Koje karakteristike čine jedan časovnik ekskluzivnim?

Koja karakteristika najviše čini jedan časovnik ekskluzivnim?

• - Visoka cena koštanja sata

Votes: 7 25.0%
  • - Korišćenje plemenitih metala i dragog kamenja u izradi sata

Votes: 4 14.3%
  • - Primena novih Hi-Tec materijala u izradi sata

Votes: 1 3.6%
  • - Izrada sata u limitiranoj seriji

Votes: 1 3.6%
  • - Veliki broj komplikacija na satu (Grand Complication)

Votes: 15 53.6%

• Total voters
    28
Sorry, ali meni se to ni malo ne sviđa, to totalno nije moj stil. Plus kod mene zlato ne dolazi u obzir.

Ne slažemo se, i to je sasvim ok. Da sam shvatio ovaj forum kao klub zaljubljenika u takve satove, verovatno se ne bih ni priključio. Ali nisam ga shvatio kao takvo mesto.

Forum je valjda za zaljubljenike u satove generalno, ali tema je o ekskluzivnosti satova;)

Pa meni ni Patek... Nekada mi neki sat baš prija za oko, a drugi ne. Ne vezano da li je jedan skuplji, a drugi jeftiniji, ili su oba skupa.

Od ovih gore modela mi je VC samo OK, ostali NO.
Gazdarice i Vi gresite smisao. Slike su samo postavljene kao primer truda i prestiza u casovnicarskom zanatu, cisto da se potkrepe predhodni postovi, a to da li se nekome svidjaju :)ili ne individualna je stvar

Ovaj Franck Muller ne bih nosio pa makar nikad ne znao koliko je sati. Može da bude eksluzivno i komplikovano koliko hoće, meni je to preterano i nepotrebno.
Isto važi i za Credor, da ne bude zabune. ;)

Komlikacije na satu je naravno odstupanje od stancovanih kojih ima koliko god pozelite. Veoma je skupo uraditi dve ili tri a da ne govorim o vise komlikacija. To je majstorstvo.
Nikako ne mogu da se pomiritim s time da je sto je skuplji sat to bolji,ali nikako ni ne mogu da svrstavam sve satove u jedan kos.
Onda sve svodi da pitanje i sa drugim stvarima koje upotrebljavamo u stvarnom zivotu...sto ove cigare,sto ovo pivo,sto ove cipele...patike hrana....sto tezimo ka kvalitetnijem od onoga sto nam se nudi,ali opet sve u svojim mogucnostima.

Sto se tice Limited serije,kao sto je neko napisao to ce sigurno kroz neki duzi period da kosta vise nego taj drugaciji model koji koji je standarni.

Ja na to gledam ovako otprilike...
Uzmimo za primjer Rolex Sub. Jednostavan 3hander sat. Nema komplikacija, nema nikakvih didji midji po sebi. Sat je ajmo reci za uvjete vecine ljudi iz ex yu zemalja eksluzivan. Sto bi se desilo da Rolex izbaci sub pod-liniju neku koja kosta recimo 1/3 sadasnje cijene? Rolex bi i dalje debelo zaradio na tom satu s obzirom na to koliko kosta konstrukcija. Da li bi taj sat bio eksluzivan? Vecina Rolexasa bi se gnjusala tog sata. Svi bi govorili uglavnom ustedi jos malo i kupi pravi Rolex. Gotovo sam siguran u to. Slicno je primjetno (mada mozda ne u toj mjeri) na primjeru speedmaster reduced i pro verzije.

To su komlikacije koje cine te satove skupim,da li se nekom svidja ili ne tu se ne moze diskutovati.
Ulozeno vreme truda i novca...

To sto je ekskluzivan za sirotinju ne mora da znaci da to i jeste. Ako pogledas na Wus ili na nemackom Will.. svaki drugi sat koji se prodaje je sub, gde je tu ekskluzivnost.
Samo ono sto je prestiz u zanatu, ono sto dovodi majstora na vrh i cini ga majstorom svog zanata je ekskluzivnost, bar za mene.

Cesto se vodi rasprava o vrednosti satova, kao i tome sta je precenjeno a sta ne. Pokusacu ovde da objasnim zasto su cene svajcarskih satova uvek formirane na visem nivou. Apsolutno se slazem da su svi svajcarski satovi precenjeni! Ali to i jeste jedna od glavnih karakteristika eksluzivnih stvari (robe). U ekonomskoj teoriji svaka roba ima dve vrednosti: upotrebljivu vrednost i trzisnu vrednost. Kada su u pitanju eksluzivne stvari onda se uvek govori o trzisnoj vrednosti. A glavna komponenta eksluzivnih stvari jeste retkost. Ako imate veliku traznju za nekom robom, a manju ponudu, cene ce se uvek formirati na vecem nivou. Kod eksluzivnih stvari upotrebna vrednost uopste ne igra znacajnu ulogu. Retkost je ono sto cini neku robu eksluzivnom. Sve ostale karakteristike (kvalitet, vrhunski dizajn, eksluzivni materijali, jedinstvena tehnologija..idt) doprinose da neka roba bude vise ili manje eksluzivna, ali retkost je kljucni element.

Last edited:
Back