Prvi post

NickH

Časovničar
Pozdrav ucesnicima foruma.

Ovo je moj prvi post - stoga da se predstavim: zovem se Nikola (Nick) Hacko i bavim se kupovinom/ prodajom i popravkom satova. Rodom iz Vojvodine, a od 1997 zivim u Australiji. Po zanimanju sam casovnicar, treca generacija. Zanatom su se bavili - i jos se bave- stric i otac. Prakticno, odrastao sam u casovnicarksoj radnji :-)

Kolekconarstvo u Australiji je na svetskom nivou, sto znaci da se svakodnevno srecem sa
vlasnicima i kolekcionarima satova koji nose sve od Omege do Pateka, sto svakako cini
svaki dan drugacijim i interesantnim. Glavna delatnost je ipak kupovina i prodaja,
pisanje clanaka za specijalizovne casopise, blog, i naravno nedeljni 'newsletter'.

Poziv za upis na forum sam dobio od vlasnika sajta, sto je svakako kompliment.
Koliko mi vreme dozvoljava bicu na raspolaganju i nadam se od pomoci
oko tehinckih detalja ili konverzacije u vezi satova generalno.

Iako jos nisam prociato sve postove na Svetu Satova (da li je to uopste moguce?)
prijatno sam iznenadjen aktivnoscu na forumu - stoga cestitke organizatorima i ucenisicma!
Bez zelje za reklamom: oni koji zele da se bolje upoznamo ce naci link do bloga pretragom na internetu.

Toliko za prvo javljanje. Srdacan pozdrav,

NickH

Dobro nam dosao i jos bolje nam pomogao u svemu! Zelimo ti da budes ovde opusten jer se ne radi uvek o satovima vec i drugim raznim ne tako manje bitinim desavanjima i prepirkama koji sve ukupino gledano ne mogu da budu zlonamerne jer se svi manje vise makar po postovima i duzini ucestvovanja poznajemo.
Ti si onda medju ako ne i najkompetentniji da nam kazes nesto za satove,ma da moram ti priznati sada jedan od clanova uzgred i modelater podosta zna a tome se cudimo i njegov kum i ja...znaci bice zdrava i lepa komunikacija ja se nadam i opet ti zelim dobrodoslicu.
Za pocetak daj neki link sa skoro dzabe Rolexima za Marka :) Salim se naravno.
Poz i Dobro jutro ti zelim

Last edited by a moderator:
Poštovani Nikola,

Drago mi je da Vas vidim kao člana foruma i takođe mi je drago da imate pozitivno mišljenje o sajtu.
Želim Vam dobrodošlicu i ugodan boravak na Portalu Svet Satova.

Pozdrav za Australiju! :)

Dragana

Pozdrav Nikola i dobrodosao na Forum!
Tvoj dolazak je, moram da kazem, jedno od najprijatnijih iznenadjenja u poslednje vreme!
Vec izvesno vreme pratim tvoj sajt - koji je fantastican, vrlo informativan, strucan i duhovit - a nisam imao pojma da si "nas"! :)
Nadam se da ces naci vremena da i sa nama podelis deo svog znanja i iskustva.
Pozdrav!

Pozdrav i dobrodošlica! I još bolji ostanak na ovom forumu!
How To Kill a $11,000 Watch in Two Easy Steps
Slatko sam se nasmejao, mada nije smešno ali tekst je pun duha.

Dobrosao na sajt, drago mi je da sada mozemo da dobijemo neku informaciju iz prve ruke. E jedino sto cu ja uskoro morati da povecam budzet planiran za kupovinu satova, a to nisam planirao ovako brzo.. ;)

Jos jednom hvala na srdacnom 'doceku'.
Malo me hvata trema, stoga evo jednog ekslkuzivnog posta za ljubitelje Omega satova :-)

Ono sto je fascinatno isto koliko i satovi su njihovi vlasnici.
Price, dogadjaji, mitovi i legende vezane za kolekcionare cine svaki dan interesantnim.

Pre 3 meseca u shop je dosao vlasnik Omege kalibar 8611 - annual calendar.
Sat je izgledao fantasticno ali je imao jedan "mali" problem: na kraju svakog meseca datum je prebacivao
dva dana unapred. Kao sto je poznato, godisnji kalendar treba sam da 'prepozna' mesec (30 ili 31 dan)
a vlasnik sata rucno podesi kalednar jednom godisnje, 31. marta.

Ocigledno sat u takvom stanju nije za prodaju, i jedina radionica gde se vrsi popravka
ovakovog mehanizma je Omega servis u Svjacarskoj. Kalibar 8611 je prvi put prozveden 2008. godine
u ogranicenoj seriji od svega 160 komada ugradjenih u DeVille model.
Vlasnik je bio prilicno neraspolozen sto nisam bio u stanju da nesto uradim "na brzaka".
Iako je kvar trivijalan (podesavanje zazora na pinu koji uzubljuje kalendar) kopati po satu
takvog kalibra bez pristupa rezervnim delovima je pravo svetogrdje.

Na srecu, vlasnik je poslusao savet i sat je vracen u Svajcarsku. Popravka je kostala samo $600
sto je sitnica za ovakav mehanizam (prodjna cena u Australiji u 2009. je bila $28,000).

Ova anegdota ilustruje ono sto se na zalost cesto dogadja: da neki vlasnici skupih i komplikovanih
satova cesto pate od nedostatka soficistiranosti !
Znanje i vestina za popravku unkatnih mehanizama nisu dovoljni ako se
ne poseduju alati, pristup delivima i trening na specificnom kalibru.

Inace DeVille je smesten u kuciste od belog zlata, sa veoma dekorativnim ciferblatom.

omeganewdeville_1.jpg

omeganewdeville_2.jpg

Ocigledno u poslednjh 5-10 godina Omega ne stedi na razvoju i inovaciji
mehanickih satova sa zeljim da povrati reputaciju koju su imala 1960/70.

8611 mehanizam je poslastica za oko - most za unru (balance wheel)
i rotor su takodje od zlata (rose gold) a rubini su 'oversized' sto se ne vidja cesto
u Svajcarskimn satovima. Jos jedna detalj: balance wheel je izradjen od
silikona (crne boje) na koji Omega ima ekskluzivni patent.
Iako nisam ljubitelj co-axialnog escapement-a (o tome nekom drugom prilikom)
annual calendar je svakako sat dostojan ozbiljnog kolekcionara
i nema nikakve sumnje da ce ovaj primerak uskoro zavrsiti u 'pravim rukama'.

Fotografije su 'uslikane' pre koji minut, taze za clanove foruma :-)

Attachments

• omeganewdeville_1.jpg
    omeganewdeville_1.jpg
    49.1 KB · Views: 84
Back