Koji sat nosite danas?

Status
Not open for further replies.
Kako sam ja ljubomora na vas dvojicu sto zivite na moru, kad god vas vidim na forumu setim se prelepog mora:D

A ja ti objasnjavam mjesta po Cg i to na primoriju:lol: kakav nesporazum, nisam imao predstavu da si ti iz Budve, mislio sam da i ti zivis u Srbiji. Sad ce vama turisti nimalo vam ne zavidim:lol:

Last edited:
Jagoše, ako nije indiskretno, kako to da nepogrešivo pišeš ekavski? Izvini ako je indiskretno, pitam jer mi je jezik struka.

http://
2mniq6x.jpg

Picture 020.jpg

Hvala. Ovo sam pitao jer me uv(ij)ek zanimala paralelna upotreba dva jezička varijeteta od strane pojedinca.

je ne mogu da pricam ijekavicu ili jekavicu mada i moji roditelji koriste jekavicu.mislim da je odlucujuce kako govore deca sa kojom rastes.e sad videcu moja deca pomalo mesaju ali sve cesce koriste lokalni govor kao i njihovo drustvo iz skole.

Ma shvatio sam ja da je covjek odrastao u Srbiji cim je reko sa zivi u Budvi. Kod nas kazu uglavnom zivim u Budvu sto je pogresan padez.

EDIT: Evo ja da se preselim u Srbiju sa 21 god vjerovatno nikad ne bih pricao ekavicu, ne bih mogao da se naviknem

Upravo tako - govor sredine utiče na formiranje jezika i govornih navika pojedinca u mladosti. Kada je u pitanju strani jezik, teško se potiskuje akcenat, a u slučaju istog jezika, stare govorne osobine su vidljive čak i kada se govornik prebaci na govor novije sredine.

u pravu si darko nema sanse.poznajem puno ljudi koji od koji sad imaju 60-70 godina i zive u beogradu oko 40 godina i cim progovori znam tacno iz kojeg je kraja crne gore.niksic je posebno specifican mada i ovde kad me neko pozove na tel a ne znamo se po govoru znam odakle je.

Status
Not open for further replies.
Back