Da, slažem se sa tobom, mada sam mišljenja, da je Rolex više puta neopravdano napadan sa strane šire javnosti,što se tiče namerne manipulacije i ograničavanja proizvodnje sportskih modela i da tako stvaraju masovnu histeriju.
Kao prvo imali su sreću u nesreći, da im Zenith u '90 godinama nije uspevao dobaviti dovoljan broj El Primera za Daytonu, pa su se na taj način stvorile prve liste čekanja za ovaj model.
Onda se na tržištu pojavila gomila rusa i pre svega kineza, koji su posegnuli po satovima ovog proizvođača.
Opšte je mišljenje, da bi Rolex morao smanjiti proizvodnju klasičnih modela na minimum i na taj račun povećati proizvodnju sportskih modela. Rezultati realizacije dokazuju, da je to u poslednjim godinama i uradio ali jednostavno, potražnja je tolika, da ne mogu pokriti sve na vreme.
Produkcija satova je specifična i ima svoje granice. Poznato je, da izrada mehanizma sa osobinama hronometra traje oko 3 do 4 meseca a takvog hronografa oko pola godine. Rolex pravi isključivo hronometarske mehanizme.
Za izradu takvih mehanizama je potrebno visoko stručno znanje i ne možeš jednostavno pokupiti sa ulice 300 ljudi i dati im u ruke, da povećaju proizvodnju do neba.
Čak ni Rolexu nije u interesu, da im se čelična Daytona na sivom tržištu danas prodaje za 24.000 €, Pepsi za 16.000 €, Batman za oko 14.000 €, Submariner Date za 10.000 €, No Date za 8,5 k €. Sada će se i navedene cene dignuti.
Ograničili su AD tako, da se na garanciju unosi ime i prezime kupca. Prilikom kupovine, već u radnji AD mora skinuti sa sata sve nalepnice.
To sam lično doživeo. Prvog Submarinera No Date sam kupio kod AD aprila 2018 i sve je išlo normalno. Sat je bio dostupan, mada sam već tada na garanciji bio naveden pod imenom i prezimenom, nalepke su ostale na satu.
Prilikom kupovine u augustu prošle godine, na sat sam čekao nekoliko meseci, mada sam kod tog AD kupio više satova i imao, ako mogu tako reći, neke privilegije. Sat sam morao kupiti na suprugino ime i prezime, jer sam u bazi bio upisan kao kupac tog modela i nije bilo šansi, da bih ga kupio pod svojim imenom. Nalepnice su skinute sa sata i što je najsmešnije, dobio sam ga nekoliko meseci pre,jedino zato, što se jedan kinez prethodnog dana nije pojavio, da ga preuzme.
Bez obzira, da li se stvarno radi o manipulaciji ili ne, do nje nikada ne bi došlo, da iza svega ne stoji ogromna potražnja na tržištu. A potražnju ne možeš tek tako veštačko napraviti. Rolex je bio jedini švajcarski proizvođač, koji skoro nije osetio posledice kvarčne krize u sedemdesetim i osamdesetim i iz nje je izašao potpuno netaknut.