Olovke

jaksha

New member
Želim da otvorim temu o olovkama i penkalima jer verujem da mnogi od vas poput mene vole i druge muške "modne" detalje kao što su heijske olovke i penkala.

Posedujem nekoliko stvarno lepih primeraka pa ću izbaciti fotografije ovih dana čim ih budem uslikao.

Re: olovke

Jaksha, ajd' molim te postavi slike zaista me zanima kako izgledaju. Ja zaista volim kvalitetne hemijske olovke, ali da budem iskren i ne razumem se toliko u to, pa mi je svaka preporuka dobrodošla.

U svakom slučaju zanimljiva tema ;)

Pozdrav,
V.S.

Pozz svima!

Kada bolje razmislim, jeste bas tako... U vecini slucajeva imam problem da kupim poklon drugarima (muskim osobama), pa se onda odlucim za klasiku: neku kvalitetnu olovku ili npr kvalitetniji upaljac (ako je pusac) i sl ...

Podrzavam ovu temu i mislim da ce biti korisna (makar kao za gore navedene situacije - poklone, ili ako kupujemo za sebe).

Pozz jos jednom!

Izvinjavam se sto nisam odma odgovorio,zato sto mi se pokvario usb za moj fotoaparat pa sam se dosetio i skenirao moju kolekciju hemijskih olovki.
IMG_0003.jpg
ovo je jedna od mojih Parkerica,za njih su skoro svi culi pa necu daviti.
IMG_0002.jpg
ovo su dve olovke marke Senator,koja inace ne spada u red vrhunskih proizvodjaca olovki jer proizvodi i one najobicnije olovke od plastike po ceni od 1 dolar pa navise.No proizvode i one malo bolje a po narudzbini prave i one vrhunske i preskupe.Ove dve moje kostaju po 13 dolara,u lepom su pakovanju pa i nisu lose za neki pokloncic.
IMG_0001.jpg
E ovo su dva ljubimca iz moje "pernice".to su dve olovke marke Cross, inace po meni lidera u proiyvodnji olovki,penkala,stonih stalaka...Ove moje su jedne od najjeftinijih modela.To su Cross classic century black modeli i kostaju 50$ po komadu.Inace olovke ovog proizvođača se kreću od 30$ pa sve do 2000$.Za sve proizvode daju doživotnu garanciju i uglavnom imaju barem nešto zlata na sebi. Ove dve moje imaju zlatne pločice sa nazivim brenda(one što mi kažemo zakačaljke). Toliko za sada veliki pozzz

Last edited by a moderator:

Ja recimo nisam zadovoljan Parkerom, uopšte. Imao sam dva naliv pera i jednu hemijsku, nimalo jeftini nisu bili u trenutku kada sam ih ja kupovao. Jedno refil naliv pero još uvek imam, dok mi je drugo ukradeno mada sa istim nisam ni bio zadovoljan pa je možda i bolje što je tako. Jednostavno, tinta je često znala da procuri i to je predstavljalo pravu gnjavažu. Sa hemijskom nikada nisam bio preterano zadovoljan, očekivao sam više od skupe hemijske a praktično dobio kvalitet jedne prosečne hemijske olovke koja danas može da se kupi za 150 dinara.

[offtopic]
Obzirom da sam do 1991. živeo u Sloveniji i tamo pohađao osnovnu školu, interesantno je reći da su tamo još od 1. razreda insistirali da učenici koriste naliv pera prilikom pisanja. Ovde to nikada nisam imao prilike da vidim. A pisati sa njim je pravo zadovoljstvo, pogotovo kada se navikneš, tada hemijska olovka postaje prošlost.
[/offtopic]

No i tu je situacija kao i sa satovima, ako želiš kvalitetan proizvod, platićeš ga pošteno a dati 200 ili više € na naliv pero je ipak previše.

Pozdrav

Naliv pera su super stvar,ali je problem sto su ih hemijske potisnule.Doduse pisati naliv perom iziskuje malo manje pritiskanja,nego hemijskom,jednostavno ruka treba da klizi.
Ja sam u osnovnoj skoli,sada vec dalekih sedamdesetih godina,svaki pismeni iz maternjeg jezika morao da pisem penkalom,sto mi nije predstavljalo problem,pa sam ih loristio i mimo toga.
Sada mi jre posao takav da ih vise ne koristim,pa sam kao i vecina presao na hemijske.Imam par lepih komada,pa cu kada budem imao vremena,okaciti slike.

