Pozdrav svima i VELIKO HVALA na zaista kvalitetnim odgovorima a posebno Dzoniju i nickname-u!
Konačno su se stekli uslovi (vratio sam se sa puta; žena trenutno spava

) da pažljivo pročitam sve što je napisano i da dodatno prokomentarišem.
Što se tiče pitanja zašto bih kupio dSLR, odgovor koji priliči jednom laiku je da sam u nekoliko navrata bio oduševljen slikama kolega koji poseduju dSLR a koje su slikane u uslovima slabog svetla (zatvoreni prostori raznih tipova), što me je inicijalno navelo da razmislim o kupovini istog.
Takođe je bilo pitanje u kojim prilikama bih ga koristio, a odgovor je uvek kada putujem i kada idem sa namerom da napravim dobre fotografije, a ono što će mi u budućnosti biti jako bitno i što je možda i najjači razlog za kupovinu je fotografisanje satova!
Konkretno koristio bih ga za fotografisanje satova na sajmovima, u prodavnicama itd. Drugim rečima na mestima gde možda neće biti adekvatnog osvetljenja a da pritom ne želim da pravim kompromis u kvalitetu fotografija.
Dosta ste me bacili u dilemu u smislu da li uopšte kupiti dSLR, i pogledao sam i non-dSLR aparate konkretno Canon S95, mada kada sam video cenu zapitao sam se da li se isplati kupiti taj fotoaparat za 440 EUR kada mogu da kupim Nikon D3100 kit 18-55mm za 499 EUR? Koje su prednosti i mane i jednog i drugog a za svrhu za koju mi je potreban?
Iskreno manje sam zbunjen nego na početku, dosta toga se iskristalisalo, svestan sam da je potrebno da se dodatno edukujem (hvala nickname na linkovima i savetima), ali mi i dalje treba vaša pomoć pre donošenja konačne odluke.
Na kraju, bio bih zahvalan i na predlogu mesta za kupovinu aparata (kod nas, u inostanstvu, u prodavnici, online...).
Pozdrav!