HADzI DALIBOR said:
A zašto je opravdano za PP dati milion i kusur $ ???
Samo zato što je PP ?
Šta je to tako vrijedno kod njih pa da toliko koštaju?
Sad si otišao u neku drugu krajnost i to bespotrebno. Nema razloga da Hublot porediš sa PP od milion dolara jer Patek Philippe u svojoj ponudi ima i daleko jeftinije, pristupačnije satove koji su cenovno bliže pomenutom Hublot Dwayne Wade modelu a na koje sam ja asocirao. Recimo, Patek Philippe Nautilus 5711/1A. Klasika koja vuče korene još iz sedamdesetih godina prošlog veka i koja gle čuda, ima svoj mehanizam u koji je uloženo vreme, znanje i novac ne bi li se razvio. Ne znam zašto pokušavaš da opovrgneš činjenicu da je Hublot sa cenom od 20000€ ušao u domen proizvođača koje sam naveo a među kojima mu jednostavno nije mesto, niti mogu da razumem zbog čega pokušavaš toliko da opravdaš upravo tu cenu za sat i proizvođača koji u ovom slučaju ne nude apsolutno ništa vredno pomena?!
Da odgovorim i na ovo drugo pitanje. Ne, naravno da ne smatram da je opravdano dati milion dolara za PP ili sat bilo kog drugog proizvođača jer, bez obzira na uložen trud, razvoj, ime, plemenite metale i sve ostalo što prati jedan luksuzan brend, realno ni jedan sat ne vredi toliko novaca.
Da li PP može sebi da dozvoli da vrednuje svoje satove u milionskim iznosima i da mu na tome niko ne zameri? DA, apsolutno i to samo zbog jednog razloga. To je PATEK PHILIPPE. Ime koje postoji gotovo dva veka koje je, kao i svako dobro vino, sazrevalo s godinama. Patek Philippe je manufaktura čije satove su sa ponosom nosili članovi kraljevskih porodica, proizvođač koji je u vreme kada su se vrhunski majstori služili samo svojim
(spretnim) rukama i oštrim okom napravio neke od najkomplikovanijih mehanizama koji i dan danas izazivaju poštovanje i koji još uvek pomera granice u časovničarskoj industriji. Dakle, to je proizvođač koji je pisao i koji PIŠE istoriju kada je reč o časovničarstvu. Da, Patek Philippe jeste oličenje luksuza, eksluzive i statusnog simbola u društvu. To je Manufaktura sa velikim M na koju se gleda sa poštovanjem i zato može sebi da dozvoli to pravo da kaže "naš sat košta milion dolara" i da to u svetu luksuza i elite bude opravdano.
Hublot? Možda malo preoštro ali šta ili ko je to? Šta su oni tako revolucionarno uradili za časovničarsku industriju pa da mogu sebi da dozvole da za jedan sat napravljen od gomile čelika u kojem se nalazi ETA mehanizam traže tako ludo visoku cenu? Ništa. Upumpali gomilu novca u marketinške kampanje i veštački stvorili sliku o eksluzivitetu a u stvarnosti su jako daleko od toga.
Kada kupiš Patek Philippe kupio si SAT i deo istorije koji vrede milion dolara... kada kupiš Hublot Big Bang kupio si dijamante koji vrede milion dolara ali su, eto, silom prilika prikačeni na komad gvožđa ili eventualno zlata koji je neko nazvao sat.
HADzI DALIBOR said:
Koštaju toliko zato što na njima piše PP i zato što neko lupi tu cijenu ali je stvarna vrijednost daleko ispod,sviđalo se to nekom ili ne.
Eto, sam si na kraju napisao suštinu koju bih pre povezao sa Hublot-om a ne sa PP. Hublot Dwayne Wade košta toliko koliko košta jer je neko lupio cenu ali stvarna vrednost mu je daleko daleko daleeeeko ispod, sviđalo se to nekome ili ne.
Pozdrav