Pitajte časovničara

zasto onda mota koji djavo ovaj desno i pokazuje 24h kad chrono ne radi

On vise sluzi kao am/pm indikator da bih znao koje je doba dana ,nema veze sa hronografom kao sto sam vec napisao to nije slucaj samo na ovom satu vec na mnogim stoperima koji imaju tu opciju.

Desni 24h mota stalno ne samo kad radi hronograf-nezavisan je.

aha tako znaci, eto ja sam mislio da chrono meri 24sata, a on meri samo pola sata

pa i nije nesto koristan, dakle moze da izmeri samo dubinu zarona :D

a je l i valjoux i 2892 sa modulom meri pola sata ili 24h, nisam obracao paznju na to

Samo sto sam pronasao da ovaj sat meri na hronografu 24h izgleda da www nije najbolje objasnio sta je video ili je ovaj podatak netacan koji sam nasao na netu. LINK

I eto zbrke :)

Samo sto sam pronasao da ovaj sat meri na hronografu 24h izgleda da www nije najbolje objasnio sta je video ili je ovaj podatak netacan koji sam nasao na netu. LINK

I eto zbrke :)

Nema sta da se objasnjava,ovaj desni satic mota non stop bez obzira da li pritisnem ovo gornje dugme koje pokrece hronograf ili ono donje dugme koje ga resetuje na 0. Taj desni satic je ili nezavistan ili pokvaren pa mota non stop :) cak sam i skinuo user manual sa sektorovog sajta,ali nista konkretno ne pise osim za podesavanje vremena,datuma i rad stoperice.

mislis konkretno na ovo

Two other versions feature Arabic numerals for even hours and markers for odd hours, as well as three chrono sub-dials for measuring 24 hours, 30 minutes and 60 seconds

mozda autori nisu sat ni videli pa pisu tekstove

inace ne volim treci podbrojcanik, mnogo su lepsa dva po meni, a sada ispada da je treci i nefunkcionalan

Pogledaj sat sa prvog linka BPM koji je postavio www on ima 60min podbrojcanik na hronografu :)

Sad gledam ove slike sto ste kacili i moj sat,ako nesto znaci ovaj levi za minute na mom satu nije isti kao ovaj na sajtu BPM i linku koju si ti okacio,isti je kao na slici koju je RUS okacio tj nije 60 min. nego 30. Evo sad je 23:15 a ovaj sto pokazuje sate (taj sto mota non stop) ce za jedan sat biti na 12h :)

Kako se sada ovo uspelo zakomplikovati :wacko::dontknow::hmmmm: ?
Da pomognem, objašnjenje je u donjem levom uglu :).

hkl.jpg

Prati da li ta mala kazaljka, koja se kako kažeš non stop okreće , prati kazaljku za sate. Ako je to slučaj onda je u pitanju AM-PM funkcija. Sa druge strane, možeš uključiti štopericu i neka radi jedan sat pa prati tu kazaljku "koja se non-stop okreće" i vidi da li se u situaciji kada štoperica izmeri jedan sat ta kazaljka pomeri za jedan podeok ( u tom slučaju to 24-časovni registar štoperice ).Treća varijanta , ako imaš uputstvo od konkretnog sata, pročitaj da li pominju AM-PM funkciju. Meni se na osnovu svega pročitanog čini da je u pitanju AM-PM f-ja. Ako ništa od ovoga ne pomaže, bojim se da je objašnjenje negde na tabli :).

IMG_20140218_085143.jpg

Evo ga problematicni decko :) Kao sto vidite sada je 9h a vidite gde ona stoji,sinoc oko 23h kada sam pisao stojala je na broju 12. Kao sto rekoh radi nezavisno od hronografa,kada pritisnem gornje dugme krecu da se okrecu ove preostale dve za minute i sekunde,kada ga opet pritisnem one prestaju,kada pritisnem donje dugme minuti i sekunde se resetuju na 0,ali ova desna tera po svome. Bolje nisam mogao da objasnim :)

Ja bi rekao da ti to samo nije podešeno.
Da,u pitanju je AM-PM funkcija čiji je rad nezavisan od rada štoperice.
Sada,u 9 prepodne , pokazuje 21 h.
Dakle, u podne (za tri sata) ta kazaljka treba da je na 12 a ne na 24.

Last edited:
Znate ono kad uzmete sat sa gremlinom, pa jos onda neko ko veze sa mozgom nema uzme da se "igra" sa vasim satom ? Ne znate ? U redu je... verovatno se samo meni desava.

Znate onaj moj Edifice, koji je svojevremeno zbog nestrucnosti (da ne kazem, idiotizma) propustao vodu. E, njemu minutna kazaljka za hronograf, jeli, stoji na 60 (ili nula, respektivno) kad hronograf nije u funkciji. Ruku na srce, oduvek je i stojala izmedju 0 i 1 na pola, ali nista strasno.

E sad, uzme drugarica sat sa ruke, i interesantno joj bilo kako se sekundara krece kad resetujes stopericu (okrene ceo krug brzo), i naravno s tim se igrala. Posle ove, igranke, da je tako nazovem, minutni indikator se resetovao uvek izmedju 2 i 3, umesto 0 i 1. To je vec pocelo da bode oci. I danas, beda jedna, pocela da se resetuje na poziciju IZMEDJU 51 I 52 !!!! Sto bi ljudi koji poznaju engleski sleng rekli : WTF ? Sta je poslo po zlu, zasto, kako popraviti, i da napomenem da fora manuelnim resetovanjem hronografa (krunica na drugi polozaj pa reset) ne radi sa minutnom kazaljkom.

Izvinjavam se na mogucoj nerazumljivosti teksta, posto je problem pomalo komplikovan, a i sat je vrlo blizu da zavrsi u obliznjoj reci, ustupajuci mesto Seiko 5 satu.

Neću ti pomoći.
Možda je zgodno ovde napomenuti da pre resetovanja hronografa potrebno je isti i zaustaviti.
Pretpostavljam da drugarica to nije činila.

Nadam se da će ti neko dati korisniju informaciju.

Back