Satovi za svakog - Pomoć pri kupovini

Re: Jaques lemans

Poštovani,

Koji je sat kvalitetniji od ova dva:

1. Candino Classic C4458/3
2. Vostok Europe Anchar V-8215/5105143

Srdačan pozdrav!
HVALA

Nisam ekspert za Casio, ali mi deluje kao da nije original, jer ni jedan marker na ciferu se ne gadja sa kruznim prstenom, a sumnjam danbi takav sat prosao kontrolu kvaliteta.

Re: Jaques lemans

Ozbiljno sam zagazio u temu satova, cak toliko da sam odustao od kupovine boljeg automobila, uzeo astru g kako bi mogao da si priustim longines hydroconquest, no u zadnje vreme ozbiljno se razmisljam I o fiyta spacemaster iako mi je rizik kupovine istog pomalo prevelik...svaki savet dobrodosao. Sledece godine prodajem stan za jednog nardina kako je krenulo... Hvala drugari

Na prvi pogled deluje da bi ovo pitanje moglo ići i u "pazi replika", pošto je u pitanju "švajcarski" sat koji prave Kinezi... ali oni i ne kriju gde se sat pravi.
Deluje da je kineska firma kupila ili registrovala ime u švajcarskoj, i sada satove prodaje sa čudnom formulacijom "Made in China, Switzerland craft". Ali dobro, takve"nemačke" satove sam već viđao.

Meni je ustvari neverovatno da bilo kakav sat sa safirnim staklom, čeličnim kućištem i japanskim kvarcnim mehanizmom košta 40 ili 60 EUR, i to sve sa isporukom skoro bilo gde na planeti:

Aliexpress.com : Buy Quartz watch BUREI 2015 women's casual fashion trend Leather belt ladies waterproof stainless steel dial women dress watch 3017 from Reliable watch repair tool kit suppliers on Swiss BUREI Watch Exclusive Shop | Alibaba Group

Multi function watch BUREI 2015 Fashion Casual Wristwatches depth waterproof leather strap men's luxury brand watches 7002 A-in Men's Wristwatches from Watches on Aliexpress.com | Alibaba Group

Prvo pitanje: Kako je to moguće?
Drugo pitanje je kakve će se promene desiti kada Kinezi kupe prvog pravog (živog) švajcarskog proizvođača satova.
Npr. kupili Volvo... i nisu ga (još) uništili kao što su svi predviđali, već su ga učinili profitabilnim, i uspeli da sačuvaju reputaciju.

Pa brate, moguće je iz sledećih razloga:
- cena radne snage,
- ugradnja najjeftinijih mogućih komponenti i sirovina (samim tim i najjlošijeg kvaliteta),
- ne bih se zakunuo (jer nigde ne piše) da je kućište sata od čelika (možda je ona fora stainlesssteel back), a ako jeste sigurno nije od kvalitetnog 316L čelika,
- nepostojanje kontrole kvaliteta,
- nepostojanje servisne podrške (što je bitna stavka u finansijskoj konstrukciji bilo kog ozbiljnijeg proizvođača satova),
- nepostojanje troškova marketinga.

Realno, njegova proizvodnja košta 20$...

Sve ovo se odnosi na drugi sat Burei 7002 A pošto mi je taj privukao pažnju iwc-olikim izgledom, ovaj prvi nisam ni analizirao...

Sa druge strane, svi smo mi svesni da kod cenjenih brendova cena nije uslovljena samo kvalitetom već i "hajpom"...

.

Meni je ustvari neverovatno da bilo kakav sat sa safirnim staklom, čeličnim kućištem i japanskim kvarcnim mehanizmom košta 40 ili 60 EUR, i to sve sa isporukom skoro bilo gde na planeti:

Prvo pitanje: Kako je to moguće?

Tako što je proizvodna cena znatno ispod navedene prodajne cene.
:yes4:

EDIT- Sada tek vidim da je Kure to detaljnije elaborirao :)

Ovo je sve delimično tačno, ali ne u potpunosti. Npr:
  • Minimalac u Srbiji je danas (nažalost) niži nego u Kini... a cena rada je uporedljiva. Toliko o velikoj prednosti niske cene radne snage.
  • Slanje jednog ovakvog paketa, iz Srbije, na drugi kraj sveta bi koštalo 20-25% cene isto

Pa onda zamislite da li biste mogli da proizvodite i prodajete ovakav proizvod (isti, bez kontrole kvaliteta i podrške) iz Srbije, makar i za 50% veću cenu... a da gazdi ipak ostane neka zarada.

Pretpostavljam da je odgovor u kombinaciji više faktora (sem poznatih, vezanih za niske cene radne snage i preskakanje nekih koraka u proizvodnji zbog ušteda):
  • Svi proizvođači delova dostupni na jednom mestu
  • Državna podrška izvoznicima (npr. danas je moguće dobiti proizvod koji košta $0.50, sa sve isporukom u Srbiju, što je manje od poštarine u samoj Srbiji... što znači da postoji masovan i veoma jeftin sistem grupnog slanja poštanskih pošiljaka u inostranstvo)
  • Vlasnici firmi zadovoljni i malim profitima (sve dok je količina dovoljno velika)...
  • ... dodati po želji...

Pravi odgovor je i odgovor na pitanje zašto je iz Srbije izvoz tako nizak.

Louis XVI satovi

Pozdrav svima. Novi sam clan na forumu i nemam nikakvog iskustva sa satovima bilo koje marke. Odavno imam zelju da kupim sebi dobar sat i sada konacno imam i mogucnosti ali nemam iskustva tako da je svaki savet dobro doso. Dopadaju mi se neki modeli satova Louis XVI Automatic pa ako bi mogo da mi neko kaze nesto vise o njima ili mozda predlozi neku drugu marku...hvala!!!

prijedlozi...

Znaći takav sat, to je to to tražim! To je jedan od satova koji bi uzeo na prvu, bez puno razmišljanja, ali osuđen sam tražiti alternativu naravno zbog jedne male sitnice; CIJENE

http://www.jomashop.com/tissot-watch-t0914204705700.html

U obzir dolaze samo sportski satovi, i želja je da bude s altimetrom
Preporuke... Hvala

Last edited:
Hvala na brzom odgovoru, ma gledo sam Casiovih bezbroj modela ali jednostavno su mi nekako prenapadni..
Ali sam svjestan da ću morati napraviti neke kompromise...

Ne znam bogami, ima Casia bas svakakvih... procunjaj jos malo, mora da ima neki koji ima funkcije koje zelis, a da izgleda dobro za tebe...

Nije vezano za gore navedeno...
Video sam danas u Bomaru u SU neki Citizen "two crown" (sa dva cifera),a na sajtu ga nema...nekih 31.000 din
Ima neko neki info sta je to... podseca na Gerlah,LLD,one cuvene supercompressor vintage satove (da ne gresim dusu,mislim samo na polozaj i broj cifera) ili na te alarm satove sa dva cifera...simpatican sat ovako na prvu.
Valjda sam dobro opisao. Nisam imao vremena da udjem i pitam za model na zalost

Back