- Reaction score
- 1,180
Pozdrav svima!
Ovo sam danas video na x.com i hteo sam da podelim. Verovatno većina vas ovo već zna, ali možda ima i onih koji nisu naišli na ovu informaciju.
Šta mislite o ovome?
Preuzeto je sa ovog naloga i sa ovog linka
Ovo sam danas video na x.com i hteo sam da podelim. Verovatno većina vas ovo već zna, ali možda ima i onih koji nisu naišli na ovu informaciju.
Šta mislite o ovome?
Nova pravila za pošiljke iz inostranstva
Šta donosi automatizacija Pošte Srbije
Dosadašnja praksa po kojoj su pošiljke malih vrednosti (poput onih sa platforme AliExpress) stizale na adrese kupaca bez dodatnih troškova, postala je prošlost. Uvođenjem novog, automatizovanog sistema u Pošti Srbije, započeta je stroga i dosledna primena postojećih zakonskih propisa koji regulišu uvoz robe i naplatu poreza.
Ovo u praksi znači da se dažbine sada naplaćuju na gotovo sve pakete, bez obzira na to koliko je njihova vrednost mala. Zbog ovih, za mnoge neočekivanih troškova, praksa već pokazuje da određeni broj građana odbija da preuzme svoje pošiljke, nakon čega se one vraćaju pošiljaocu.
Kako se tačno obračunavaju novi troškovi?
Pre svega, važno je napraviti razliku između PDV-a (Poreza na dodatu vrednost) i carine, jer su to dve potpuno različite stavke. U zavisnosti od vrednosti onoga što ste naručili, vaši troškovi će se obračunavati na sledeći način:
Za pošiljke vrednosti do 50 evra:
- 20% PDV-a na vrednost robe
- 200 dinara fiksnog troška za uslugu carinskog pregleda
- 60 dinara provizija za prenos novca.
Za pošiljke vrednosti preko 50 evra:
- 10% carine na osnovnu vrednost robe.
- 20% PDV-a (ovaj procenat se računa na zbir vrednosti robe i carine, što znači da ukupne dažbine iznose 32%).
- 200 dinara fiksnog troška za uslugu carinskog pregleda.
- 1% provizije za uplatu ovih dažbina (umesto fiksnih 60 dinara).
Zamislite da ste naručili proizvod od 5$ uz besplatnu dostavu. Ranije bi vam ovaj paket stigao bez ikakvih doplata.
Danas je računica sledeća:
- Vrednost robe: 5$
- PDV (20% od 5$): oko 100 dinara (u zavisnosti od kursa)
- Carinskih pregled paketa: 200 dinara
- Provizija za prenos novca: 60 dinara
Ukupan dodatni trošak: oko 360 dinara, koje ćete morati da platite poštaru prilikom preuzimanja paketa vrednog 5$.
Ova pravila naknadne naplate troškova ne važe za platformu Temu. Razlog je taj što, kada kupujete preko ove aplikacije, svi troškovi poreza i uvoznih dažbina su već automatski uračunati u krajnju cenu proizvoda na sajtu. Zbog toga, prilikom preuzimanja Temu paketa, nema nikakvih dodatnih troškova na vašim vratima.
Preuzeto je sa ovog naloga i sa ovog linka