Off topic chat zez soba!

Svidja mi se ideja jos da namikaris HAL-a iz klarkove odiseje u svemiru da plasi narod. Ja sam tek otplatio zidove, stolariju, molere, elektricare vodoinstalatere...strah me da zabijem ekser u zid ako se odvali parce dobicu nervni slom...inace imam preko 250 slika i grafika...znas li ti kolko je to eksera i drzaca...To sa lepljenjem je super.

Zaista dobar rad! Jos gram fragmentacije u potezu, utisan detalj - i eto ga prelaz na neki mracni impresionizam. Je li to neki nas umjetnik? Gdje inace nalazis slike? Je li kod nas ili vani?

A kad kazes "sitnica" - bas zato i pitam. Nasi mladi umjetnici zaista cesto prodaju svoja djela za budzasto... Nekada zaista sramno simbolicne cijene. S druge strane, radio sam prije nekoliko godina za jednu manju galeriju u Becu, koja se bavila promocijom mladih umjetnika, uglavnom slikara uz tu i tamo ponekog konceptualnog umjetnika i fotografa, pa je to "sitnica" u ovom slucaju bila oko 1000 eura, plus minus par stoja, i sjecam se klinca koji je radio na fazon koji je Hannah Höch prezvakala prije 100 godina, klasicno dzonjenje dadaistickog kolaza - dakle nista novo i autenticno - uzimao je 'ladno 5-6 milja eura... naravno, umjetnost u ovom segmentu prodaje i preprodaje svijet je krajnosti, tako da ovo ne uzimam kao pravilo - samo povlacim paralelu izmedju svijeta gdje je umjetnost, pa cak i ona upitne vrijednosti i znacaja, a uz malo srece i puno truda, jos na cijeni, te naseg okruzenja gdje, poput perspektivnog bubnjara koji je mogao postati neki novi John Bonham ili Ginger Baker, a zavrsi u pratecem bendu neke silikonjare koja pjeva o gacama, autima i sampanjcu - inace mi je uvijek bio interesantan ovaj prelaz sa surutke na sampanjac - nasi umjetnici cesto zavrse negdje po coskovima, bez neke perspektive.

Arč ja radim kao skaut za jednu galeriju u New Yorku, školovao sam se za to manje više, istorija umjetnosti na La Sapienzi (nisam završio finasijska kriza) i sam sam slikar (ne akademski) al sam na vreme video da se od toga najesti neću al i dalje slikam. Ovi moji uglavnom rade jednu ogromnu vanity šemu, što znaci prodaja prostora i zastupištva neafirmisanim umjetnicima po paprenoj cijeni. U zadnje 4 godine koliko to radim (više kao hobby pošto mi je glavni izvor prihoda malo vulgarniji i svodi se na razne vesele “tube“ sajtove i dejting svet). Radio sam i kao agent za prodaju “mrtvih slikara“ ali to je već pomalo preopasno i mogućnost da uvališ predobru kopiju velika, imao sam skandal i od tad se ne usudim prodati nešto ni sam sebi...krivična odgovornost etc. Ovo ti je Jeremy Mann, sad je papren no eto ja sam imao sreću da kupim jednu njegovu minijaturu 2007, to mi je prva prava investicija. Njegov price range ide od 1500 do 35000 dolara. Vecina moje kolekcije i jeste ono sto sam kupio sa ulice ili naleteo na nekom od portala, al uglavnom ulica. Evo ti i brojka u zadnje 4 godine sam kontaktirao 39600 umjetnika što dobrih što loših, imam svašta u fasciklama, možda pokrenem toppic ovde i krenem da kačim primere i dela.
Naši umjetnici pate od prevelike vezanosti za samu akademiju i dirigovanje gospodina Šobajića, previše sujete i pompeznosti. Konkretno preko, ljude baš boli uvo da li je nko akademski slikar ili ne. Kod nas je to jos uvjek ekskluzivan klub što nije dobro. Umjetnost je za narod.

