What ? you've seen it all, done it all. You survived. That's the trick, isn't it? To survive?
It's not just about living forever, Jackie( Jack Sparrow). The trick is living with yourself forever.
"Znas, za sada ne zelim da vidim mog starog prijatelja Lucifera.
On je tip koga cu videti zar ne? Ja ne idem na drugo mesto, budimo realni."
"Ja sam ustvari samo jedan retardirani gangster ".
-
Keith Richard o sebi
*Stauer 1922
Na slici je replicirana verzija Stauer1922
Jeftine i uglavnom kineske kopije.
*U maloj svajcarskoj radionici satova Stauer(1922 god.), Leon Leroy je izumeo-napravio prvi automatski sat , time se zavrsilo sa erom navijanja rucnih satova. Rucna izrada, 185 delova, 27 rubina, dan, datum, mesec.... Sunce-Mesec....
Ali, dobri i pametni cova nije taj svoj pronalazak patentirao i slava toga se "razlila" na sve strane, i otisla bilo gde.....
Napravljeno je samo 7, i slovima sedam velicanstvenih komada ovog sata. Dizajnom je daleko prevazilazio epohu vremena u kome je napravljen.
Ako bi se kojim slucajem ovaj zaboravljeni komad istorije pojavio na nekoj aukciji, cena bi prelazila $300.000 USD.
Onda opet nazad u 1933, 1 i slovima jedan najvazniji sat ikada napravljen-konstruisan za jednog kolekcionara milionera Henry Graves-a.
Bilo je potrebno tri godine da se to remek delo napravi, sa opet najnaprednijim tehnikama izrade satova tog vremena.
Ovaj jedinstven sat je dugo predstavljao najposeceniji izlozeni primerak u muzeju satova koji se nalazio (Rockford, Illinois) u blizini grada Cikaga. Nedavno je taj ultra redak komad stavljen na aukciju @Sotheby's
(verovatno muzej nije imao kintu da isplati svojim zaposlenima regres, topli obrok, markicu, godisnji odmor ..).
1999-te muzej je zatvoren i eksponati su preseljeni u muzej nauke i industrije u Cikagu. Izlozbu satova je od 2001-2004 god.videlo 2mil.ljudi. 2004-te godine izlozba je zatvorena a eksponati stavljeni na prodaju.
The Time Museum
Kako bilo, sat je dostigao cenu od neverovatnih $11,030,000 . Kupio ga je anonimni kolekcionar, sat je zakljucan za javnost na nekoj nepoznatoj lokaciji, samo za oci svog vlasnika.
Od tada ovaj sat vise nije vidjen.
Stauer je replicirao i taj "zakopani" dizajn, kao ograniceno (sramotno povoljnu) seriju
"Graves 33"
Stauer Graves '33 Wristwatch
Pozz!