Satovi pod mikroskopom

anbeast

New member
Cesto se vodi polemika oko kvaliteta zavrsne obrade pojedinih satova i brendova. Na WUS-u sam iskopao nekoliko tema gde je korisnik Curious man slikao razne satove pod mikroskopom. Verovatno su je mnogi vec pogledali ali eto, zanimljivo je mozda i za raspravu.

S jedne strane, ako se nepravilnosti i aljkavosti ne vide golim okom ili pod malim uvecanjem - to je OK, sa druge strane evidentno je da su pojedini proizvodjaci perfektni i pod mikroskopom, a pojedini prilicno aljkavi iako su cene tih satova poprilicne. Moze biti i da se obrada razlikuje od primerka do primerka, ali sve u svemu, zanimljivo je videti...
Za ocenjivanje proizvodjaca jedino je relevantno kada je fotkan nov, neotvaran sat, ali ovde ima i par ''vintage'' primeraka koji su ipak vrtedni paznje. Najvece probleme ovi primerci iskazuju na ciferu i kazaljkama (sto je i normalno), ali ujedno i pokazuju da kad je mehanizam uredan, on je uredan i posle dosta godina.... Uzivajte....

Evo linkova:

1. Orient Star under the microscope
  2. Omega Speedmaster 3573.50.00 "Moonwatch" under the microscope (84 pics)
  3. Invicta 8926 with Seiko NH35A movement under the microscope (31 pics)
  4. Frederique Constant FC-935CDG4H6 under the microscope (65 pics)
  5. Zenith El Primero Striking 10th under the microscope (82 pics)
  6. Strela under the microscope
  7. Girard Perregaux Gyromatic under the microscope
  8. Hamilton Khaki Navy GMT under the microscope
  9. Vostok Komandirskie (Submarine) under the microscope (54 pics)
  10. Baume & Mercier Capeland under the microscope (61 pics)
  11. Magrette Moana Pacific Diver under the microscope

Last edited:
Gledao, i neprijatno se iznenadio.
Ali realno, kad cemo stavljati sat pod mikroskop:D

Naravno da necemo, ali na neki nacin govori o predanosti detaljima. A upravo ta predanost detaljima je glavna marketinska prica u visoj klasi. Jos jedna stvar - verujem da masinski sklopljeni satovi bolje izgledaju pod mikroskopom nego oni rucno sklapani. Nemam neki dokaz za ovu tvrdnju samo zdrav razum (koliko je on zdrav u mom slucaju - diskutabilno je :)). Zaintrigirao me onaj Zenit. Izgleda da je mozda kako se to kaze ''refurbished'' pa je stoga onako uzasan...mada i to su samo pretpostavke....

Pa mozes da zamislis kakvi su detalji , kod manje renomiranih proizvodjaca, kad ih gledas kroz mikroskop:) Ni meni se ovo ne svidja , ali pogled ispod mikroskopa mi nikad nece umanjiti moj afinitet prema odredjenom brendu. A posebno sto je ovo jedan od primera, ako od 200 satova jedan ima ove "mikroskopske" greske meni je to zanemarljivo:)

Jasno! Pa pogledaj Strelu koja izgleda ko muzejski primerak pod mikroskopom, a tako bih je posedovao :)

Vrlo, vrlo interesantno! Na stranu sve drugo - interesantno mi je da je kod Sea-Gulla sve (manje-vise) OK sa metalurske strane ali tolika kolicina niti i trunja, neverovatno! I Komandirskie me vrlo ugodno iznenadio - vidi se da nema niceg suvisnog ali vrlo uredno i bez gresaka. Na kraju - najvise me zacudila Strela - neki detalji, stampa na ciferu su odlicni, daleko precizniji nego na mnogim Svajcarcima, a onda mehaznizam - prilicno razocarenje :(.

Evo i jedan video Tissot Visodate
[video=youtube;kC41WfgzDtA]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kC41WfgzDtA#![/video]

U svakom slučaju zanimljiv ugao gledanja na satove koji nam otkriva sa koliko pažnje su odrađeni pojedini modeli. Kinez je u potpunosti ispunio moja očekivanja. :) Voleo bih da vidim pojedine Seiko modele od onih jeftinijih do najskupljih da bih napravio neku komparaciju u okviru brenda.

Sve ovo samo ucvrscuje moje misljenje da je za perfektan izgled pod mikroskopom zasluzno masinsko sklapanje. Sto je i logicno ocekivati... :)

Ljudi, koliko ja vidim za sada - kapa dole za Seiko i Omegu :adore:

EDIT: Cini mi se da je anbeast u pravu - ko ima razvijeniju automatizovanu, masinsku obradu, taj i prednjaci ;)

Last edited:
Odlična tema...

-nego, prijatno sam iznenadjen i ovim Orient Planetom, koji je meni bio dosta dugo meta kupovine. Kako reče bata-Ruja, uopšte ne izgleda loše...

Tek sad pregledah temu(zato sam stavio onaj link direktno sa WUS u temi o FC)!
Stari dobar posao - dankhe!
Omega se pokazala dobro,Zenith i ne tako dobro(otvaran je ali nije se čekićem po njemu tuklo)!
Orient sasvim ok,Seiko takođe!
Volio bih i ja vidjeti GS!
Elem,ok je sve pod pretpostavkom da se ne gleda pod mikroskopom!

Super tema. Tamna silo još jednom svaka čast .

Nisam sve pregledao, na osnovu onoga što sam video: Seiko odličan, ni manje para ni više preciznosti ( osim znaka 5 ali opet za te pare odlično), Omega takođe odlična, Orient odličan osim onih plavih kazaljki ( Orient Star ), Zenit se nije proslavio, Sea Gull očajan ...

Kada smo poceli da ih gledamo pod mikroskopom to znaci da smo duboko zastranili. Ali u svakom slucaju odlicna tema! Po meni su se Seiko i Omega prilicno izdvojili. Ali bi voleo da vidim i GS i Rolex-a i recimo nekoga iz samog vrha na primer Breguet.

Back