Padobranstvo

Serb svaka čast za skok !

Ne baš tako davno gledao sam neku domaću emisuju i bilo je reči da početnici svoje prve solo skokove izvode sa visine do 1500 m.
Za tandem skokove nisam siguran ali mislim da je spominjana visina od oko 3000 m.

Što se tiče skakanja sa visine od 10 km to je veoma ozbiljna stvar. Sa te visine skaču uglavnom specijalne snage ili bivši pripadnici specijalnih snaga. To su HALO ( High Altitude Low Opening ) i HAHO ( High Altitude High Opening ) skokovi. Svojevremeno sam čitao neku literaturu koja je doticala i tu temu. HALO i HAHO skokovi izvode se sa visine do 11 km mada mogu i sa upola manjih visina. Skokovi se izvode sa velikih visina s jedne strane da bi avion ostao neprimećen ( buka motora i pretnja od otkrivanja na radaru- mada savremenija pvo nema problema da otkrije letelicu na toj visini) a sa druge strane da bi padobranci , posebno kod HALO skokova, ostali ne primećeni. Pri HALO skoku je izuzetno velika brzina poniranja, cilj je da padobranac provede što manje vremena u vazduhu kako bi ostao neprimećen. Zato se padobran otvara na maloj visini, mislim oko 500m ( uzeti sa rezervom ). Pri HAHO skoku padobran se otvara na velikoj visini, ne baš odmah po iskakanju ( nekoliko sekundi po iskakanju ).
U oba slučaja organizam trpi ogroman napor. Temperaturne razlike su ogromne. Dovoljno je znati da su Himalaji visoki oko 8800m pa sad zamislite temperaturu na visini od recimo 10 km. Zatim vazdušni pritisak, vetar, težina dodatne opreme -boca sa kiseonikom itd. Pronaći tačku doskoka sa tih visina je umetnost, posebno pri noćnim skokovima. Amater , ukoliko bi uopšte preživeo, u najboljem slučaju bi promašio opštinu :D.
Ovako izgledaju HALO-HAHO padobranci
s_ssg_3.jpg

A da ti skokovi nisu strani ni psima pokazuju sledeće fotke( pas takođe koristi kiseonik ):

Dogs+of+War.jpgAustrian+dogs+of+war.jpg

Last edited:
Ahaaaa to je znači to, u skorije vreme sam imao igrom slučaja 2x priliku da vidim vojni padobran oni to zovu "krilo" i ekstra je ojačan, sam onaj ranac je dosta veći od komercijalnog padobrana, nekako uliva poverenje onako ekstra spakovan, malo je i teži čini mi se. Pretpostavljam da su ta krila namenjena HALO-HAHO skokovima. Da potvrdim ranije pisanije, da, tandem-skok se vrši sa 3km, 3000 m to je bar bila visina sa koje su me "provozali", pretpostavljam da je to neki standard. Za početak bi mi bilo dosta da se opet odvažim s obzirom na moj strah, odradim opet jedan tandem-skok i da krenem polako u samostalne skokove, prvo na gurtnu a posle da probam i slobodni pad. Prvo ronjenje, sad ovo... ne znam samo koja je sledeća avantura koja će da mi se usadi u glavi. :D

Moji drugari su skakali obuka i skok valjda dodje oko 200evrica (ja nisam imo proklete pare). Al sve je to bilo ''na gurtnu'', tj. automatsko otvaranje.

Meni je ovo bila zelja da uradim, na ovom mestu, 152m visine je most

Tara bridge bungee jump - YouTube

Kad smo se vracali s Durmitora pre dve godine cini mi se moj drugar skocio. Dogovorio se za 80e. Bogami, jeza me uhvatila ali mislim da, koliko god se uplasio ne bih mogao da sidjem na platformu i da odustanem pa makar umro. Bilo jedno 100 ljudi koji su posmatrali sve to. :lol:

Anabest, veruj i meni je to prolazilo kroz glavu kad sam skako, posto se okupilo pola ade kad sam skakao, ipak sam bio dete pa im zanimljivo:) Ali najaca fora je bila sto je lik (radnik) na pola krana izasao bez ikakve zastite (vezivanje ili tako nesto) da zameni neku sijalicu. Onda sam pomislio jbt ako on moze sto ja da ne skocim kad sam vezan sa 3 4 kanapa (posto sam dee stavili dodatne neke kanape):) I kad je doslo vreme za skok morao sam da pogledam dole ( a pre skoka nisam planirao), i neki stranac mi brojao do 3 i onda ako ne skocis mislim da nema sanse da ces skociti, mora bez mnogo razmisljanja to da se uradi:)

mora bez mnogo razmisljanja to da se uradi:)

Definitivno! Secam se kad smo kao klinci skakali sa prvog sprata nedovrsene kuce u rastresitu gomilu zemlje. Sto si duze sedeo i gledao u zemlju, to ti je veci problem bio da skocis iako si pre toga skocio 5-6 puta :D

Recept = Dodjes, izbrojis do tri, viknes: DZeeerooniiimooo....(moze i Baaaanzzaaaaiiiiiiii...) i skaces :lol:

U skladu s temom ima jedna sjajna pesma americkih padobranaca: Gory Gory - Blood upon the risers(citati tekst. OBAVEZNO :D Klik na: Show more)

Blood Upon the Risers(Gory Gory What a Hell of a Way to Die) - YouTube

Nadasve! :lol: Mada, najbolje je saliti se s onim sto te plasi.

