Hmmmm... pomalo klizava tema.
Ovaj mehanizam vise nije nikakva novina, dakle, prepjesacena je ta neka kriticna vremenska distanca, te ovo vise i nije puko nagadjanje - i iza ovog bi mehanizma vec moglo stajati neko iskustvo.
Ti si se vjerovatno raspitao o ovom satu(mehanizmu), zavirio na forume ili razgovarao s nekim kome je sve ovo blisko, pa evo vidis i sam, misljenja su podijeljena... Dalibor nebi ni u snu, Rus mozda i bi, a ja cu ti reci da bih - ali samo da imam tih 5 glava eura za eksperimentisanje.
Pazi, nije ovo ni prvi ni posljednji model na kojem se isprobavaju novi materijali koje ce, evo, i jedan svicarski kronograf spustiti na nekoliko stotina eura umjesto hiljadu i toliko... Jos neki cijenjeni i u istoriju povjerenjem ispraceni mehanizmi imali su "izlete" u koristenje plastike, pa ih niko radi toga ne smarta nista manje vrijednim nego su se pokazali... dakle, u vremenima u kojim zivimo, s tehnologijom kojom raspolazemo, nije ta plastika u njemu plastika kako je mnogi zamisljaju - ETA ce sebi tesko priustiti luksuz totalnog promasaja.
Materijali koji se koriste prolaze rigorozan sistem testiranja, pa, cak i ako bi sat zakazao za dvije-tri godine, ne vjerujem da bi kriv bio taj plasticni djelic... e sad hoce li trajati 35 ili 105 godina, pitanje je koliko to danas u ovom svijetu masovne proizvodnje i potrosnje zanima i same proizvodjace.
Mene ovdje brine nesto sira slika... Naime, ne samo plastika, i ne samo ovaj slucaj, ali pojednostavljivanje mehanizama, modularnost, smanjivanje broja rubina, pa eto i ta plastika, iako ponaosob ne moraju znaciti i los potez, ipak ukazuju na jedan po meni los trend... Jeftinije, a masovnije - koliko god zvucalo primamljivo, moze cesto zavrsiti lose.
Nevezano za ovaj sat i mehanizam, uvijek sam se pitao zasto i ko je prvi poceo s Tissot-om (koji inace jako cijenim) kao s "mojim prvim ozbiljnim satom"...
Kad se samo sjetim koliko sam ovo puta cuo, onda samo mogu da zamislim koju ju lovu Tissot zgrnuo ovako, skidajuci buducim zaljubljenicima u casovnicarstvo "mrak s ociju"...

Opet kazem, Tissot pravi lijepe satove, nemam nista protiv njih, samo me, eto, zanima gdje je sve pocelo.
Radije jos malo protabiri ponude, a evo i ovaj forum je pun prijedloga i savjeta, a onda kad se obezbijedis sa dvije-tri "100% metalne" chuke, onda pocni da eksperimentises s novim fazonima.