Re: Novi sat u kolekciji
Ne vidim zasto ovoliko zuci? Cak ste i milana zmaja uspeli da iznervirate :hmpf:.
Moje misljenje je da svako gradi stav o satovima na osnovu raznih uticaja (satovi koje je nosio/la, broj kvarova npr., uticaj reklama, price prijatelja, informacije sa interneta, knjige, dizajn...) i da ga menja godinama.
Ja sam vremenom razvio "naklonost" ka vecini IWC-ovih modela (bez obzira sto mnogi imaju "samo" doradjene ETA mehanizme

), sto me ipak ne bi nateralo da nosim neke od DaVinci modela (jednostavno ih '
ne varim' iako znam da su u njima genijalni mehanizmi). Takodje obozavam JLC i skoro sve njihove modele, kao i "pricu" koja stoji iza njih. Cenim i neke modele Zenith-a (ali ne mogu da svarim sve), Omege, Glashutte Original, da ne nabrajam. Iz nekog razloga ne mogu da prihvatim dizajn prakticno ni jednog Ademars Piguet-a, iako kapiram da je njihov uticaj u casovnicarstvu ogroman.
Meni se u tu sliku, u startu, nisu "uklapali" brendovi kao sto su Breitling i Rolex. Mislim da je averzija potekla od toga sto su to bili "isuvise poznati" brendovi koje su rado nosili i zaljubljenici u satove ali vrlo cesto ljudi koji se ne razumeju u satove ali zele da se razmecu kolicinom para (i iz poznatih miljea). Vremenom i slika o ovim brendovima se menja, pa su mi npr. jedan Submariner ili GMT II ili milanov :five: SuperOcean postali vrlo simpaticni.
Sad - kako je vecina postavila - nasuprot cele ove price dolazi Seiko, koji za razliku od prakticno svih gore pomenutih (i naravno mnogih drugih) ima KOMPLETNU gamu, za svaciji dzep, za svacije zelje, brend uz koji mozes da "rastes" i uvek nadjes nesto interesantno.
Ja licno ne mogu da se svrstam na jednu, drugu ili trecu stranu... Nosio bih bilo koji sat koji volim bez "grize savesti", bio on Seiko, IWC, Rolex.
P.S. Zamalo da ne pomenem
Hamilton 
. Naravno - bez razmisljanja o istoriji i uticaju na horologiju (mada i tu postoji uticaj Hamiltona) - naprosto 90% njihovih satova me odusevljava :man_in_love: dizajnom, detaljima, odnosom cena/kvalitet...