Nažalost takvih primera ima na svakom koraku! Zato postoje ovakvi forumi, naoružaš se znanjem, ne retko većim od onih koji stoje sa druge strane pulta u blještavoj i nakićenoj radnji. Uđeš u radnju i znaš šta tražiž, ne obazireš se na njihove često neutemeljene i netačne hvalospeve. Što se tiče načina plaćanja, gotovinom, platnom karticom i sl., to su sve kao što sam naziv kaže sredstva plaćanja, prema tome ne bi trebalo da bude problema. To su njihovi problemi, koji tada bivaju Vaši ( naši - kupaca ). Možda ako nije baš neka velika suma u pitanju skupiš u gotovini i platiš. Bilo kako bilo nema razloga da se osećaš kao pokisao pas, jer sa druge strane pulta ili telefonske žice se nalazi polupismeni kvazi trgovac koji je tu došao kroz šljivike i livade.
Čast izuzecima, naravno.
Nikola I.Milićević
Nije bitna suma, bitan je princip.
Zašto je nekom nešto omogućeno a drugom ne?
U redu bi bilo da ta opcija nije dostupna nikome onda bi mogli pričati o politici firme i sl.
A drugo, ja banci uredno plaćam naknadu za izdavanje i održavanje baš te dve platne kartice koje mi omogućuju da platim na rate (i to već godinama iako sam ih koristio svega pet-šest puta), i ne znam zašto to ne bih koristio pogotovo u današnje vreme divljanja vrednosti dinara u odnosu na evro...
Što je najdebilnije ako odem do BG uredno mogu sve regulisati na način na koji sam planirao, niko ne postavlja pitanje gde živiš i odakle si...
Da napomenem ne bih želeo da se kolege sa foruma koji žive u BG osete prozvanim, ova moja jadikovka nije uperena protiv Beograda i beograđana nego protiv debilno-diskriminatorskog odnosa jedne firme prema građanima Srbije koji ne žive u Bg, a njihove pare su jednako dobre i vredne kao i pare beograđana...
EDIT: araphel, to plaćanje karticama na rate je moguće već xy godina. U principu funkcioniše tako što otvoriš karticu u banci koja ti omogućuje da kupiš nešto do unapred određenog iznosa... Kada kupiš tom karticom nešto vrednosti npr. 30.000 dinara samo naglasiš da želiš da platiš u npr. 6 rata (neke radnje daju i više, prodavnice računarske opreme i do 12 rata) i oni ti srede papirologiju i pored fiskalnog računa izdaju neki račun plaćanja na rate. I to je to svakog 15 u mesecu na račun platne kartice uplatiš 5.000 dinara i tako posle 6 meseci otplatiš sve.
E sad, znam pouzdano da prodavci odmah istog dana prodaju tvojoj banci svoje potraživanje prema tebi i odmah na ruke dobiju iznos kupovine umanjen za neki mali procenat. Od tog momenta ti si dužan banci i oni skidaju iznose navedenih rata. U principu svi su na dobitku i kupac koji lakše i bezbolnije priušti nešto i prodavac koji to nešto ne bi ni prodao da nema rata i banka koja čini "uslugu" svom klijentu i posredno ga klepa na sto drugih načina naknadama za održavanje tih računa i sl...