Omiljene video igre

Branimir

New member
Evo nešto i od mene.
Bio čovjek star ili mlad uvijek ima hobi i vrijeme kad u nečemu uživa.
Jedna od mojih uživancija su igrice.
Zauvijek ću pamtiti riječ "SEGA".:rolleyes:
Ta mala stvarčica je imala moć da me izbaci iz vremena i prostora.
Naročito sam uživao u igri "Super Mario" i jednoj igri kojoj ne znam ime,ali su u pitanju 2 tenka s kojim ti i tvoj prijatelj mlatite protivničke tenkove kao vola u kupusu,braneći bazu.
Naravno sada igram već legendarni "Call of Duty 2" ali preko neta.
Tu se pomalo nađe i simulacija vožnje automobila.
Ipak sad bih najradije zaigrao "Super Mario" ili one tenkiće koje možete prelaziti u nedogled bez postojanja onog završnog nivoa.:p
A sad je red na ostale članove da iskažu svoje mišljenje.

Hvala.
Pozdrav do narednog komentara.;)

sa igricama sam davno zavrsio ali mi sin non stop skida neke igrice medju njima je verovatno i ta call of duty koje igra preko neta inace sam i ja nekada obozavao super mario a sada imam svoj kutak i igram se satovima
:p:p:p

Najbolja igrica ikad Assassins Creed:) Poceo sam treci deo ali mi je za sad, daleko iza prethodnih delova:)

Uh, Mario i Tenkići su bili prva ljubav, pa gomila nekih fudbala, pa MK3, FIFA, NBA, a onda su na red došle strategije, pa su se smenjivali sportovi, pucačine i RPGovi, dok sam u poslednje vreme na vožnjama. Mada ima par igrica koje ću igrati, ali me pre toga čeka upgrade kompa. Zaključio sam da pored igara sa dobrom pričom (Ma je li?) preferiram ih u slučaju da su open world, tako da sam se uz GTA i Elder Scrolls: Morrowind zadržao baš mnogo. Rado ću im se vraćati, a od linearnih, tu je Max Payne potpuni klasik :D

Medal of honor,Call of duty i ostale na temu world war 2.Mada malo vremena da im se vratim ....:banghead:

Super mario, tenkici, čuveno pucanje u patkice na segi, razne igrice na nitendu... Sećam se kako smo posle završenih časova u osnovnoj školi jurili u igraonice da vidimo ima li koja konzola ili kompjuter slobodan da sednemo da igramo... (: Čuveni Cs 1.6, call of duty, fifa, pes, nba, nfs, gta... Držale su me te igrice do možda 2 godine srednje škole, pa sam onda prešao na neke lepše stvari od igrica.. I dan danas okupi se ekipa iz srednje i odemo da pikamo jedno dva sata do igraonice PES na multi tabu.. ;)

Pade mi na pamet ova tema, pa rekoh da je ozivim.
Najomiljenija je Street Fighter II na automatima.
Super Mario World na drugarovoj Nintendo konzoli a na mom komodoru najviše Double bubble Bubble Bobble. Jel igrao neko ovu igricu?

IMG_5076.jpeg

IMG_5077.webp

Last edited:
Koliko sam nekada sati uz ovo provodio

Attachments

• ss_b2da292b97471df65e7db87ef15b84ae53799be0.1920x1080.jpg
    ss_b2da292b97471df65e7db87ef15b84ae53799be0.1920x1080.jpg
    817 KB · Views: 5
U početku beše ZX Spectrum, a u Spectruma beše Pac-Man. Glavni lik liči na pretka današnjeg smajlija, a kreće se lavirintom i usput jede neke tačkice dok beži od nekih šarenih duhova.
wd2fd.jpg

Nedugo zatim, beše tu i Manic Miner. U igrici je u pitanju klasično penjanje po platformama, pri čemu igrač skuplja neke ključeve, ali mora da pazi da se ne nabode na otrovni stalaktit koji visi sa plafona, da ga ne ulovi robot na navijanje ili da ne nagazi na otrovnu biljčicu. Igra ima otkačenu muziku, a u paketu sa igrom se može videti na sledećem linku:

manic%20p8_3.gif

Veoma poznata igra bila je i Commando. Slučajno sam našao podatak da nema veze sa istoimenim filmom u kome je glumio Švarceneger i da je film premijerno prikazan šest meseci nakon što se igra pojavila. U pitanju je klasična pucačina, u kojoj glavni junak, bezimeni komandos koji podseća na pokretni čvarak, tamani neprijateljske čvarke, ovaj, komandose, plus nešto tenkova i infrastrukture:
scr2gif

