021 godine.
Kolekcija Seiko Solar Speedtimer Chronograph je od tada predstavila nešto više od 20 modela, koji su se našli u redovitoj prodaji, kao i satova u okviru linija Special Edition za američko i evropsko tržište, te nekoliko limitiranih edicija.
Osim uopštene dobro prihvaćene atraktivnosti, Seiko je napravio odličan potez postavljajući ih u univerzalne dimenzije sa prečnikom od 39,0 ili 41,4 mm, te (važnijom) dužinom (od luga do luga) sa 45,5 i 45,9 mm. Uz odgovarajuću visinu od 13,0 mm, predstavljaju idealnu kombinaciju, takoreći za sve prilike i uslove.
Retro dizajnirani brojčanici i kućišta, narukvice prihvatljivog kvaliteta, safirna stakla, solarni V192 hronografski kalibar sa 60 minutnom štopericom, 24 časovnim displejom, podbrojčanikom malog sekundnika, te jednostavnim indikatorom rezerve snage, koji se prilikom aktiviranja hronografa pretvara u minutni brojčanik i fenomenalno rešenje kod kojeg glavna (centralna) kazaljka hronografa za sekunde ne skače, nego klizi kao kod mehaničkog sata, pridonose privlačnosti i slobodno mogu napisati, toplini ovih satova (uprkos srcu iz kvarca) i opravdavaju ne baš nisku cenu, koja se kreće u okviru od 750 € do 800 €.
Da..znam, znam…mogao sam taj izazov svakodnevnog logističkog eksploatisanja rešiti sa jednim satom, ali ludak kakav jesam, udomio sam sve modele koji su mi se duži period sviđali, i to sve u manje od mesec dana. A vukao sam ih skoro iz celog sveta…od lokalnog zvaničnog dilera, Evrope, Japana, SAD i Malezije.
Svi su takoreći isti, a opet svaki od njih je priča za sebe, kao i raspoloženje ili trenutno osećanje, pa je toliko lakše u danom trenutku doneti odluku za kojim satom posegnuti.
Seiko je ovo zaista odlično odradio i prateći sudbinu Speedtimer Solar kolekcije, ne mogu iz sećanja izdvojiti uspešniju asimilaciju kvarčnih satova kod ljubitelja i zahtevnijih pratilica časovničarske delatnosti. Ne samo da predstavljaju ultimativni prikaz praktičke upotrebljivosti kvarca, nego daju neku sićušnu, dražesnu nadgradnju horološkog plebejstva. Kao mali prednji džep na farmerkama.
I da… postoji neka posebna draž staviti na ruku kvarčni sat i pomisliti: Ovo je kompletno In House delo. Koliko sličnih osećanja se može pojaviti u globalnoj godišnjoj produkciji od milijardu kvarčnih satova? Vrlo, vrlo, zaista vrlo malo.
Inače nije nikakva tajna. Solarni mehanizam V192 se proizvodi u Japanu, brojčanici i kućišta u Kini i Singapuru, gde se satovi sklapaju, osim onih sa oznakom SBDLxxx, koji se sastavljaju u Japanu.
SBDL 107
SSC 813P1