Tachymeter

ANGEL

Banned
Tachymeter je nešto što me zbunjuje...

Potrebna mi je pomoć prijatelja kako bi razumeo koju brzinu Tachymeter meri.
Da li moj pokret u trčanju, dok se vozim kolima, hodam, šta??? Upustva koja imam malo su mi ne shvatljiva, znam da je sve lepo napisano ali meni ne shvatljivo. Da li se Tachymeter razlikuje od sata do sata ili istu funkciju podržavaju svi satovi?

Ne znam da li je tema postavljena na pravom mestu? Pa se unapred izvinjavam Administratoru i Moderatorima. :D

Pozdrav Igore, i ja sam imao slicnih nedoumica o tachymetru, pa mozda ce ti ovi postovi pomoci.. Meni svakako jesu! ;)

2. Imam sat sa Tachymetru pa mogu da ti kazem kako prosto funkcionise. Na obodu sata imas skalu koja pocinje od 400 a zavrsava se podeokom od 60. Znaci, kada pokrenes stopericu, kreces od 400 i nakon 1 km, na primer, zaustavis stopericu i ocitas broj sa oboda koji odgovara mestu gde se kazaljka zaustavila i taj broj predstavlja prosecnu brzinu kojom si presao 1 km. Vrlo prosto.

Pozdrav,
Dusan

2. Kada koristiš tahometar moraš imati jednu konstantu, i to je u slučaju merenja brzine pređena udaljenost koja se postavlja na 1km. To znači da ti moraš znati kada si prešao taj 1km i u tom trenutku zaustavljaš štopericu koju si startovao kada si krenuo. Ako se kazaljka zaustavi na 30 sekundi (pozicija 6 sati) vrednost koju ćeš očitati sa tahometarske skale je 120, što znači da si se kretao prosečnom brzinom od 120 km/h.

Pozdrav,
V.S.

Pozdrav,
Aleksandar

Hvala Aleksandre,
Jasnije mi je, pomogao si mi dosta.:)

Tachymeter je moj posticaj za ponovnim trčanjem, neka novina koja bi me možda izvukla iz tople sobe i primorala na ponovni trening. :D

Ne bih da ti ubijem volju, ali mislim da vecina tachymeter-a meri brzine od 400-60km/h.. :) Pa sad ti probaj da prestelujes to nekako u jedinice koje tebi odgovaraju, ako je vec to podsticaj! ;)

Pozdrav

po meni potpuno neupotrebljiva stvar. prvo: moras imati obeleženu razdaljinu od 1 km. drugo: u kojoj situaciji bi ova funkcija bila upotrebljiva. treće: podatak dobijen ovim merenjem ima priličnu grešku.
jedino što priznajem je da tachymetar-ska skala stvarno lepo izgleda po obodu sata, ali imati je na satu a da nema realnu funkcionalnost deluje mi nekako... kič. lično, tahimetar bi me definitivno odbio od sata ma koliko ostatak dobro izgledao. smatram da dizajn treba biti u službi funkcionalnosti-upotrebljivosti koja je za mene na prvom mestu.

po meni potpuno neupotrebljiva stvar. prvo: moras imati obeleženu razdaljinu od 1 km. drugo: u kojoj situaciji bi ova funkcija bila upotrebljiva. treće: podatak dobijen ovim merenjem ima priličnu grešku.
jedino što priznajem je da tachymetar-ska skala stvarno lepo izgleda po obodu sata, ali imati je na satu a da nema realnu funkcionalnost deluje mi nekako... kič. lično, tahimetar bi me definitivno odbio od sata ma koliko ostatak dobro izgledao. smatram da dizajn treba biti u službi funkcionalnosti-upotrebljivosti koja je za mene na prvom mestu.

Moje razmisljanje je skoro potpuno isto.Gotovo nepotrebna funkcija danas.Ali tahimetar me ne bi odbio od kupovine,fino izgledaju. :)

igrom nesrecnih okolnosti sam se nasao u situaciji da danas moram da putujem vozom iz subotice u novi sad (ko nije nikad putovao vozom na relaciji su-bg nek ne proba). i iz dosade sam merio brzinu voza tahometrom! i zakljucio da je najveci prosek na 1km 60 km/h. bas mi je bilo zanimljivo :D

igrom nesrecnih okolnosti sam se nasao u situaciji da danas moram da putujem vozom iz subotice u novi sad (ko nije nikad putovao vozom na relaciji su-bg nek ne proba). i iz dosade sam merio brzinu voza tahometrom! i zakljucio da je najveci prosek na 1km 60 km/h. bas mi je bilo zanimljivo :D
mene sad zanima (na osnovu objasnjenja iz prethodnih postova mora se znati kada si presao 1KM) kako si ti znao kada si presao 1km!?

Sad samo čekam da odgovori da je rastojanje odredio na osnovu raspona izmedju elektrifikacijskih stubova kontaktne mreže.

znao sam da ce me neko to pitati :D pa imaju pored sina neki mini betonski stubovi koji su redom oznaceni i postavljeni (po mojoj slobodnoj proceni) na razdaljinju od 1km...svaki je na jednakom rastojanju od drugog a sigurno nisu na mnogo vise ili mnogo manje od kilometra. tako zam zakljucio da su postavljeni bas na udaljenosti od jednog kilometra jer nema svrhe da su postavljeni recimo na 700m ili 1300m

Tahimetar ne mora nuzno da meri samo i iskljucivo brzinu, moze da meri prosek na sat vremena, bilo koje repetitivne radnje koja mora da bude kraca od minute, jer je skala na satu upravo tome prilagodjena.
Dakle, ja ljustim jabuku, upalim tahimetar i krenem u posao, kad zavrsim ljustenje, pogledam na sekundaru i to je npr 42 sekunde, sto znaci da bih za sat vremena oljustila 85 jabuka slicne velicine, sve pod uslovom da se ne umorim posle trece, haha
Dalje, trcim u teretani krugove, izmerim jedan krug koliko je sekundi, recimo 33 sekunde, i ocitam da bih mogla za sat vremena da optrcim 110 krugova, doduse samo u snovima, ali to je prosek
To bi bili neki od primera, ima ih mali milion

Realno u praksi, vrlo nebitna stvar, i poprilicno ne precizna, posebno za radnje koje traju manje od 30 sekundi gde skala ima jako mali korak, pa tako izmedju 12e i 15e sekunde broj iteracija varira od 300 do 240, npr

Zanimljivo bi bilo da neko od iskusnih clanova ko mozda zna, napise kad je tahimetar uopste poceo da se koristi uz sat,
kapiram da je to bilo sa zacecima auto trka, ali da ne lupam, pa da me neko ne popljuje bez veze

Inace, da iskoristim priliku da pohvalim forum, momci sve cestitke i svaka cast na trudu

pozz, Natalija

Last edited by a moderator:
I meni satovi sa brzinometrom (tachymeter, tahometar, brzinomer) deluju odbojno bas zbog tog smeka kiceraja, nedovoljne preciznosti i relativno male upotrebljivosti. Radasinka je dala bas lepe smernice kako moze da se koristi! Bravo za Radasinku! Jedino nisam vidjao zenske satove sa brzinometrom :).

Back