IWC 30110 mehanizam???

^ Ovakve informacije ne otkrivaju ni ETA ni IWC, ali prema sadasnjoj politici ETA-e, vise nije moguce nabaviti mehanizam u delovima pa ga modifikovati.

Jedino sto ETA dopusta je da narucilac definise izmene i dorade koje je potrebno uraditi a onda ih sama ETA primenjuje i isporucuje. Mislim da ovo vazi i za IWC, inace bi im ETA uskratila nove mehanizme!

Dizajneri fabrike zamisle mehanizam, sprovedu ga u delo i takvim nacrtom zatraže, naruče željeni mehanizam. Upoređivali smo na poslednjem okupljanju Markov Chopard sa 7754 i moj tadašnji Fortis sa 7750 sa komplikacijom manje ali se jasno videla mnogo jača modifikacije od mog mehanizma plus znatno je bio lepše ukrašeniji!

Postoje jako lepi primeri modifikovanih mehanizam gde se iz obične elabore klasa mehanizma postigne prfektan Top mehanizam, Stowa je recimo ukrasila i modifikovala 2824-2 na ovaj način

Mehanizam Automatic 2824-2 COSC Chronometer ukrašenim plavim šrafovima ''Cotes de Geneve'' dekoracija rotora ''Colimaconnee" pozlaćen logo brenda "perlage" dekoracijom ostalih delova.

Ili Damasko, kod Orisa je primer sa ISO 764 magnetic resistant watches standard. Sve ovo navodim iz razloga da pojasnim da nije uvek isti slučaj kada se plati iznos sata sa istim mehanizmom 400 i 4000€, a verujem da IWC znatno bolje modifikuje od pomenutih brendova.

^ Ovakve informacije ne otkrivaju ni ETA ni IWC, ali prema sadasnjoj politici ETA-e, vise nije moguce nabaviti mehanizam u delovima pa ga modifikovati.

Jedino sto ETA dopusta je da narucilac definise izmene i dorade koje je potrebno uraditi a onda ih sama ETA primenjuje i isporucuje. Mislim da ovo vazi i za IWC, inace bi im ETA uskratila nove mehanizme!

Baš tako...:)

Evo ga jedan deo iz topika na sličnu temu sa WUS-a:

"IWC is no longer receiving ebauches and modifying them to their specs. It seems since sometime around 2007 ETA delivers fully assembled movements to IWC now made with their specs."

Kao što sam rekao i u prvom postu, ne sporim niti dovodim u pitanje kvalitet IWC satova, ali ipak mi se čini da su izgubili na ekskluzivnosti koju je Zenith zadržao sa svojim mehanizmima, a po ceni su jako približni... Jer u čemu je onda poenta in house mehanizma ako je on samo prepravljen, koja je suštinska prednost npr IWC 30110 u odnosu na recimo Oris-ov 733, kad se pouzdanost i kvalitet koju IWC nudi može dobiti i za mnogo manje novce, jer ipak veliki udeo u formiranju cene ima i ta ekskluzivnost koju sa sobom nosi pravi in house mehanizam. Realno bilo koja ETA 2824-2 u top grade izdanju koja se može naći u nekim znatno jeftinijim satovima nudi će isti kvalitet, pouzdanost i izdržljivost kao i 30110... Dok npr. kod Zenith-a cal. 670 sa sobom nosi pravu eksluzivnost jer je zaista in house mehanizam...

^ Sasvim si u pravu, i licno mi se i Zenith Elite Captain i Cal. 670 vise svidjaju kao elegantnije i unikatnije resenje, ali ima odredjene mudrosti i u kupovini IWC Mark XVI sa pomenutim 30110 mehanizmom - imas i dalje ekskluzivan i lep sat, svi mu se dive, a moze lako i jeftino da se servisira ;). Da ne pominjem legendarni Moonwatch, koji ti je treci izbor :).

Mislim da Zenith mozes da ostavis za "kasnije", recimo kad se budes zenio... Deluje suvise ozbiljno da bi ga nosio svaki dan. Cini mi se da bi IWC bio prava mera. Pitanje je samo - kad se odluciti za Omegu 3570 :top:

U pravu si Vlado Zenith jeste malo ozbiljniji sat pogotovu za nekog mojih godina...:)
Još samo da diplomiram...:D A svadba ko zna kad, možda za 10 godina...:)
A Omegu kad se zaposlim, ima da ne jedem dva tri meseca ali ću da je kupim od treće plate...:D

^ ....ima odredjene mudrosti i u kupovini IWC Mark XVI sa pomenutim 30110 mehanizmom - imas i dalje ekskluzivan i lep sat, svi mu se dive, a moze lako i jeftino da se servisira ;)......
^ eh... ovo sam i ja mislio do pre neki dan (mislim na jeftin servis). Mozda konstatacija stoji ake se servis obavlja van servisne mreze IWC-a, inace servis svih satova, bez obzira koji je mehanizam u pitanju, je preterano skup. Na jednom stranom forumu sam zapazio lep Porsche design by IWC sa kraja osamdesetih proslog veka, koji u sebi ima "standardni" 7750, vlasnik ga je poslao u neki servis iz mreze IWC servisa na redovno ciscenje i podmazivanje koje mu je naplaceno "skromnih" 640 eura!

