Koji sat nosite danas?

Status
Not open for further replies.
5-ica juče na jezeru Dokka.
A u nastavku jedna priča.
seiko 5.jpg

U okolini jezera se nalazi oko 800 velikih rupa u zemlji.
Naime, ova visoravan je prostor migracije losova, a ljudi su ih od kamenog doba lovili tako što iskopaju veliku rupu strmih ivica koju maskiraju, a oko nje postave kratke visoke ograde tako da ovom divnom jelenu (inače, najvećem na svetu) bude logično da prođe tim putem. Životinja, upadne i ne može da izađe (a pritom obično i polomi noge).

U 19. veku je ovakav lov zabranjen kao nehuman (lovci obilaze rupe svakih nekoliko dana, a životinja za to vreme umire u agoniji), pa se danas svake godine stotine losova ulovi "humano" - puškama.

Inače, los je pitoma i bezopasna životinja (za razliku od čoveka, očigledno) i često zimi silazi među ljude.
Jedna od prvih pripitomljenih životinja u istoriji (još od kamenog doba), a do 18 veka se u Skanidnaviji koristila za jahanje (pogotovu u policiji) ili vuču.

Prošle zime je jedan prošetao centralnom šetačkom ulicom u Lilehameru, ušao u radnju bebi opreme i tu se uspaničio kada su ga ljudi spopali... i na kraju je ubijen "da ne pravi štetu".

Preko dana Olivier a predvecer malo PO:
14787124575_79e066d3db_b.jpg

Skroz dobar, cestitke! Mislim da bi jedino bilo bolje da je lume na kazaljkama iste boje kao i na markerima.

U svakom slučaju...to bi bio pun pogodak i iznimno se razlikuju te dvije nijanse, što mu oduzima od šarma. Bojao sam se kako ce izgledati te relumene kazaljke, ali ispale su najbolji dio sata. Šteta za razlikum stvarno odudara.
Rus, predstavljanje svakako slijedi za koji dan, kad se još zbližimo. POlako mi se formiraju dojmovi, ima ih raznih. Ali u globalu je simpatičan.

Status
Not open for further replies.
Back