Pomoć pri prepoznavanju modela sata?

20160308_143423-1.jpg20160308_143232-1-1.jpg
Može li mi neko pomoći sa informacijama o ovom satu. Vjerovatno bezvrijedno ali poklon je i meni je zato vrijedan. Hvala i izvinjenje ako sam upao u temu.

Здраво. Да ли ми неко може рећи процјену - о којим сатовима се тачно ради и која је њихова вриједност? Хвала унапријед.

1. Први сат би требало да је амерички жељезнички сат из средине 19. вијека

View attachment 121465View attachment 121466
више слика на: https://goo.gl/photos/6W8gf9DLdkDzjZPT7

2. други сат би требало да је с почетка 20. вијека и позлаћен или златан

View attachment 121467 20160220_105840.jpg
више слика на: https://goo.gl/photos/tpe1moR8D49Jnwfe9

1. први сат више слика https://goo.gl/photos/6W8gf9DLdkDzjZPT7

2. други сат више слика https://goo.gl/photos/tpe1moR8D49Jnwfe9

Attachments

• 20160220_105944.jpg
    20160220_105944.jpg
    184.5 KB · Views: 158
Last edited by a moderator:
Re: pomoc...

Dobro došao na forum.

Oba sata su američka. Jedan je Elgin o ovaj drugi je, koliko vidim (a slabo vidim) ili Hampden ili Hamilton. Mislim da je Hempden.
Koliko su stari možeš videti prema serijskom broj mehanizma. Pogledaj taj broj i pronađi ga u tabeli u ovoj temi (poruka broj 5 http://www.svetsatova.com/forum/f79/američki-železnički-satovi-8625-2.html#.VuhWpOYV0m8) i znaćeš koliko je star sat.
Hampden ili Hamilton, ukoliko je železnički sat, onda je sigurno napravljen pre 1893.godine tj. pre nego što su definisani strogi standardi ( The General Railroad Timepiece Standards ).

Oko cene ti ne mogu pomoći. Pogledaj na ebay-u, uzmi u obzir stanje sata, očuvanost i sl. kao i to da ćeš ebay cenu teško postići kod nas.

Last edited:
Sada sam video da je mehanizam potpisan sa Springfield, Mass (Springfield, Massachusetts) tako da je definitivno Hampden Watch Company a ne Hamilton.

Da li neko zna koji je ovo model sata jer ja nisam nista naso o njemu na netu.

Attachments

• 009.JPG
    009.JPG
    443.4 KB · Views: 145
  • BeM 2.jpg
    BeM 2.jpg
    192 KB · Views: 134
  • BeM 1a.jpg
    BeM 1a.jpg
    167 KB · Views: 158
  • BeM 3.jpg
    BeM 3.jpg
    216.6 KB · Views: 169
Pa sad, nisam siguran sta te konkretno zanima.

Baume & Mercier je stara i svima poznata svicarska kompanija, i vjerujem da manje-vise svi ovdje znaju za nju, ali ti je pitanje ostalo poprilicno nedoreceno, pa, jednostavno, ljudi ne znaju sta bi napisali.

Evo, onako, na prvu loptu - sam model, po svoj prilici, tu negdje iz 50ih, eventualno druga polovina, uzmemo li u obzir da je u njemu ETA-in kalibar 900, koji se pojavljivao u nekoliko razlicitih verzija tih pedesetih godina, i nema ko ga nije koristio - od zvucnijih imena, pa do imena koja su tih nekih godina i nestala. Dakle, sto se mehaizma tice, to je poznat i stabilan mehanizam koji su mnogi doradjivali i nadogradjivali kao svoje polu-inhouse primjerke. Nesto kasniji modeli, vjerovatno vec neke sezdesete, tu je upravo ovoj ETA-i veoma slican B&M mehanizam 1050, istih dimenzija, ali bez subsekundare.

O nekoj trzisnoj vrijednosti... e to je vec malo teze reci, posto je ovo jedan u moru vintage modela koji su se kao serije pojavili, pa nestali, bez da je niz koji je uslijedio bio dovoljno prepoznatljiv da postane "evergreen", tako da ces do cijene, barem neke priblizne, doci jedino tako sto ces da pokusas uporediti svoj model, s modelima po web stranicama za prodaju, uzevsi u obzir stanje sata, te priblizan period proizvodnje.