...Mozda konstatacija stoji ake se servis obavlja van servisne mreze IWC-a...

Da, da, mislio sam na servis nakon 5-10, pa i vise godina. Jos dugo ce postojati rezervni delovi za 2892A2 a i svaki casovnicar ce znati da ga podmaze...

Inace - servisi svih jacih firmi su poprilicno skupi, tu ni IWC ne odskace :(

Sve je to jošš uvek tamo negde... Temu sam kao što već rekoh pokrenuo više onako što je mene to malo mučilu u nekim mojim maštarijama...:D A sad neka realnostu su mi SKX007, eventualno neki DS1 i ovaj Orient... Ali to u nekoj drugoj temi...

Ovde ćemo nastaviti o "sumnjivom" 30110...:D

znaci sad su stvari jasne kao 2+2=4. IWC nema mnogo posla oko 30110 mehanizma, sem sto ga predstavi na papiru ETA-i koja ga lepo napravi. tu onda dolazi do izrazaja jedan od najjacih kriterijuma pri izboru sata, a to je 100% od glave do pete in house mehanizam koji IWC kod mark XVI NEMA. po meni onda ladno gubi bitku sa zenithom elite-om. sem ako i za zenith nismo u zabludi da ga pravi kuci :D

a sto se tice toga da za manje para mozes kupiti oris nego iwc to je istina. znaci podjednako kvalitetne satove samo sto je oris 3 puta jeftiniji. SAMO je razlika u tome sto na ciferu jednog sata pise oris a drugom IWC, eto samo to.
in house mehanizam nosi ekskluzivnost u odnosu na "kupljen" mehanizam i isto tako IWC kao ime nosi oreol ekskluzivnosti za razliku od orisa

Last edited:
Ja bih recimo, po ovom pitanju, voleo da čujem mišljenja časovničara koji su radili na ovim i sličnim IWC mehanizmima. U kojoj meri su oni zaista modifikovani i da li je eta u jednom IWC-u i dalje samo ETA ili je ipak reč o drugom mehanizmu kao što se piše po stranim forumima.
Ja mislim da je i pored "silnih" izmena koje IWC navodi u pitanju i dalje običan 2892a2 mehanizam.

Oris NE modifikuje svoje mehanizme.

Citiracu komentar Orisovog insider-a (skinuto sa Oris-ovog zvanicnog Foruma):
"All movements in the Oris current range are produced by ETA. Balance wheels, escapements and finishes are produced by ETA to accommodate Oris specifications.

Several movements have modifications which are specific to Oris and are based on developments made by Oris

581 calendar mechanism
644 seconds at 9 o’clock, calendar mechanism
645 seconds at 9 o’clock, calendar mechanism
649 regulator arrangement of hands
654 calendar mechanism
690 World timer mechanisms

Note: the alarm clock 7320 is not made by ETA the base is Pontifa 7320 but I believe that these are old stock movements"

Dakle - Oris stvarno ne radi dorade, a one koje narucuje od ETA-e su vezani za raspored kazaljki i za izmene na kalendaru. Iz prilozenog linka se da videti da su se i sami clanovi foruma slozili da obim modifikacija nije preveliki. Cini mi se da IWC ulazi u ozbiljnije prepravke - laksa balansvila, drugacija spirala i opruga, zbog promene tezine delova mehanizma. Jedno iskustvo koje sam cuo od casovnicara koji je servisirao IWC sa doradjivanim 7750 je da su pasovali svi delovi sa serijske Valjoux 7750 :dontknow:.

Last edited:
Manje više sam zbog toga i pokrenuo ovu temu, jer koliko mi kao krajnji korisnici imamo koristi od tih modifikacija???

Eta ih kako sam ja razumeo u tom citatu radi da zadovolji Orisove specifikacija, a to isto rade i za IWC...
Zašto bi Oris u npr. Chronorisu naveo da je Oris 672 a baza Eta 7750 ili za Oris 668 a baza Eta 2893-2, zar ne bi trebalo onda da navede da je Eta 7750 ili 2893-2 ako nema izmena, eta bi mogla da ih tuži... Kako ostali proizvođači navedu Eta 2824-2 ili Eta 7750...

