Maksimalna, optimalna i minimalna veličina kućišta sata

Shmizla

Administrator
Staff member
Reaction score
665
1776109053033.png

Veličina kućišta predstavlja jedan od ključnih elemenata pri izboru ručnog sata, kako sa estetskog, tako i sa ergonomskog stanovišta.
Iako se trendovi menjaju, pitanje oko najboljeg prečnika ostaje stalna debata među kolekcionarima.

Ova tema ima za cilj da prikupi vaša mišljenja o sledećem:
  • Koji prečnik smatrate najoptimalnijim za svakodnevno nošenje?
  • Koji je najveći a koji najmanji prečnik koji biste realno nosili, a da sat i dalje deluje uravnoteženo na zglobu?
  • Da li birate veličinu prema obimu zgloba ili prema stilu sata (sportski, elegantni, diver, pilotski)?
Podelite svoja iskustva, fotografije i preporuke, možda nekome pomognete da izabere savršenu veličinu za svoj sledeći sat.

A gle to je dosta subjektivno...naime velicina kucista od 42mm sa lunetom moze iozgledati manji nego 40 bez lunete koji je sav u ciferu, brojcaniku.
Ja inace imam plosnati zglob od punih 20cm obima i mogu bez beda iznijeti i 45mm a i vintage od 36mm.....
Ali po meni je bitna velicina cifera koja daje bolju ili losiju citljivost.
Osim toga bitna je i geometrija kucista....pogledajte Longines sa svojim predugackim lugovima.

Složio bih se sa MMario-om, veličina samog cifera je jedan od bitnijih detalja. Dužina lugova takođe, s tim što ja volim da su predugački (takođe imam pljosnat zglob i mrvu veći) Takođe i boja cifera može uticati da sat vizuelno izgleda manje ili veće. U mom slučaju beli cifer mi vizuelno deluje veće. Ako je sat na metalnoj narukvici on mi deluje manje, valjda ga u mojim očima onaj metal uguši.

U mom slučaju, za svakodnevno nošenje diver 42mm i veći, ako nije diver može i 40mm. Probao sam skoro i 38mm, mogao bi da prođe al samo na nato narukvici.

Što se mene tiče, najviše volim da nosim satove prečnika 36mm. Ta dimenzija mi je najoptimalnija.
Kao najveća dimanzija bi bila 41mm ali tada postoji velika verovatnoća da bih sat više izlupala tokom nošenja (na lugove mislim). Nosila (pozajmljivala) sam satove te dimenzije.
A šta bi bio najmanji prečnik, ne znam. Nisam ih realno ni probala da ih nosim. To je sve pod uticajem mog supruga koji kaže da su takvi satovi više za starije gospođe, pa da je bolje da sačekam sa njima. :)

Za moj zglob to je 37-41,mada nosio sam Tudora GMT od 41 i on je bio prevelik na mom zglobu zbog njegove visine i l2l.Pokusavao sam da ubedim sebe da je to nosivo,ali sam ga ipak na kraju vratio i moram da priznam da mi je to bas tesko palo.Kakav sat😘

Ceo dan motam po glavi šta još dodati. Definitivno i debljina sata utiče

Back