Sky-Prvo ću reći da na osnovu provedenog vremena na forumu rekao bih da po pitanju većine stvari ( bar kada je u pitanju ono o čemu se pisalo na forumu ) imamo slično mišljenje.
E,baš zato me je I interesovalo tvoje mišljenje po ovom pitanju.
Elem, neću ulaziti u smisao postojanja vojski I njihovih uloga I značaja za jednu državu.
Uostalom,Vukas je to vrlo lepo I kratko elaborirao.
Zadržavam se samo na strojevom koraku.
Da li bi ikome normalnom palo na pamet da se kreće na takav način?
Teško.
Dakle,dolazimo do pitanja-Šta je svrha strojevog koraka?
Ima dve svrhe.Jedna je za spoljnu a druga za unutrašnju upotrebu.
Krenimo od one ‘’spoljne’’
Ma koliko se trudili nećemo doći do drugog odgovora sem-Fasciniranje posmatrača u cilju izazivanja straha,divljenja I demonstacije uvežbanosti.
Nekada je to I imalo svoj pun smisao ,recimo kada su Rimske legije umarširavale među polu divlja plemena koja su ih uplašeno I zadivljano posmatrala u fazonu-‘’Vide,bre,ove kako su organizovani I uvežbani samo dok hodaju a mi ne možemo da uskladimo više od tri čoveka pri podizanju trupca za most.Mora da su oni bolji.Kad se tako kreću moš mislit kako se biju.Daj da se mi predamo odma.’’
Čemu to služi danas?
Da se fascinira vlastita nacija.
Mislim,dovedi par hiljada bilo čega (trotineta,kamila,veš-mašina,ljudi…) na široki bulevar,ofarbaj ih u istu boju,učini da se na sihronizovan način kreću uz što jednostavniji ali upečatljiv I naglašen ritam (kao što je ,recimo,zvuk strojevog koraka) I svi će (računajući I mene) biti fascinirani. To je ,jednostavno, u ljudskoj prirodi.Tako reagujemo na grandiozne prizore.
Usput nam je u glavama misao-Ovo su oni koji će da nas brane.Ovi visoki,lepi,ponositi uvežbani,čvrstog pogleda ,dignutog čela…Oni su ti…Takva nam je cela armija!
Sky-Neko na komandu svira violinu u filharmoniji, neko na komandu hirurgu dodaje operacione instrumente , neko u slučaju kiše na komandu prekrije ceradom teniski teren za 30 sekundi a
Sve navedeno ima konkretnog smisla.
Strojevi korak je reklama za mase!
Vrlo sam ,inače, protiv reklama.
Vladane,
Ne znam dali si bio u vojsci,
Ništa tu čudno nema,ni sarkastično. Jednostavno,vojska nije rulja i to se odlično pokazuje strojevim korakom.
Ni radnici na gradilištu termoelektrane ni doktori I medicinsko osoblje nisu rulja pa opet ne koriste strojevi korak pri dolasku na posao.
I,da-bio sam u vojsci.