Mnogo sam voleo jednu manje poznatu igricu pod nazivom Cyclone, a tu igrač vozi helikopter i spašava ljude ugrožene od ciklona, usput skuplajući neke pakete u kokojima je humanitarna pomoć i tako do 101 i nazad. Igra zapravo nema kraj jer se po obavljenom zadatku sve ponavlja.
cyclone-zx-spectrum-10.png

Jedna od omiljenih igrica pod naslovom Target: Renegade pojavila se 1988. godine. Glavni igrač treba da savlada gomilu uličnih tabadžije kako bi spasio devojku iz kandži nekog mafijaša kromanjonskog izgleda koji vodi pomenute ulične tabadžije:
best-zx-spectrum-games-target-renegade-screenshot-1.png

Iste godine kao i Target : Renegade pojavila se i igra Last Ninja 2, gde je grafika ZX Spectruma maksimalno iskorišćena tako da je utisak 3D bio odlično predstavljen. Ovde je trebalo kombinovati umeće mlaćenja sa kojekakvim opskurnim likovima sa upotrebom mozga da bi se izašlo iz nezgodno projektovanih zgrada.
Retro-Fighting-Collection-Screen-LN2_Spectrum2.jpg

Naravno, bilo je tu još igrica koje su u 48 kilobajta uspevale da zguraju sve i svašta, počevši od vožnje automobila, motocikla, aviona i helikoptera, pa sve do svemirskih brodova, preko mlaćenja sa čudovištima i vanzemaljcima, sve do dinosaurusa, brontosaurusa i stegosaurusa.

Kraj osamdesetih je bio labudova pesma za ZX Spectrum jer njegovih 48 kilobajta bilo malo da se nosi sa zveradima koja su počela da se pojavljuju. Preci današnjih gejmera su balavili za spravicom pod nazivom Commodore Amiga, ali su ovde retki to mogli i da priušte. Stara garda kompjutera iz osamdesetih je podelila sudbinu ZX Spectruma, a kod mene je i odrastanje umanjilo želju za igricama. Ipak, pre nekoliko godina, sasvim slučajno sam saznao da postoje emulatori ZX Spectruma, kao i sve igre koje sam nekada igrao, pa me nije mrzelo da ih instaliram i ponekad se počastim. Zanimljivo je i to da su praktično sve ove igre danas dostupne besplatno i legalno, budući da su softverske kuće koje su ih pravile uglavnom propale, a autorska prava su istekla. Ne znam da li ovakve igre igraju i mladi, ali izvesno je da imaju poklonike među populacijom koja više i nije toliko mlada.

Ja sam menjao interesovanja po pitanju igrica, pa zato nisam ni naveo jednu. Pac-Man je bila jedna od prvih, ali kada sam video nešto bolje, tj. Manic Miner, relativno brzo sam se prešaltovao. Takav trend se nastavio, pa mi je jedno vreme Commando bila omiljena pucačina, mada sam često igrao i Light Force, što je zapravo svemirska pucačina. Cyclone mi je bio zanimljiv jer je zahtevao veštinu pilotiranja, uslovno rečeno, a neprijatelji nisu bili nikakvi vanzemaljci, roboti, duhovi i slične karakondžule, već jak vetar i avioni sa kojima je trebalo izbeći sudar.

Naravno, bilo je tu i drugih igrica, ali sam ove naveo kao reprezentativne.

Pošto su sve ove igrice sada dostupne besplatno, a emulatori postoje za sve operativne sisteme, kada baš nemam šta da radim najčešće igram Cyclone ili Target Renegade, mada se nekada podsetim i ostalih igrica. Nemam baš mnogo vremena za to, ali nemam ni neku jaku želju da ih igram. Iako su igrice danas tehnički neuporedivo bolje, ove stare su mi i dalje simpatične.

. Iako su igrice danas tehnički neuporedivo bolje, ove stare su mi i dalje simpatične.
Isto misljenje imamo. Mene nikako ne privlace nove igrice, nebitno sto imaju sjajnu grafiku. Sada da mi neko ponudi da igram bilo koju igricu (kada bih imao zelje i vremena) to bi bila Street Fighter II. Koju btw imam na iPadu i za koju sam čak kupio kontroler (joystick). 😉

IMG_0306.jpeg

Nisam imao prilike da igram drugi deo jer se pojavio prekasno za Spectrum, ali prvi deo mi je poznat. Evo kako je izgledao:

Mislim da je drugi deo bio dostupan za Spectrum 128K, a koliko vidim na internetu, pojavio se 1991. Ja sam te godine bio gimnazijalac i igrice su mi dosadile, tj. bar one za Spectrum, koji je ionako završavao karijeru. Maštao sam o Amigi, ali pošto se desilo ono što se desilo, Amiga je ostala nedosanjani san.

Back