Pomenuta edicija je jedna od retkih Seikovih izdanja, koja opravdano nosi naziv limitirane serije.
Pošto se radi o velikoj količini novca, mislim, da bi trebalo napomenuti još jedan, ne tako nevažan detalj.
Bez obzira što se radi o visokoj kvaliteti Astron serije, još uvek se radi o tehnologiji kvarca, koja je u drugom planu zanimanja poznavaoca i iskrenih ljubitelja ove delatnosti.
Ne znam, koji je taj presudan razlog, koji te je naveo prema ovom odabiru ali je svakako na mestu jedno malo upozorenje. Cena ovog sata je nešto preko 3.200 € ali kada sa njim napustiš prodavnicu, ona mu drastično pada. Ne zato što se radi o brendu Seiko kod koga je ovo uobičajena okolnost, nego to je uopštena sudbina kvarc satova, koji puno više gube na ceni od mehaničkih. Za Astron, koji danas košta tih 3 hiljade eura, za dve ili tri godine u slučaju, da se zasitiš sata, dobićeš maksimalno 900 €, sa tim, da ćeš ga dugo prodavati i na kraju je pitanje, da li ćeš ga uopšte i prodati. Zato ovu činjenicu treba uzeti u zakup prilikom kupovine.
Naravno, ako si već sada siguran u to, da će kod tebe ostati za veoma dug period, onda je izbor i ekonomsko opravdan. U suprotnom slučaju bolja je opcija razmatranja kupovine mehaničkog (automatskog sata), koji puno bolje drži vrednost od kvarca. Ako na cenu ovog Astrona dodaš još 500 € i nešto normalnog popusta sa strane prodavača, možeš doći do Omege Seamaster sa In House mehanizmom 8500, sa garancijom proizvođača od 5 godina. Takav sat će puno bolje držati cenu od Astrona. Najmanje jedanput.
I sam sam pristalica, da bi svaka kolekcija trebala sadržavati jedan kvalitetan kvarčni sat. Kad smo već kod Novaka, to sam i sam uradio. Kada je konačno dobio taj jedini Grand Slam, koji mu se toliko puta iskradao iz ruku, već u ponedeljak sam otiišao u prodavnicu i sebi u tu čast kupio Longines ediciju Roland Garros 1/100. I taj model je sa cenom od 1.400 € istupao iz proseka ali sam znao, da je takozvani keeper odnosno sat, koji zauvek ostaje u kolekciji.
Ako su ti Seiko satovi pri srcu i ako ti je kvarc tematika puno bliža, za tu sumu novca je bolje razmotriti opciju Grand Seiko kvarc. Ovde je verovatno problem, što se u Srbiji ne postoji ponuda ali to je ipak serija, koja će nešto bolje držati cenu od Astrona.
Ne znam, koliko dugo si u svetu satova, kakva su iskustva na ovom području, pa sve ovo pišem, ne kao savet, nego samo kao opciju za razmatranje. U preko 90 % slučajeva se svaki novi sat kupuje sa željom, da bude uz tebe ceo život ali nova iskustva, nova saznanja, neke druge životne okolnosti mogu da promene ovaj odnos. Zato je uz takav iznos novca uvek sa određene distance, potrebno u obzir uzeti i kriterijum sata, kao investicije. Naravno, samo Patek Philippe i Roleks vremenom povećavaju ili u najgorem slučaju održavaju uloženi novac ali postoje velike razlike u tome, koliko koji sat od drugih proizvođača gubi na vrednosti. Mehanika je ovde puno bolja od kvarca.