Kao sto rece Vladan vec, zanimljiva tema.. :) Ja nemam naviku pisanja naliv perom, a i hemijsku upotrebljavam samo kada situacija to zahteva.. :) Sto ne znaci da ne volim da vidim ili posedujem lepu olovku! Naprotiv, veliki sam ljubitelj tehnickih olovki! I sam imam nekoliko zaista kvalitetnih i lepih primeraka! :) Pa ako nekog interesuje, postovacu slike..? ;)

I da se nadovezem samo na off koji je dragon pomenuo u prethodnom postu, kada sam ja pohadjao prvi razred bio je pokusaj neke ,,reforma skolstva,, gde su od nas takodje zahtevali da pisem naliv perom ili rolerima! Ali cisto iz razloga, kako su nam nastavnici rekli, da bi se navikli da pravimo manje gresaka i ne koristimo gumicu tako cesto. I to je trajalo samo prvi razred i deo drugog, kasnije su odustali od toga..

Pozdrav..

Postavite slike ako vas ne mrzi pošto stvarno volim da ih vidim.A što se tiče škole i naliv pera i ovde u Srbiji smo kao što neko reče morali da radimo pismene zadatke.Pozdrav

Jaksha, gde uglavnom kupuješ olovke? Zainteresovan sam recimo za te Cross, ali ih nigde nisam video u prodaji. Inače malo sam razgledao po Internetu modele proizvođača Alfred Dunhill, Cartier i Montblanc i nisam našao ni jednu jeftniniju od 250$ što mi je ipak puno za olovku. Sa druge strane sam zainteresovan da platim 50$ za neku kvalitetnu olovku, pa sam te zbog toga i pitao za Cross.

Inače ja sam u osnovnoj školi pisao samo pismene zadatke naliv perom. Naliv pero je inače super za pisanje, ali ipak malo nepraktično, tako da zapravo preferiram hemijske olovke koje praktično klize po papiru prilikom pisanja. Pisanje takvim olovkama je pravo uživanje.
Takođe me zanima gde kupuješ patrone za te hemijske olovke, koliko je to komplikovano naći, i koliko je skupo?

Inače moram da kažem da u poslednje vreme izbegavam pisanje olovkom, i sve što mogu prebacujem u elektronski oblik, ali je pisanje olovkom i dalje nezamenljivo prilikom sastanaka.

Pozdrav,
V.S.

Vladane, Stylos ima u ponudi Cross, Parker, Sheaffer i Waterman olovke i naliv pera, pa pogledaj kod njih. Isti bi trebali da imaju u ponudi i svu prateću opremu za taj pisaći pribor.

A ako već pričamo o umetnosti pisanja, pogodite gde se prave najkvalitetnija naliv pera?

Phoenix
nakaya_Phoenix.jpg

The Shoki chaces the Demon
nakaya_heShokichacestheDemon.jpg

Shi-shi no ko otoshi
nakaya_Shi-shinokootoshi.jpg

Ku-roku
nakaya_ku-roku1.jpg

nakaya_ku-roku.jpg

nakaya_ku-roku3.jpg

nakaya_ku-roku2.jpg

Ako nekoga interesuje postupak izrade vrhova i naliv pera, ostatak ponude i cene neka poseti Nakaya sajt. Ovi primerci su iz Maki-e kolekcije.

Pozdrav

Dragone hvala na slikama i informacijama,ni ja nisam znao da ima tu da se kupe pošto sam ih ja nabavljao od priatelja koji se bavi izradom reklamnog materijala,uglavnom od kineske robe ali ima u ponudi i solidan asortiman malo skupljih olovki i upaljača.Na žalost skoro je zatvorena prodavnica ispod čuburskog parka koja se zvala "pokloni za prave muškarce" i u njoj su se mogli naći satovi,olovke,upaljači,manžetne,drvene kutije za cigare...i to uglavnom od jakih proizvođača. CROSS je inače stvarno dobra olovka, za razliku od ove druge dve koje sam postavio i koje imaju svojih mana, samo je bitno, naravno, da se ulošci menjaju orginalnim.

Last edited:

Ajd da dodam i ja moje dve olovcice, ne znam koliko su poznate ali kvalitet izrade je, sto se mene tice, fenomenalan. Imam ih vec 2 godine - hemijska i tehnicka olovka.

