Evo da podelim svoje iskustvo, sto se tice vintage satova. Recimo, ja samo njih i skupljam. Sto da kupujem nesto sto izgleda kao da je iz 70-ih (retro), kad mogu naci za manje para nesto iz tog vremena. U pravu si to sto si rekao za KP, moze se naci svasta tamo, cesto po povoljnim cenama. Da li uzeti, to vec zavisi od tebe i tvojih zelja. Recimo ja ne preferiram klasicne dressice, posto mi je na ruci takav sat uzasno mali, jelte, imam velik zglob.
Moje neko zlatno pravilo sto se vintage satova tice je da ciljam modele iz 70-ih mahom i to one koji imaju ETA mehanizme. Razlog je dostupnost delova i relativno jednostavan servis i odrzavanje. Drugo pravilo kojim se vodim je da kupujem ''egzoticnije'' satove, tipa bulova accutron, tuning fork modele svajcarskih proizvodjaca, vintage mehanicke hronografe i slicno. Tu se isplati uloziti u sredjivanje jer taj sat nece izgubiti puno na vrednosti.
Sto se tice servisiranja vintage i novih satova, rekao bi da tu nema neke velike razlike sto se tice vremena izmedju servisa. U nekim slucajevima je i jednostavnije vrsiti servis vintage satova (gorepomenute ETA mehanizme) zbog njihove jednostavnosti. Pomenuo si Zenithe i Omege od po 150-200 eura i pitas da li je to bagatelna cena? Mahom su to klasicni dress satovi - i to su im cene. Ne vlada neko veliko interesovanje za njih.
Moj savet ti je da prvo proucis modele koji te interesuju, cisto da izbegnes mogucnost da je replika, pa polako u lov na svog vintage mezimca. Kao sto rekoh, moze se na KP naci lepih satova, samo treba cekati i ne zaletati se. Ukoliko te jos nesto interesuje, slobodno pisi.