SCUBA ronjenje...

andrija86ze

New member
Ne znam da li ima neka tema otvorena negde o ronjenju a vidim da ima zainteresovanih ljudi za tematiku pa možemo ovde da diskutujemo o svemu i svačemu. :)

Počeću sa nekim fotografijama...i objašnjenjem skraćenice SCUBA - Self Contained Underwater Breathing Aparatus. :)

309092_113738662063902_1117005626_n.jpg 310278_2392719424650_868814013_n.jpg 313556_124614910976277_305783025_n.jpg 382221_143646422406459_1651810863_n.jpg 385983_157658004338634_1734856339_n.jpg

Na svim fotkama sam...možeš da provališ po nekim karakteristikama na odelu koje se ponavljaju na svim fotografijama. :)

Ali pusti to...daj da pričamo o ronjenju i po mogućstvu da se okupe još neki ronioci, a ima ih sigurno...hahaha

Last edited:
Ne. Iako imam nešto od opreme, uključujući i divera :)
Na većim dubinama imam probleme sa sinusima :(

Ok, kapiram. Na kojim većim dubinama...znaš li otprilike od kojeg metra počinju problemi i o kakvom se problemu tačno radi?

Andrija, možeš li kao ronilac da kažeš koji satovi su ti se najbolje pokazali u ronjenju?

PADI OWD ovde, fin je to sport, još da je i $$$ sredstava da se roni po nekim finim destinacijama širom sveta... gde bi nam kraj bio? :) A što se tiče satova, gre'ota je da se diver "davi" na suvom, voda je prirodna sredina za te satove.

Samo da se nadovezem na RUS-a.....lep je ovaj nas hobi, znamo da svaka "ljubav" kosta, pa tako i ova nasa! Ali pogledajte sta nam sve pruza......
Ujutro ustanem, lepo vreme a ja G-shocka sky cockpit na ruku pa "pilotiram" do rucka

20150115_121411.jpg

U podne padne kisa, ja Tunu na ruku pa u "dubine"
20141019_071904.jpg

Navecer Jaeger Le Coultrea, dresic pa lagano u setnju
IMG_1041.jpg

I evo koliko nam mogucnosti pruza ovaj nas hobi.....'ko to more platit'.

Nešo, meni su se najbolje pokazali obični solarni G-šokovi i najjednostavniji automatici sa koronom. :)

PeđaSD, 'de si gnjurac...i nemoj da se uvaljujemo sa nastavcima na tu reč, znam sve fore tako da pazi šta pišeš. :D To je tačno za pare...mada sam ja u stadijumu sada da bih se najradije odselio, da imam pare, negde na more...u neko izolovano mesto...i da imam svoj kompresor i još par nadžaka kao što sam ja pa da istražujemo dubine. :) Gde si završio kurs, u Smederevu negde? Imam dosta familije u Smederevu... :)

Misic M., druže javi se kod tvojih Nišlija u "NAISSUB" pa vidi sa njima... :)

Nešo, meni su se najbolje pokazali obični solarni G-šokovi i najjednostavniji automatici sa koronom. :)

PeđaSD, 'de si gnjurac...i nemoj da se uvaljujemo sa nastavcima na tu reč, znam sve fore tako da pazi šta pišeš. :D To je tačno za pare...mada sam ja u stadijumu sada da bih se najradije odselio, da imam pare, negde na more...u neko izolovano mesto...i da imam svoj kompresor i još par nadžaka kao što sam ja pa da istražujemo dubine. :) Gde si završio kurs, u Smederevu negde? Imam dosta familije u Smederevu... :)

Misic M., druže javi se kod tvojih Nišlija u "NAISSUB" pa vidi sa njima... :)

mozes nam napisati zasto su ti G shock dobri za ronjenje, na kojoj dubini si bio s takvim satom i opcenito koja ti je najveca dubna?

Naravno Borko... :)

G-šokovi zato što imaju štopericu i vremensko odbrojavanje i naravno zvučnu signalizaciju za kraj i jednog i drugog merenja koje se odlično pokazalo na deko stopovima i sejfti stopovima. Najdublje sam bio 47m prošle godine na jednoj podvodnoj litici u Grčkoj. :)

Deko stop je obavezni dekompresioni zastanak koji se obavlja na različitim dubinama i u određenom minutnom roku kako bi se nagomilani azot u krvi, koji je udisan kroz vazduh iz boce pod pritiskom, vratio bezbedno u gasovito stanje i izdisanjem bezbedno izbacio iz organizma. :)

Sejfti stop je isti takav zastanak koji se radi pred samo izranjanje na svakom zaronu koji je obavljen u okviru krivulje sigurnosti...krivulja sigurnosti su standardi određeni vremenski i dubinski a koji ne zahtevaju deko stopove jer se ne nagomilava kritična doza azota u krvi. Obično se obavlja u trajanju od 3-5 minuta na dubini od oko 5-6 metara iz predostrožnosti. :)

Ja isto ronim dosta dugo ali na vecim dubinama mi digitalni sat nikako ne odgovara zbog uvida u vrijeme. Pogotovo na toj dubini pushere stiskati na takvom satu nije preporucljivo.
Cuo sam od mnogih da je Grcka super za ronjenje i definitivno mi je zelja da napravim koji uron dole.

Naravno...razumemo se...i što nisi rekao odma' da ne pišem ovoliko i objašnjavam oko deko i sejfti stopova i krivulje sigurnosti itd hahaha...i ja koristim kompjuter kao primarno merilo za sve parametre ali dok nisam imao kompjuter uvek sam ovako radio iz predostrožnosti i sa tablicama i dubinomerom naravno...a najvažnije, sa dobrim brifingom pred zaron i vodeći se badijevim kompjuterom koliko je to bilo moguće. :)

Treba otići u Grčku...gde si ti najviše ronio? :)

Ja sam najvise vremena ronio kuci (istra) i znam jako puno interesantnih mjesta dole. Ako se ikad odlucis posjetiti Istru javi se pa cu te rado uputiti gdje da napravis urone i da vidis neka zanimljiva mjesta.

andrija86ze hehe naravno da nećemo nastavke tu reč :) Nisam u Srbiji, položio sam u aprilu 2011. na Boneiru (nekadašnji holandski Antili), nikad nisam ronio u Evropi, Srbiji ili u slatkoj vodi, uvek more i tople vode... Karibi, Meksiko, Havaji itd. Najveća dubina 154ft i to na 4. zaronu sa dive master-om i ekipom iskusnih ronilaca kad sam polagao, bilo je vrhunski jer sam upao u narkozu pa sam počeo da smejem kao blesav. :) Što se tiče budućih zarona, planiram sl.godine da odem u Egipat ili Emirate da probam tamo, ove godine nikako nagomilale su se neke obaveze kući (škola, posao itd.) pa ne mogu da postignem ni vremenski a ni materijalno.

Back