Pitajte časovničara

Zaista ne znam, nisam imao iskustva sa tim mehanizmom.
Iskreno ne mogu ni da pretpostavim sta bi moglo da bude u pitanju.

Hvala na dobrodoslici i na odgovoru. Da malo pojasnim, sat je kasnio i kada sam pogusao da prebacim datum uocio sam da skzaljka preskce, skazaljka za sate se ne pomera kada se skazaljka za minute vrti unazad. Pitanje bi bilo da li postoje rezervni delovi za popravku mehanizma ili mora da se menja mehanizam, koiji je po cenama na net-u preko 100e. Hvala unapred :thumbup:
Problem je mogao da nastane ako si podešavao sat u vreme prebacivanja datuma.Posebno mu ne prija ako ga vraćaš u nazad do prebacuje datum.

Seiko 5

Seiko 5
Da li kad menjam dan i datum na mom seiku moram da ga menjam okretanjem skazaljkama ili okretanjem krunice na polozaju prvog klika?

Pozdrav Tomislav :)

Last edited by a moderator:
Re: Seiko 5

Koliko plastičnih delova u sebi ima 7s mehanizam, i koliko su vitalni ti delovi. Da li je neki zubčanik možda plastičan? (za dan, datum...šta god)

Da li je tokom proizvodnje od 1996 pa do današnjeg 7s36c bilo koji metalni deo zamenjen plasticnim? Svakodnevno slusam "stručnjake" koji tvrde kako 7s "danas nije što je nekad bio", a ni jedan valjan argument ne čuh...a jednostavno kažu nije :)

Izvesni modeli mehanizama 7s zaista imaju plastične delove, premda ih ne znam napamet. Ovo sam čuo od časovničara u servisima Kostić-Dojčinović, Rodin (nedavno zatvoren) i u Gospodskoj ulici u Zemunu.

Meni su malo smesne price da su danasnji mehanizmi gori nego ranije, a pritom nigde nisam nasao neki konretan dokaz za to. Sto se tice plastike mislim da ne znam sto se to uzima kao minus, pa odlicne lemanije su imale plastiku, pa su jedni od najboljih mehanizama ikad.

Zaboravio sam i na drugi deo konstatacije o mehanizmima i plastičnim delovima. To što neki mehanizam ima plastični deo ne mora nužno značiti da je samo zbog toga lošijeg kvaliteta. Ima dobrih mehanizama sa plastičnim delovima, što će mnogi i potvrditi.

S druge strane, Seikovi modeli jesu manje izdržljivi nego ranije i brže se kvare, što sam zaboravio da kažem u prethodnom postu, a takođe spada u informacije dobijene od dotičnih časovničara.

Bojim se da samo Seiko zna taj podataka posto za to treba mnogo veci uzorak nego sto ima svih Seiko satova na nasem trzistu.

Znam i ja da ima, mislim da je upravo deo u sklopu koji prebacuje dan/datum plasticni. Ne vidim tu nista lose, ali posto ovde ima par časovničara, zanima me koji su to delovi, i da li su odvajkada plasticni u 7s...

@tiha, ma ja sam svestan da to majstori ne mogu da "procene". Potrebna je bas drasticna promena u kontroli kvaliteta, u pouzdanosti itd, da bi jedan majstor koji godisnje rasklopi 10 takvih mehanizama, dao takav sud. Ali, daju sebi za pravo da pricaju.

Last edited:
Seiko 5 i Seiko

Pozdrav svima.
Da li znate koja je razlika ili razlike(ako ih ima vise) izmedju seika 5 i seika?

Konstantna upotreba stoperice na mehanickom satu

Da li konstantna upotreba stoperice na satu sa mehanickim mehanizmom moze da skodi samom mehanizmu i drasticno da smanji njegov vek? Danas sam video kod drugara da koristi stopericu da bi imao veliku sekundaru i zapitao sam se da li to moze da ima neke posledice po mehanizam.

Re: Konstantna upotreba stoperice na mehanickom satu

Ne može se reći da mu škodi, ali svakako da se mehanizam time više raubuje. Naprosto, isto je kao i kod automobila - možeš godišnje da pređeš 10.000 km, a možeš i 50.000. I jedan i drugi će raditi posao, ali drugi zahteva češće servise, baš kao i bilo koji proizvod koji se više eksploatiše.

neškodi mu,više mu škodi stalno uključivanje i resetovanje,ali mu smanjuje power reservu,radi većeg opterećenja,kod novijih modela obično rede manja za sat do dva,kod starijih zna da bude i više....i naravno u zavisnosti od mehanizma....

Bas kao sto je lemi rekao - zavisi od mehanizma! Recimo - 7750 nema rubin u podnozju osovine satnog hronografa i tu postoji mogucnost ostecenja (ako stoperica bas dugo radi).

Back