DakleM Strider, here we are again.
Dobro je planiras unapred, dobro je da si ambiciozan, dobro je da imas snove i u njima puno para.
Ali nije dobro da budes nestrpljiv. "Kaze se: Strpljen, spasen". Za to veruj mi ima razloga, a i provereno je u praksi zadnjih 3000 godina.
Planiraj fax, zavrsavas jos malo ekonomsku skolu, normalan redosled bi bio da odes na ekonomski fax.
Ali, tvoje interesovanje za mehaniku-tehniku, smisliti, napraviti-popraviti, pronaci-pojednostaviti, realizovati, iskoristiti, unaprediti....Kakve to veze ima sa ekonomijom, i to jos nasom, eeeej.
To sve nabrojano te upucuje na masinstvo. E sad ti se plasis matisa, ili nekih predmeta koji tebe bas nesto mnogo ne zanimaju, dosta toga vec znas, bice ti dosadno....e pa sorry, but jbg-a. Izvinjotka ovde zbog mog francuskog.
Ali to smo sve vec razradili i sistem ti je poznat, a ako ko nije, vrati se na pocetak tvoje teme i citaj sve polako i pamti procitano.
Da se mi na to sada nevracamo, pa smo to lepo preskocili, i kao zavrsio si masinski fax, pa sada pricamo o mogucnosti zaposlenja u raznim Europama, Cemerikama i Kenjadama.
Ali.. ti sada odjednom nisi siguran da li ce biti ekonomski i masinski?! Odluci se, sa ekonomskim mozes biti odlican raaznosac pice, kao i onaj zubar Oliyango iz Nigerije, ili tvoj kolega masinac Horhe iz Hondurasa.
Osmeh na licu je obavezan, ot toga zavisi nekad (uvek) i koliki ces baksis da dobijes.
Jer to je jedino sto moze da te izvadi. Doduse pizu mozes da jedes i pijes 7up onoliko.
Prednosti ovog posla su (jer to je mnogima posao, ili bar dopunski prihod da sastave kraj sa krajem), upoznaces dobro rejon u kojem raznosis istu, ljude kako zive i koliko puta jedni te isti nedeljno narucuju tu istu pizzu. Moraces da vozis, tamo preko bare se za to koriste mali autici koji ne trose puno corbe. Stalno ces da ostavljas auto sa zmigam, lupaces ga i cukati staklice onoliko, popices i koju kaznu za nepravilno parkiranje, i lista ide on and on...
Ali prvo treba da imas kintace dolarose amerikanose... da kupis neki takav krs za posao.
A sada idemo dalje u zivot. Za ekonomiju te isto niko nigde nece pitati, tacka dupla. Radices isto tako sve i svasta kao i da je nemas zavrsenu. Spomenuto je neko brojanje para, banka, lova do krova, a krov u podrumu... Zasto da ne, i to je za zivog coveka, za to netreba neka skola, znas da pricas, brojis, ukljucujes masinu, otvaras koverte sa depozitima, brojis, brojis,i jos uvek brojis.. Uporedjujes, zavodis...i tako beskrajno dugo dokle god traje tvoja smena. To je jedinO vreme i trenutak da vidis toliko para na gomili u tvom zivotu. Narocito ako to radis ceo radni vek. Izvuci se i uspeti, popeti se stepenik dva vise, iz tog betonskog podruma obezbedjenog sa 746 sigurnosnih kamera je jako tesko. Uspes i onda radis na jednom od saltera tvoje omiljene banke.
Tu ti poznavanje odredjenih radnji na kompu i poslovi unosenja, ponovo brojanja, proveravanja dokumenata, laznih cekova, takozvanih gumenjaka je jako neophodna radnja. Za to ces biti obucen, mozes spomenuti da si zavrsio ekonomsku skolu, fax...bar ce biti sigurni da znas da racunas i brojis do sto i nazad.
Mada se i to sve radi putem sistema-programa. I posto odlicno govoris jezik nece biti problema sa komunikacijom. U protivnom ni to ne moze da ti zapadne. Nasmejan, vedar, obucen prema kodeksu, sa pristojnim manirima i odnosom prema musterijama....
Sve to za sitnu kintu, koja ti jedva omogucava da platis kiriju za skroman sobicak, kupis sebi pristojnu garderobu za posao ( da ne nosis istu kosulju, sako, lone, cipele), Ostaje klopa, malo pivca i muzike petkom ili subotom uvece.
Pizza i koji big mac, fries and gravy
... O da, i 946 kanala na tv prijemniku. Zaboravih i na onih 97 etnickih, nedeljom od 11 am.
Renta za pristojnu garsonjeru, u pristojnom delu grada, pristojnih metropola sveta....Kosta
od 700 evricha, pa koliko god je to u dolarosima.
A jos treba da upoznas nekoga, planiras nesto, uzivas u zivotu, razmisljas sta bi bilo kad' bi bilo....Mada svi mi malo stariji znamo: Da jos nikada nije bilo, da vec nekako nije bilo.
Tamo gde nema zenske ruke....A nema ni vojske da te nauce redu.
Slusaj ja sam tek poceo, ako zelis istinu i samo istinu, ja mogu da nastavim. Tek smo zagrebali povrsinu ledenog brega.
Ako se vec sada plasis, onda tesko da ce ti prijati nastavak price, vidjene, dozivljene, proverene u gomili primera.
Ali ima i vedrija strana te price, neke opcije...hm...pa sad' kako se uzme.
Ajd.... pa ti vidi i reci, jel' te volja dalje.
Pozz