evo još jedan moj favorit Lipking

1501703_789935927683332_1755755410419677142_n.jpg

1069816_797893283554263_8192644814563469186_n.jpg

10308263_790085381001720_2186970072498615355_n.jpg

Re: Interesantan način prikazivanja vremena

ima li nekog na forumu da je ekspert u excel programu, samo mi je potreban savet kako dve male, sitne stvarčice da rešim

jedna se tiče linkovanja, a druga oko jedne tekstualne funkcije

hvala

Hvala Zoli :-)

stiže mi neuređeni dokument, ogromna lista imena kao na slici, jedno ime u dve vrste, pri čemu su informacije o toj osobi u nastavku druge vrste, ne prve, uvek tako

kako da drugu vrstu prebacim u prvu, odnosno da ih spojim u jednu najlakše, ovo može satima da potraje ovako ručno jedno po jedno

napominjem da sam imena izmislio

mogu da upotrebim f-ju CONCATENATE ali ona spaja ime i prezime tako što kopira drugu vrstu ili red, tako mi je malko lakše, onda onaj ostatak imena obrišem ali podaci o osobi ostaju u drugom redu

inače znam f-ju PROPER i TRIM, tako lako ispeglam dokument

23vzyjd.png

Hebiga lepo ti rekoh da nisam ekspert :lol: A i nikada me nije sustigao slican problem, pa i ne znam resenje. Nadam se da ce ti vec neko pomoci.

Ne znam, koliko imena imaš, ali mi pada na pamet da snimiš kao svc, otvoriš u notepade-u i relativno brzo pobrišeš 1-2 karaktera i onda opet otvoriš u excelu.
Za 100-tinjak imena je to par minuta posla.

Ili da obeležiš svaki drugi red (ovde imaš kako) pa pomeriš za jedno mesto u desno i onda podigneš gore. Posle spojiš ime i deo prezimena kao što si rekao da znaš, a prazne redove obrišeš.

Last edited:
zanimljiv predlog, reci mi koji format od ovih, nemaš SVC već CSV

ovaj drugi predlog mi deluje još bolje, samo mi reci kako da pomerim svaki drugi red jednom udesno i gore zatim, posle ih spojim i gotov posao, liste su preduge, stotine imena

2j2zqt1.png

a poslužio sam se lukavstvom

prvo dodam kolonu između
1.png
pa onda izbrišem prvu gornju praznu ćeliju u poslednjoj koloni i tako je uravnjam sa većim delom imena, odnosno dignem je gore
2.png
pa onda spojim ime i prezime i na kraju ostaje svaki drugi red da obrišem
3.png
označim ga
4.png
i idem delete, međutim kada ga obrišem obriše mi se i deo prezimena jer je to celo ime i prezime funkcija ova dva
5.png

najbolje bi bilo kad bih spojio ime i prezime i na kraju izbrisao funkciju, a da ime i prezime ostane kakvo jeste, ali izgleda excel to ne podržava

Last edited by a moderator:

zanimljiv predlog, reci mi koji format od ovih, nemaš SVC već CSV.
Mislio sam na CSV, grrška u kucanju. U onom linku što sam ti poslao imaš kako se obeležava svaki drugi red.
How to filter every other row (even /odd rows) in Excel?
Pošto su ti kraj prezimena i podaci u ustom redu, ja bih prvo obeležio te redove, pomerio u desno i onda podigao gore. Onda ubacio jedanu praznu kolonu i pomoću & spojio ime i prezime sa krajem prezimena i na kraju tu kolonu kopirao u novu kolonu ali tako da kopiraš value a ne forulu. Ostaće ti svaki drugi red prazan pa njih obeležiš po istom principu i obrišeš.

Last edited:

Kolega lookic dade dobru ideju. Kopiraj kolonu A pa ubaci u notepad (txt), gde spojis imena, kopiras ih i ubacis na nov list excela.
Izrazi su verovatno delom pogresni, posto sam ja (koliko-toliko) naucio excel na madjarskom :( barem da sam na engleskom

A ti druze koliko tu tupis, vec bi pesice to uradio. Deder posalji mi to na meil i pride 2 piva pa da ti to ocas uradim :)

Tako je Lukiću savršeno smo se razumeli, večeras ću da isprobam ovo, ja mislim da od ovog tvog rešenja nema prostijeg

javim se kad ispitam situaciju da li sam uspeo ili mi treba pomoć

a ti Zoli, samo bi pivo pio jbt, pravi si nemac :flapper:

Back