Skokovi se izvode sa velikih visina s jedne strane da bi avion ostao neprimećen ( buka motora i pretnja od otkrivanja na radaru- mada savremenija pvo nema problema da otkrije letelicu na toj visini) a sa druge strane da bi padobranci , posebno kod HALO skokova, ostali ne primećeni. Pri HALO skoku je izuzetno velika brzina poniranja, cilj je da padobranac provede što manje vremena u vazduhu kako bi ostao neprimećen. Zato se padobran otvara na maloj visini, mislim oko 500m ( uzeti sa rezervom ). Pri HAHO skoku padobran se otvara na velikoj visini, ne baš odmah po iskakanju ( nekoliko sekundi po iskakanju ).

Nadjoh negde da Rusi kod HALO otvaraju na 300m, sto, opet, treba uzeti s rezervom

Last edited:
Da, nije isključeno. Dosta sam emisija gledao, nešto i knjiga pročitao na tu i sličnu tematiku tako da se i meni čini da Rusi otvaraju padobran na nižoj tački od Nato snaga. Nisam bio siguran koje su tačno visine pa nisam ništa o tome napisao. Pa gde ćeš se sa Rusima takmičiti :D. U principu što se niže padobran otvori manji će padobranac biti izložen riziku da ga ugledaju na nebu i otvore vatru ili ga uhvate u zasedu. To je posebno bitno jer uglavnom skače manje grupa padobranaca a time je i rizik veći. Ovo se naravno odnosi na padobrance specijalnih jedinica ne na rekreativce.

Naravno, HALO se koristi za infiltraciju izvidjackih ili diverzantskih grupa, te je civilima savrseno beskoristan :)
Ne znam da li uticaja ima i manje rasprsivanje tima, s obzirom da sa ''krilo'' padobranima, po iole dobrom vremenu, specijalci mogu da slete na svoju kapu? :D

Pre nekih 15-ak sam se bavio padobranstvom.
Bilo je to na Lisičjem jarku vikendom, teorija je bila u podrumu zgrade u tadašnjeg 7. Jula pored picerije "Košava" u centru.
Obuka je trajala oko 3 meseca, sa dosta nekih polaganja, fizičke spremnosti, normi...
Sećam se da si mirao da odradiš minimum 7 čučnjeva na jednoj nozi, da istrčiš 2,5 km za neko kratko vreme....
Nije zezanje...
Prvih 5-6 skokova ide na gurtnu (zakačen si za sajlu u avionu, pa kad iskočuš padobran se sam otvara), a nakom par simulacija slobodnog pada, i naučenog zauzimanja pravilnog položaja za slobodan pad dobijaš dozvolu za slobodan skok. Čak i tada ti je na padobran zakačen automat koji na određenoj se ispucava i otvara padobran ukoliko ti nisi sam uradio.

Moram priznati da je to jedno fantastično iskustvo. Spavali smo na Jarku 7 dana. 63. padobranska iz Niša je dala avion, gorivo, šatore... Posle je bio organizovan kamp u Subotici, gde je bilo dosta teže za skakanje jer je sam aerodrom bio manji, a oko njega kukuruzi, njive i dalekovodi....

Prvih 15-20 skokova se radi sa školskim padobranima PŠ-02 i PŠ-03 (ranije se koristio i desantni PD-08, ali je već tada prestao jer je prilično neupravljiv). Nakon procene instruktora se vrši doobuka na skokove sa krilom. Krilo je prilično zahtevan padobran i ne trpi greške padobranca, dok sa ovim školskim nema nekih problema i ako vam položaj tela nije dobar.

Eto toliko od mene.
Što se tiče klubova i cena dugo već nisam u toku. Znam da su bili Dijamant i Fenix ozbiljni.

Pozdrav....

Nebojsa Danilovic hvala na informacijama, što se tiče fizičke spreme trenutno sam u ok formi tako da mislim da bih mogao da probam, ok ovo za 7 čučnjeva nisam probao ali trčim 2,8 km za 12 min, ovog leta sam plivao dnevno po 1,5-2 km kraul u jakom tempu, istina je da u teretanu nisam ušao 2 godine ali sam uglavnom radio neke vežbe koje su više vezane za mma... velika mi je želja čim dođem do nekih para da probam skokove, jer ono što sam doživeo je takav nalet adrenalina koji mi se nikad nije desio do tog trenutka.

Moji drugari koji su skakali su vecinom babe, tako da kondicija nije presudna. Ovo o cemu je pisao Nemanja je nekadasnja, ocigledno, ozbiljnija prica...:D

Moj stari se bavio padobranstvom dok je školovo za urara. Ima i čini mi se 14 skokova iz PO-2 avioma (ili tak nešto) dok deda ni to saznal i došal mu neke stvari "objasnit" .Posle je prešal u gimnastičare zbog ženskog djela ekipe a kasnije u pravi muški sport BOKS dok ni skužil da je to sport di i ti dobivaš po nosu a ne samo protivnik

Koliko vidim, Feliks Baumgartner ce danas da izvede skok sa 37 km. Trenutno je u fazi uspona i na oko 20 km. A od proizvodjaca satova sponzor je Zenith. :thumbup:

Back