Pozdrav Milane -
o kojim delovima se radi? Kao sto ti je poznato, sat se sastoji od nekoliko grupa 'delova': mehanizma, brojcanika i kazaljki, kucista i narukvice itd. Svajcarska industrija satova je oduvek funkcionisala na principu da specijalizovane fabrike prave samo odredjene komponente koje bi koristile sve (ili vecina) "prozivodjaca satova". Osim toga, jedan mehanizam se cesto koristio 20, 30 i vise godina dok su kucista, brojcanici i narkuvice bili stvar mode i imali 'vek trajanja' od 10 godina u najboljem slucaju.
Pronaci originalnu narukvicu ili kuciste za sat napravljen tokom 70's je skoro nemoguce, dok se u isto vreme NEKI delovi (od mehanizma) mogu jos uvek relativno lako pronaci. Ono sto naravno komplikuje stvar je i to da se delovi koji su najosetljiviji uglavnom nestali iz magacina, pa ces za Lemaniju naci sve ono sto ti ne treba :-(
Dakle radi se od slucaja do slucaja, od sata do sata, od marke do marke i od kalibra do kalibra. Restoracija je svake godine sve skuplja jer je delove sve teze naci. Ako te zanima nesto konkretno, javi se na email; mogu da proverim sta ima/nema.
Za pretragu potrebno je navesti model reference (model sata- oznaka najcesce na unutrasnjoj strani poklopca) i kalibar mehanizma. Bez ova dva podatka ne vredi ni pokusavati pretragu. Originalne narukvice: nema shanse. Na srecu, kad je u pitanju omega moguce je naci Omega narukvicu "koja odgovara" ili slicnog stila.
Zahvaljujem se profesionalcu na ispravci - silicon (Si) i silicone (polimer) se isto izgovaraju pa sam se 'zaneo' i preveo pogresno.
Mislim da je nemoguce napraviti balance wheel od silikona

. Mada sam se iznenadio kad sam nedavno negde procitao da je Breguet (stari majstor) jos 1800ih eksperimentisao sa staklenom spiralom! Greske pravim u svakom postu - uz izvinjenje.