Možda je kod IWC-a malo više modifikacija izvršeno, ali koliko će se to odraziti na nas, šta nama znači ako će jedan da traje 100 a drugi 150 godina...:D

pa menjaju ih verovatno da bi mogli da se pohvale da su to, u neku ruku, "njihovi" mehanizmi a ne bukvalno kupljeni od ETA-e i stavljeni u sat.

pa menjaju ih verovatno da bi mogli da se pohvale da su to, u neku ruku, "njihovi" mehanizmi a ne bukvalno kupljeni od ETA-e i stavljeni u sat.

Tacno tako Milose :congrats:!

Firme koje nisu navodile da su im u osnovi mehanizma ETA mehanizmi i koje su se "kitile tudjim perjem" a nisu radile izmene na originalnim mehanizmima su i prve izgubile pravo na nabavku ETA mehanizama...

EDIT: Zato i ozbiljnije firme, kao sto su Oris i Fortis, na primer, polako prelaze na Sellita mehanizme. Cak se pominjalo da se ovo moze desiti i sa mehanizmima za entry-level IWC modele.

Vladas jel svaki Etin mehanizam podleže DIN 8309 or ISO 764 standardima? Šta je u stvari modifikacija mehanizma?

Angele, vecina ETA mehanizama koji imaju balansvilu od Glucydur-a i spiralu od Nivarox-a podleze ISO 764 standardu. Standard je i donet zbog materijala koji su do 60-tih godina korisceni u tadasnjim mehanizmima.

Probacu da postavim jos linkova, ali za pocetak - vredi pogledati clanak na Wikipediji. I ovde se vidi da vecina svajcarskih mehanizama od 60-ih godina proslog veka, pa na ovamo, postuje standard ISO 764...

EDIT: Nasao sam jos jedan link na TZ-u gde se raspravljalo o ISO 764 standardu.

Last edited:
^^

Upravo tako, ISO 764 predstavlja standard koji mehanizam odnosno sat treba da ispuni, nikako modifikaciju. Danas gotovo svi, ako ne i svi mehanizmi ispunjavaju ovaj (zastareli) standard jer se prilikom njihove izrade koriste materijali koji u određenoj meri imaju anti-magnetska svojstva, recimo navedeni Glucydur i Nivarox. Oris, kao i mnogi drugi proizvođači, navodi ovaj podatak na svom sajtu čisto u marketinške svrhe. Nisu prvi niti jedini koji se služe ovim trikom ne bi li upecali kupca (cilj opravdava sredstvo) dok ozbiljni proizvođači odavno rade na uvođenju novih, savremenijih materijala kojima, između ostalog, pokušavaju u potpunosti da otklone uticaje magnetnih polja.

Oris kao proizvođač nema tehničkih mogućnosti a ni ljudstva da bi izvodio opsežne modifikacije na mehanizmima, još manje da naprave nešto revolucionarno in-house. Oni, kao i mnogi drugi proizvođači, dobijaju gotove mehanizme ili ebauche od proizvođača kao što su Sellita i ETA i kao takve ih ugrađuju u satove. U "kući" eventualno rade dekoraciju, sklapanje i detaljniju kontrolu kvaliteta ali to bi otprilike bilo sve. Ne želim da omalovažavam proizvođača kao što je Oris, u suštini i to što rade nije mali posao i zaista imaju interesantnih satova ali nemojmo da pričamo o modifikacijama mehanizama kada iste ne postoje tj. Oris ih ne radi.

Pitate kako mogu da stave na mehanizam svoju internu oznaku? Pa lepo, obzirom da kalibar predstavlja jednu seriju mehanizma koja ne mora da podrazumeva in-house izradu niti neku posebnu ili opsežnu modifikaciju a koja opet mora da se razlikuje od stock-a koji su dobili od proizvođača (recimo, postavljanje crvenog ugraviranog zamajca :laugh:) oni imaju pravo da jednu eta 2893-2 prekrste u kalibar 668. Uostalom, Oris nigde ne krije da su im mehanizmi došli iz ETA/Sellita fabrika.

Don Krstić said:
Možda je kod IWC-a malo više modifikacija izvršeno, ali koliko će se to odraziti na nas, šta nama znači ako će jedan da traje 100 a drugi 150 godina...
U suštini, na nas se neće odraziti nikako niti će nam nešto posebno značiti, ako se svede na osnovu. I u jednom i u drugom slučaju dobijaš mehanizam tj. sat koji radi svoju osnovnu funkciju, pokazuje vreme, i koji će te uz adekvatno održavanje gotovo sigurno nadživeti ili barem služiti veći deo tvog života. Razlika ipak postoji... kod IWC-a pored sata kupuješ ime, prestiž, klasu dok kod jednog Fortisa ili Orisa u suštini uzimaš sat.

Back