Rezerva snage 3133

backarelli

New member
-u par navrata mi se desilo, da ne znam tačno vreme kada sam navio sat (3133). Medjutim, koliko god vremena da prodje, kad pogledam on radi. Sada sam rešio da istestiram rezervu snage na mom satu (ss18) ,pošto mi je čudno da toliko premašuje zvanične podatke. Na svim zvaničnim sajtovima sam pročitao ovakav isti podatak ...

BTW - za Poljotov mehanizam 3133 je naznaceno da mu je rezerva snage 42 sati bez a 37 sati sa ukljucenim hronografom!

E sad, zapisao sam tačnu satnicu navijanja 23.01. u 09:15h . Sat nikada nisam navijao "do kraja" , jer se plašim da ne oštetim mehanizam. Blagim navijanjem, kada osetim i najminimalniji otpor, tu stanem sa navijanjem. Znači,nikada nisam ni pokušao sa navijanjem "do kraja" . Za vreme testa ,nisam startovao hrono (štop) ni jednom.

E sad, ono što me čudi je da sat još uvek radi !?! :confused: Sada je 25.01. 16:15 , što računicom dovodi, da sat sa jednim navijanjem (i to ne maximalnim) radi celih 55 časova i još uvek radi !

Da li je moguće, da rezerva snage (bez upotrebe štoperice) kod ovog mehanizma toliko dugo može da traje ?

Moguce,

inace, znam da moj nije bio 3133 ali da dodam iskustvo: testirao sam Getat koji sam imao, kineski mehanizam na navijanje, njemu je rezerva bila 59 sati i mozda 20ak minuta (mrzi me da trazim post)

Sta hocu da kazem, ako ga je kinez napravio na skoro 60 sati, pa rus mora bar tu negde da bude :)

Za 3133 kažu da je rekord nešto preko 64 sata,a izgleda da je 60 sati rada prilično uobičajeno.

ko sto rekose ljudi, moguce je, a tako bi i trebalo. :thumbup:
na jednom od 3133 koje sam imao rezerva je bila oko 64h, na druga tri oko 48-52h (bez ukljucene stoperice).

voleo bih da se javi neki vlasnik nekog starijeg sata sa 3133 (iz sedamdesetih, npr.) i da kaze kolika je rezerva snage na njegovom satu, jer imam utisak da novije serije imaju manju rezervu.

Nisam otvarao sat ,pa ne znam koji je mehanizam unutra. Od onog što sam našao na netu, mislim da je SU3133 , što znači novije generacije. Živo me zanima, koliko će izgurati. U 19:15 će biti okruglo 58 sati rada. Trenutno još uvek radi...

Ja imam 3133,gosn.Sima Hrabri zna o kom se modelu radi :thumbsup:.Ja ga navijam do kraja,svako jutro kad ustanem....i sad ste me uplašili sa tim da može da se ošteti mehanizam ako se tako navija???

Nisam otvarao sat ,pa ne znam koji je mehanizam unutra. Od onog što sam našao na netu, mislim da je SU3133 , što znači novije generacije. Živo me zanima, koliko će izgurati. U 19:15 će biti okruglo 58 sati rada. Trenutno još uvek radi...

SU bi trebalo da su stariji mehanizmi (sedamdesete i osamdesete), a nakon toga mehanizmi imaju oznaku P ili su bez oznake.
Dakle, trazimo jos jedan SU! :)

.Ja ga navijam do kraja,svako jutro kad ustanem....i sad ste me uplašili sa tim da može da se ošteti mehanizam ako se tako navija???

Ne moze nista da se dogodi, naprotiv. I trebalo bi da ga navijas svaki dan, priblizno u isto vreme.

-za 15 min će ući u 62gi sat !!! Još uvek radiiiii....

Mister No , pa znaš i sam . kreza.gif Uživanje je loš opis ! Ako predje 64h , upiškiću se u gaće ! icon_peace.gif

andronik , ma ja ga izbegavam navijati do kraja, jer mi je manji rizik da ga mojim šapama prenavijem i oštetim "spring" ! Nema potrebe zatezati do samog kraja. Oseti se pod prstima, kad si pri kraju !

Mislim da su upravo tu mehanizmi na ručno navijanje najosetljiviji jer uvek postoji mogućnost nespretnog (pre)navijanja sata od strane vlasnika.

Znači, sa ovolikom rezervom snage, stvarno nema potrebe zapinjati do kraja,pa i ako dobijem pecku od sime:D to je moje mišljenje, .;)

SU bi trebalo da su stariji mehanizmi (sedamdesete i osamdesete), a nakon toga mehanizmi imaju oznaku P ili su bez oznake.

:)

A NOS "Space'92" tagged June, 1993 with a new silver alloy balance wheel:

533279d1318391657-guide-determining-age-originality-poljot-3133-chronograph-balance3.jpg

-mislim da su bez prefiksa stariji modeli (`70sete)... možda i grešim, nemam pojma. Videću šta je u mojoj mašini, kad ga budem nosio na service ! eusa_think.gif

aj da docekamo da stane, pa da mozemo na spavanje...

icon_peace.gif

-zaigrao sam se na kompu i ne vidoh...
Stao je na 23:29:40 , što znači 62h 19,7min . Da sam navio do kraja, možda bi se protegao još koji sat... :D

Back