Ivke1,
Ne postoji pravilan ili nepravilan odgovor, pa ću zato, kao što si zamolio, dati isključivo vlastito mišljenje, ne želeći da ono utiče na tvoj izbor.
Kada bi imao izbor kupovine jednog od ova dva sata i kada bi ta kupovina značila posedovanje na dugi rok - odlučio bih se za Chronomaster, jer uvek dajem prednost automatiku ispred ručnog navijača. Kako god okretali to je napredniji stepen satova. Jedini izuzetak je najviši razred "industrije" odnosno rang Datographa - ali to je za neku drugu temu.
Sada ono što tebe uvek najviše zanima - međusobna uporedba, mada sam već u temi u tvojoj kolekciji pisao, da je besmisleno upoređivati automatik sa ručnim navijačem, ali ok.
Istina je, da je Omega sa novim kalibrom 3861 ovaj izbor potpuno otežala, jer je reč o koaksialu, sa silicijum spiralom, preciznošću u Metas standardu (0-5 sekundi maksimalnog dnevnog odstupanja), 15.000 Gaussa antimagnetnom rezistencijom, pa i znatno unapređenjom kopčom, tako da mogu slobodno napisati, da Moonwatch prvi put nakon 1968 godine u tehničkom aspektu, ponavljam u tehničkom aspektu, konačno opravdava svoju cenu na tržištu. Sa druge strane, ovaj napredak ga je udaljio od nekadašnjeg Moonwatcha, pa sada imamo odličan sat hladnog srca, koji samo liči na Moonwatch. Znam, jedini pravi Moonwatch je onaj do 1968 sa kalibrom 321 ali i naslednici sa 1861 i 1863 su ipak imali dovoljno toga u sebi, da su barem dostojno pratili ikonizaciju tog modela.
Sa ponovnim naglašavanjem, da je reč o mojem mišljenju, ne sviđa mi se kompromis, koji je Omega uradila sa novim modelom, jer su zadržali Cam verziju hronografa a imali su sve dovoljno, da bi ga vratili na column wheel, kao što je to bilo u prvobitnoj verziji Speedmastera. Znam, da bi takav sat koštao 30 % više nego sada i da bi mu prodaja znatno pala ali Omega je naglašavala, da će Moonwatch ređe izlaziti iz vitrina nego do sada. Očigledno nisu imali dovoljno hrabrosti za takav rizik.
Chronomaster je sa druge strane punokrvan automatik. Moramo uzeti u obzir, da se razvijanje El Primera odvijalo u nekim drugim vremenima, pa nije baš sve 100 % idealno, jer u njemu imamo column wheel ali sa horizontalnim kvačilom umesto sa vertikalnim, koje je danes sveprisutno u modernim hronografima luksuznog razreda. Ali to sve imaš u Daytoni, tako da nećeš biti uskraćen. Osim toga, Zenith je taj uslovno rečeno "falitak" rešio sa frekvencijom od 5Hz, pa je preciznost hronografa 1/10 sekunde, koja je znatno bolja od Omeginog 3861 sa 21.600 b/h.
Izdvojio bih i keramički bezel kod Zenitha, dok mu je svakako deficit 2 godišnja odnosno 3 godišnja preko registracije u odnosu na 5-godišnju garanciju u slučaju Omege.
Možda još nešto što sam primetio - imam utisak, da nisi najbolje kliknuo sa Moonwatchom, već od samog početka. Upoređivao si ga sa Daytonom, ali seti se kolika je razlika u ceni između ta dva sata, kao što je uostalom između Moonwatcha i Chronomastera. Zenith svakako ostavlja drugačiji utisak na ruci ali je zato i preko 30 % skuplji.
Ako se radi o kupovini sata u smislu kolekcionarskog pristupa, onda je odluka još teža. Lično bih se čak i u tom slučaju radije ili da budem konkretniji pre odlučio za Chronomaster. Naglasak je na pre, jer bi se svakako potrudio da u kolekciju uključim Moonwatch. Na sreću, to sam rešio, tako da u sopstvenoj kolekciji imam El Primera, kao i Moonwatch.