Zdravo
Sasa064 i dobrodosao na forum!
Poljot Strela je prelep sat i ja ti ga svakako mogu preporuciti :top:!
Znam da ga je clan
jole777 imao (varijantu sa crnim brojcanikom) i ja sam se "ziv pojeo" :banghead: kada ga je prodao, jer sam se bas zagrejao za isti. Samo obrati paznju na velicinu sata! Naime - sada dostupne verzije su najcesce iste velicine kao i prvobitni sat - 38mm bez krune, sto ume da deluje malo za danasnje standarde. Doduse na zglobu recimo < 18 cm, cini mi se da bi savrseno stajao.
Takodje je i interesantna prica koja je vezana za ovaj sat. Naime, prvobitnu verziju Strele je nosio Aleksej Leonov pri legendarnom prvom izlasku u svemir sto ga cini prvim pravim "svemirskim" satom

. Od tada je Strela postala redovan pilotski sat SSSR-a.
U pocetku su pravljene Strele sa mehanizmom Poljot 3017 (baziranom na svajcarskom mehanizmu Venus 150). Sadasnje verzije Strele se prave najcesce u Nemackoj, sa ruskim mehanizmom Poljot 3133 (baziran na mehanizmu Valjoux 7733/7734).
Svakako ti dobre savete mogu dati i drugi clanovi foruma. I
Hadzi Dalibor ti je dao dobar odgovor - hronograf mehanizmi su obicno nesto komplikovaniji za odrzavanje od "obicnih" navijaca/automatika. Naravno - ovo ipak ne treba da te spreci da se odlucis za ovu Strelu, ako ti se bas svidja

.