Mutna slika je moja, ne moz bolje trenutno, ostale 3 su sa Pentelovog sajta (nemackog)

Attachments

• 11122009053.jpg
    11122009053.jpg
    54.8 KB · Views: 306
  • Detail-gross-B460-SS465-1_02.jpg
    Detail-gross-B460-SS465-1_02.jpg
    17.2 KB · Views: 219
  • Detail-gross-B460-SS465-2_01.jpg
    Detail-gross-B460-SS465-2_01.jpg
    20.2 KB · Views: 186
  • Detail-gross-B460-SS465-3_01.jpg
    Detail-gross-B460-SS465-3_01.jpg
    14.8 KB · Views: 179

Evo i moje kolekcije tehnickih olovki:
(Posto me je digitalac namucio propisno, postovacu slike pozajmljene sa interneta, a ispod u attach cu postaviti neke svoje slike:))

1. Faber Castell TK Fine Vario L 0.5mm

Evo malog pojasnjenja, mislim da je sasvim razumljiv tekst:
A rare beast indeed. The Faber-Castell TK Fine Vario L pencil is a high-quality pencil precision-engineered for the discerning user. The grooved metal grip area gives a nice balance to the pencil. There's a long lead sleeve which makes it suitable for drafting; a lead degree indicator (which runs from 4H to 2B); a metal pocket clip and an extra-long twist eraser.
The trick that makes the Vario unique however, is the lead cushioning setting. Switch to Hard via a simple twist of the barrel, for drafting and the lead is unyielding. Switch to Soft for writing, and the lead becomes sprung, giving slightly to pressure.

135500 TK_Fine Vario L_730X55.jpg
100_1591.jpg Picture 005.jpg Picture 007.jpg

2. Rotring 300 0.35mm

Veoma precizna tehnicka olovka, takodje i veoma retka! :) Grip narezan dijamantom radi sprecavanja klizanja.

DSC09555.JPG
DSC09558.JPG DSC09560.JPG

3. Parker Jotter Stainless Steel Chrome Trim 0.5mm Mechanical Pencil

parker_jotter_stainlessSteelChrome_Mp_bg.jpg 100_1420.jpg

Jedna ,,parkerica,, cisto da se nadje..! ;) Nju uglavnom koristim za pisanje uz Faber-a, posto je Rotring pretezno za crtanje..
Toliko za sada, ako se ponovim za jos neku bice slika.. ;)

Attachments

• DSCN3363.jpg
    DSCN3363.jpg
    73.9 KB · Views: 189
  • DSCN3379.jpg
    DSCN3379.jpg
    61.1 KB · Views: 180
  • DSCN3382.jpg
    DSCN3382.jpg
    72.6 KB · Views: 190

Evo i mojih olovaka:
prve dve su hemijske.treca je penkalo,a ostale su tehnicke/
Nisu neka zvucna imena (osim ove parker,ako je to uopste vise neko zvucno ime),ali mene sluxe odlicno.

Attachments

• IMG_0067.JPG
    IMG_0067.JPG
    53.2 KB · Views: 237

hvala svima na postavljenim fotografijama,nisam pogrešio, izgleda da svi mi, ljubitelji satova volimo i ovakve , druge muške sitnice.I zaključujem da je naliv pero ipak prava stvar.Imam i ja jedno vrlo lepo,veoma slično ovome koje je Spop postavio.Slikaću ga sutra pošto mi je u kancelariji.Zanima me da li iskreno koristite naliv pero pre nego hemijsku olovku ili ih čisto čuvate za ukras, pošto su na žalost sve manje u upotrebi.

Nedavno sam na poslu dobio "službene" olovke pa rekoh da se pohvalim :happy:
Rebrendirane su naravno sa našim logotipom, ali ne mogu da provalim ko ih proizvodi jer nigde ništa ne piše. Možda su neke kineske, ali je kvalitet jako dobar. Doduše za sada koristim samo hemijsku olovku, jer mi je praktičnija od naliv pera. U svakom slučaju slede slike:

Olovke 1_small.jpgOlovke 2_small.jpgOlovke 3_small.jpg

Komentari...?

Pozdrav,
V.S.

Ja sam posle 12+ godina u IT i naravno višečasovnog svakodnevnog druženja sa računarom praktično zaboravio kako se piše rukom. Ako treba da hvatam beleške, izvadiću laptop ili Nokiu E71. No svejedno, ako bi trebao da biram, oduvek su mi bile omiljene Cross olovke i penkala, Parker je precenjen, puno je falsifikata itd. Ove skuplje su mi baš previše.

Vladane lepa olovka, kvalitetna i nimalo jeftina.... :top:
Mada moram priznati da je za moj ukus suvise moderna, ja sam pristalica klasicnog dizajna.

Back