Šta je zapravo uspeh?

Vladan-Stevanovic

Administrator
Staff member
Pa ne možemo samo da se za*ebavano ovde mora sa vremena na vreme da padne i neka ozbiljna tema.

Šalu na stranu, danas pročitah ovo na internetu i mogu da potpišem svaku reč. Preveo sam tekst na srpski i delim ovde sa vama.

Eto nadam se da će i u vama rezonovati kao u meni.
Pljusnite komentar ako jeste.

Razmak između donošenja odluke i njenog sprovođenja je najpouzdaniji pokazatelj da li će ti život biti izuzetan ili prosečan. Ne talenat, ne okolnosti, čak ni kvalitet tvojih odluka – već brzina kojom smanjuješ prostor između namere i stvarnosti. Posmatraj to kao neku vrstu koeficijenta trenja u tvom životu: što je manji, to se više tvoje unutrašnje snage zaista pretvara u spoljašnje kretanje. Kada možeš da pređeš iz „trebao bih da uradim ovo“ u stvarno delovanje u roku od nekoliko sati umesto nedelja, ti ne postižeš samo više – već funkcionišeš u suštinski drugačijem načinu postojanja, gde tvoje misli imaju neposredne posledice u svetu, i gde su tvoj unutrašnji i spoljašnji život u stalnom, tesnom dijalogu.

Ovo je važno jer uspeh zapravo nije pitanje ishoda – već brzine iteracije. Osoba koja može da odluči i deluje u istom dahu dobije deset pokušaja za nešto, dok osoba sa razmakom od nedelju dana između odluke i izvršenja dobije samo jedan. Oni brže greše, brže uče, brže koriguju pravac i brže umnožavaju svoje prednosti. Još važnije, oni ostaju u kontaktu sa stvarnošću. Kada se tvoje odluke odmah susretnu sa svetom, dobijaš trenutnu povratnu informaciju o tome da li su bile dobre. Ne možeš da se kriješ iza udobnih zabluda o tome šta bi uradio ili mogao da uradiš, jer stalno otkrivaš šta zaista radiš. Ta brutalna, ali oslobađajuća iskrenost prema stvarnosti je ono što razdvaja ljude koji postižu izuzetne stvari od onih koji imaju samo izuzetne namere.

Konačni uvid je da smanjivanje ovog jaza nije samo povezano sa uspehom – ono je možda najiskrenija definicija uspeha koju imamo. Jer šta je uspeh ako ne dokaz da si zaista živeo u skladu sa sopstvenim vrednostima i vizijom? Da si bio ono što si govorio da jesi? Svaki trenutak između odluke i akcije je trenutak samoprevare, mala smrt u kojoj se jedna moguća verzija tebe nikada ne rodi. Uspešni ljudi su izgradili živote sa gotovo nikakvim kašnjenjem između prepoznavanja i reakcije, između uviđanja šta treba uraditi i samog činjenja. Postigli su nešto što većina ljudi nikada ne uspe: uskladili su svoja dva ja – ono koje zna i ono koje deluje – u jednu, nedeljivu osobu koja se kreće kroz svet sa neumoljivom snagom.

Da se upišem,kad već neće drugi .Mada moje mišljenje (poseban sam slučaj ),nije kompetentno.
Odgovor na sam naslov teme:Mislim da je danas uspeh biti čovek.
Neću ulaziti dublje u analizu,samo bih odgovorio na prvu rečenicu iz teksta.Svoj život smatram prosečnim a samim tim i izuzetnim i ne bih se menjao ni sa jednim izuzetno uspešnim.
Zadnjih godina kad čujem reči:uspeh,uspešan,karijera...digne mi se ovo malo kose na glavi što je ostalo...
Izvinjavam se ali morao sam.

Sent from my SM-A266B using Tapatalk

Moje mišljenje je da je ono što je pisac hteo da kaže to da taj izuzetan uspeh ne predstavlja eksterni uspeh, nego predstavlja život po svojim pravilima. Ja mislim da sledeća rečenica zapravo predstavlja suštinu ova tri paragrafa.

Jer šta je uspeh ako ne dokaz da si zaista živeo u skladu sa sopstvenim vrednostima i vizijom?

A generalno se slažem sa tobom da se mnogo ljudi fokusira da kreira neki eksterni uspeh, a potom bivaju nesrećniji nego ikada.
I citiraću jednog mudrog čoveka koji mi je nedavno rekao:

šta fali tome da budeš prosečan.

Back