Satovi kostaju toliko zato sto mogu da kostaju toliko jer su LUKSUZ. Mozda bismo nekakvim raslanjivanjem mogli da dodjemo do kako-tako realne cene (kada bismo bar okvirno znali cenu inputa) nekog sata, medjutim sve je to vrlo maglovito. Ja sam siguran da Rolex ne vredi 6-7 iljada, siguran sam da Patek ili Greubel Forsey ne vrede nekoliko stotina hiljada, siguran sam da neki krs star 50 godina ne vredi 400e, siguran sam da novi Vostoci ne vrede 200 evra.... Cak bi se i Seiko 5 verovatno mogao prodavati za 30e jer Seiko proizvodi desetine miliona godisnje. Cemu ova tirada vodi? Pa onome sto je i Milance rekao:
Nesto vredi onoliko koliko su ljudi to spremni da plate. A uglavnom su spremni da plate ako to nesto dotice njihove emocije, odnosno: ako im se mnooogo svidja, ako im poboljsava status (makar oni to tako dozivljavaju), ako im zavrsava neki posao, ako je retko itd.itd... Kod satova i ostale luksuzne robe, realno, malo je racionalnih razloga za kupovinu. Ja bih ovaj Stajni platio zato sto mi se vizuelno mnogo svidja i vise ih nece biti. 55 komada i - nema. Nema tu odvec racionalnih razloga. Svida mi se, zelim i slicno. Bajker, 23rubina i jos poneko, vi ne biste kupili jer mislite da je preskup.(sto je opet sasvim OK). Iggy ce o ovom Stajniju mastati za 40 godina kad ih bude gotovo nemoguce pronaci i kad bude bio bez pola cifera i oba pusera. Onda ce sigurno dati i celu svoju platu za njega:lol: (sto je opet savrseno u redu s moje strane. Ja mozda ne bih tada dao celu platu(lazem - bih i tada

), ali Igija bi to ucinilo srecnim i zasto da ne?!). Moje poimanje sveta je: Ako nesto zelis - ucini sebi, bas te briga. (naravno, uz ogradu da ne treba od usta odvajati). Sve je stvar licne percepcije i prioriteta....
Trebaju ovakve rasprave forumu, jer se u raspravama dolazi do nekih novih saznanja, medjutim valja u njih ulaziti sa argumentima i bez emocija. To su samo satovi

Kad oponiram nekom vasem misljenju, to radim bez namere da se svadjam nego da probam da ponudim neke argumente o kojima ce se razmisliti, na koje ce biti odgovoreno i koji ce mozda doprineti da korigujem misljenje, naucim nesto novo i sl. A i uzivam u raspravama (u svadjama ni najmanje ne uzivam)
@bajker: Nece Kinezi nista zavrsiti jer cim se budu probili i oni ce podici cene kao sto su to uradili Japaneri

I nece unistiti razmazene proizvodjace jer oni prodaju status, zivotni stil, emociju, sigurnost brenda i slicno, a ne konkretan proizvod. A ocigledno je u ljudskoj prirodi da za takve stvari placa. Ja se konkretno trudim da racionalizujem stvari (u smislu: placam to i to - dobijam, to i to.), ali nisam imun na zaletanje emocionalnog porekla. Ovaj Stajni je cist primer. Naravno, ne bih uzeo kredit ili jeo hleb i luk zbog njega, ali ne bih se ni previse uzdrzavao (da sam u prilici).
I opet: COKOLADA sa Stajni znakom - kljucna stvar!