Ja,koji volim sva lična prevozna sredstva,ne shvatam šta će nekome ovo iznad.
Jedino ako je čovek rančer,pa prevozi veštačko đubrivo i hranu za stoku...
Ajd da shvatim i ubice koji bi pozadi vozili leš jelena...
Daj Milane,ili bilo ko drugi,objasnite mi u čemu je fazon sa ovim?
Negde sam pročitao objašnjenje koje su dali američki vlasnici automobila. Ovakva vozila uveli su njihovi rančeri, a prvobitna poruka upućena posmatraćima je bila 'ja imam ranč koji je toliko velike površine da mi je potrebno vozilo da bih ga obišao'.
Za razliku od mnogih drugih proizvoda, koji su često prerastali u potrebu, kao npr. mobilni telefon, kod ovakvih vozila je dominantan prestiž. Naime, američka potrošačka filozofija je često
the bigger you are, the better you are (što si veći, to si bolji; u svakom smislu, pa je zato prevod neprecizan), te su ovakva vozila zato i postala raširena. Da se ne bi vozio 'primitivni' džip (
jeep), neko je smislio kovanicu SUV (
sports utility vehicle), koja lepo zvuči, ali ništa ne znači. Vrlo često su u pitanju vozila kojima je prvenstvena uloga da lepo izgledaju, ali koja se pravim terencima ne mogu ni prineti, uz neke časne izuzetke. Američki vlasnici ovih vozila uglavnom nemaju problema sa kojima se susreću evropske kolege, jer su im putevi i ulice dovoljno široki, a gorivo je jeftinije. U praksi, ovakva vozila su štetna za urbane sredine u kojima su ulice projektovane po evropskom uzoru ili gde su velike gužve, jer zauzimaju više prostora na kolovozu ili parkingu, a zbog nepotrebno velike kubikaže dodatno zagađuju životnu sredinu. Konačno, ma koliko da vlasnik ima novca, vozilo takve kubikaže nepotrebno srče naftu, koja nije lako obnovljiv resurs, pa zbog toga za ostale ima manje, a cena raste.