Koji sat nosite danas (2026)

5216-7000
ee8c8601cd74c1f63e8491b62ae588a9.jpg

Sent from my SM-A266B using Tapatalk

Mnogi, među njima i ja, vole da svoj nekakav lični napredak obeleže nekim "checkpointom". Da li je to sat, vozilo, još jedan stan, apartman negde, to već zavisi od afiniteta a i količine napretka izražene u jedinici strane valute :-). Jednostavno, to je brz način da materijalizuješ svoju ljudsku veličinu, da daš (sebi i drugima) nekakav čvrst dokaz da si uspeo.

Bar tako misliš, dok zaista to ne uradiš. Prvih nekoliko puta to radi posao, kada kupiš prvi "bolji" auto, ili prvi "swiss made" ili već koga šta "radi", ali repeticijom taj mehanizam samoverifikacije bledi, barem kod osoba koji svet gledaju šire od materijalnog.

Vremenom naučiš da uživaš u osećaju da nešto ne moraš da kupiš, već ti je dovoljno saznanje da bi to relativno lako mogao. Tada počinješ da gradiš svoj istinski lični stil, tada otkrivaš svoje stvarne afinitete i uspevaš da se odupreš nametnutim trendovima.

Rolex je jedan od brendova koji pružaju instant verifikaciju okoline. Za većinu ljudi, koji u principu nisu članovi ovog foruma, to je "najbolji sat na svetu", mnogi će misliti i najskuplji, bez dubljeg razumevanja modela, mehanizma, komplikacija, jednostavno to je skup predmet i pokazuje da "imaš novac". Lako je navući se na taj pogled pun pomešanog divljenja, mržnje i zavisti koji jasno vidiš kad si u posedu nečega takvog.

Rolex je uspeo su da dugogodišnjim briljatnim marketinškim radom stovi ogromnu količinu hajpa, koja, rekao bih, višestruko prevazilazi stvarnu estetiku ili superiornost u kvalitetu.

Malo sam odužio, izvinite, ali samo na kraju da dodam:
Poznajem neke istinske zaljubljenike u Rolex, njihova strast kada opisuju mehanizam ili sreća kada kupe novi sat su potpuno iskreni, i ovo nije priča o njima. Ovo je priča o nama ostalima, koji, vođeni nekim dugogodišnjim zabludama, često kupujemo nešto što samo mislimo da nam se sviđa ili da nam je potrebno.
Sve to stoji, prijatelju.
Medjutim, u mom slucaju — stariji forumasi s kojima sam godinama razmjenjivao iskustva, saznanja i poglede na ovu nasu pasiju, znaju da mi Rolex, ni estetski, a ni kao sam kolekcionarski fenomen, nije ni u prvih deset-petnaest najdrazih i najpozeljnijih brendova — ova moja Rolex avantura je skoncala jednako cudno kako je i pocela.
Kao sto rekoh, osim mozda par daleko jednostavnijih modela, keja bih i dan-danas rado pridodao svojoj kolekciji — ako bi, jednog dana, dosli na red — nikada nisam mario za ovaj brend. Pa kako sam sam sebe iznenadio kupovinom, tako me i dan-danas cudi kako se brzo ohladih od istog. (u isto vrijeme, kroz ruke mi je proslo ko zna koliko satova, s oba pola cjenovnog spektra, i istina — neki bi mi prirasli srcu, a neki ne, ali potpuno ravnodusan sam na kraju ostao tek prema par njih)

I mene prošao Rolex isto. Imam doduše dva komada stara u kolekciji, a jedan sam tri puta morao da nosim majstoru na primer. To mi se nikad ni sa jednim satom nije desilo. Evo ima dve godine kako Rolex nisam stavio na ruku niti me zanima.

Bio sam pod uticajem medija i pisanja i pazario sam i vrlo brzo video da to nije ama baš nikakva posebna roba, ozbiljno precenjen brend, bezobrazne politike prema kupcima i ljubiteljima i nimalo redak.

Znam mnogo isto ljudi koji su isto tako kao ja godinama želeli Rolex, posle se napredovalo i svi su uzeli i skoro svi su prodali.

Sve kad se sabere Omega stara mi je uz stari IWC nešto što najbolje leži i što je najisplativije.

Gesendet von meinem SM-A556B mit Tapatalk

Rolex je postao poput zlata, bitcoin..dobra investicija, kojoj raste cena.
Meni se sviđa samo DSSD, ostalo mi.. onako.
Naravno, o kvalitetu ne treba trošiti reči.
Ma kakvi pukla im je priča. Niko živi ne kupuje više Rolex na oglasima. Stotine ih ima samo kod nas. Probajte da prodate stari ili novi, niko mesec dana neće da se javi.

Gesendet von meinem SM-A556B mit Tapatalk

Back