Last edited:
Moze li neka informacija o ovom satu?
efad26a51bf4ddd66953a1b36301fde6.jpg
bb144ca713b95e7128e5228285b629d8.jpg
e649e5371df6c66f7fd1c2baac36ade4.jpg
bfbeb152ea1e247b5da5380a0ce2a118.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Last edited:

Miljanbljmb, ne znam ko je proizvođač sata. Gledajući mehanizam mislim da je unutra mehanizam iz ručnog sata samo skeletizovan. Na žalost ne mogu da prepoznam mehanizam. Pogledaj ispod balansnog točka ima li kakva oznaka. Trebala bi biti. Onda pokušaj tu oznaku naći na ovim fotkama. Ako to sve uspe onda ćeš barem znati ko je proizvođač mehanizma a možda i koji je tačno mehanizam.

25q4rpf.jpg
1illl3.jpg2v9reip.jpg692txe.jpg

Last edited by a moderator:

Poštovani Forumaši,

zamolio bih za pomoć vezano za identifikaciju IWC sata koji sam nasledio od oca, a on od dede. Svaka informacija o modelu i istoriji je dobrodošla. Unapred hvala.20161127_183834.jpg20161127_183848.jpg

Black_aries dobro došao na forum.

Potrebno je otvoriti sat i pogledati koji je mehanizma unutra. Na ovom sajtu (bidfun-db Archive: Watch Movements ) ćeš verovatno pronaći mehanizam koji je u tvom satu pa ćeš videti i tehničke karakteristike mehanizma a verovatno i okvirnu starost sata. U prazno polje na sajtu ukucaj IWC , klik na "search" i upoređuj fotke sa onim što vidiš u satu. Zaobiđi mehanizme gde piše "manual wind", "automatic", gledaj samo mehanizme za džepne satove.

Takođe, okvirnu starost sata možeš utvrditi tako što ćeš serijski broj mehanizma i/ili kućišta ukucati u prazna polja na ovom sajtu:DateYourIWC applet

Last edited:
Pozdrav ljudi.

Prvo da se izvinim ako sam promasio temu.
Pre neki dan sam naleteo na ovu Doxu Anti-magnetique i bas mi se svideo ovaj vintage izgled. Mislim da bi uz dobru restauraciju bio interesantan satic. Da li mozda neko zna nesto vise da mi kaze o mehanizmu i godini proizvodnje, pre nego sto ga odnesem na popravku, da vidim ima li mu spasa i naravno da li se sve to isplati raditi.
Unapred hvala. :)
20170225_152355.jpg20170225_152422.jpg20170225_152438.jpg20170225_152536.jpg

Andrijaa, da li satu ima, kako kažeš, spasa reći će ti časovničar kada otvori sat i vidi u kakvom je stanju mehanizam. Ako sat radi, verovatno da mu treba samo servis, ali to će ti sve reći časovničar (obiđi ih nekoliko).
Teško je pričati o mehanizmu kada nema fotografije. Možemo samo da nagađamo.
Što se tiče godine proizvodnje, tačnu godinu nećeš verovatno nikada saznati. Orjentirno rekao bih 50-te, možda grešim.

Da li se isplati? Zavisi. Čisto finansijski se ne ispalti (preprodaja). Ako je sat nasledstvo, lepa uspomena i sl. ili ti se jednostavno dopada sat onda se sve isplati.

Da li se isplati? Zavisi. Čisto finansijski se ne ispalti (preprodaja). Ako je sat nasledstvo, lepa uspomena i sl. ili ti se jednostavno dopada sat onda se sve isplati.

Lepo receno. Ne razmisljam o prodaji. Sat je pripadao mom dedi, a kada je prestao da radi 70-ih, zamenjen je novim. Od tada stoji. Ne znam da li je uopste nosen na popravku. U svakom slucaju, cu videti ovih dana sta moze da se uradi, pa javljam.
Hvala na odgovoru. :)

Back